1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri: 110 iadenin çoğu KKTC’den
TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri: 110 iadenin çoğu KKTC’den

TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri: 110 iadenin çoğu KKTC’den

Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 20’ye yakın ülkeden, 110 “örgüt mensubu”nun Türkiye’ye iade edildiğini söyledi, “Bunların çoğu kendilerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kendilerini gizleyen kişilerdi” dedi.

A+A-

TC Lefkoşa Büyükelçisi Başçeri: “110 iadenin çoğu KKTC’den”


Türkiye Cumhuriyeti’nin Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, 20’ye yakın ülkeden, 110 “örgüt mensubu”nun Türkiye’ye iade edildiğini söyledi, “Bunların çoğu kendilerini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde kendilerini gizleyen kişilerdi” dedi.
Büyükelçi Başçeri, bu kişilerin KKTC yurttaşı olmadığını da belirtti.

“KKTC yurttaşı da olup haklarındaki soruşturma nedeniyle yurt dışına çıkış yapamayan kişiler” olduğunu da belirten Büyükelçi Başçeri,  bu yönde görüşmelerin sürdüğünü anlattı.

“Fetullahçı Terör Örgütü” olarak tanımladığı yapının yurt dışında ayakta durmaya çalıştığını belirten Büyükelçi Başçeri, belirlenen “ele başları”nın Türkiye’ye iadesinin istendiğini söyledi.

"Cemaat bir dönem KKTC’de de aktifti" diyen Büyükelçi,  "FETÖ mücadelesi nedeniyle örgütün faaliyet alanları azalmıştır. Birçok ülkede kaçışlar artmıştır. Örgüt asılsız haberler üzerinden medyada görünür olmaya, mağdur görünmeye gayret etmektedir. Mücadele uzun solukludur, kararlılıkla sürecektir." diye konuştu.

Başçeri, Türkiye’deki “darbe girişimi”nin yıldönümü nedeniyle bir basın toplantısı düzenledi.

“251 vatandaşımızı tek gecede kaybetmenin hüznü, direnişin gururunu yaşıyoruz” diyen Başçeri, “FETÖ”nün toplumsal ya da hayır amaçlı bir yapı değil, “siyasi ve sinsi emellere sahip terör örgütü” olduğu görüşünü ortaya koydu.

Büyükelçi Başçeri, KKTC polisi içerisinde bir birimin de görev yaptığını belirterek, “Simsiyah bir odada, gecenin karanlığında, siyah bir canlıyı arıyoruz” benzetmesini yaptı.

Büyükelçi Başçeri, bir soru üzerine, Türkiye Cumhuriyeti devlet ve hükümet yetkilileri ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı arasında herhangi bir sıkıntı olmadığını söyledi.

yag.jpg

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, “FETÖ operasyonları” kapsamında 20’den fazla ülkeden 110’u aşkın örgüt mensubunun Türkiye’ye iadesinin sağlandığını ve bunların büyük çoğunluğunun KKTC’de kendilerini saklamaya çalışan örgüt mensupları olduğunu açıkladı.

Başçeri “Terörle mücadele yasası olmaması KKTC’de yapılan çalışmaların akıbeti açısından soru işaretleri yaratıyor” dedi.

“Geçtiğimiz üç yıl içerisinde, devletimizin temel önceliklerinden biri yurt içinde ve yurt dışında FETÖ’yle mücadele olmuştur” diyen Başçeri, şu bilgileri paylaştı:

“Yurt içinde, öncelikle 15 Temmuz sorumlularının, hukukun üstünlüğü ilkesi temelinde, adalet önünde hesap vermeleri sağlanmıştır. FETÖ’nün devlet kurumları içerisindeki örgütsel yapılanması deşifre edilerek mensupları hakkında idari ve adli süreçler başlatılmıştır. Nihai tahlilde, örgütün ‘paralel devlet yapılanması’ çökertilmiştir.

Ayrıca, FETÖ’nün devlet kurumları dışındaki eğitim, medya, bankacılık sektörü ve ekonominin tüm alanlarına yayılan paravan oluşumları da ortadan kaldırılmıştır.

Bu süreçte, FETÖ önemli dönüşüm yaşamıştır. Türkiye’deki ana omurgasını kaybeden örgüt, yurtdışı yapılanmasıyla ayakta kalmaya çalışmaktadır. Dolayısıyla, Türkiye dışındaki FETÖ yapılarıyla mücadele daha büyük önem kazanmıştır.

FETÖ’ye karşı adımların eğitim alanında mağduriyet yaratmasını engellemek amacıyla, Maarif Vakfı dünya çapında faaliyetlerini sürdürmektedir. Türkiye Maarif Vakfı (TMV) 18 ülkede FETÖ iltisaklı okulları devralmıştır. 36 ülkede FETÖ iltisaklı okul ve dil kursları sonlandırılmıştır.

FETÖ ile mücadelede gelinen aşamada, her şeyden önce FETÖ’nün kendisini lanse etme çalıştığı gibi eğitim ve hayır işleriyle uğraşan toplumsal hareket olmadığı, aksine siyasi ve ekonomik emelleri bulunan karanlık ve sinsi bir örgüt olduğu uluslararası planda yavaş da olsa anlaşılmaya başlanmıştır. Yabancı kamuoylarında örgütün niteliğine dair belirgin bir farkındalık oluşmuştur. Çeşitli ülkeler ve uluslararası örgütler, FETÖ’yü terör örgütü olarak ilan etmişlerdir.”

KKTC de dâhil olmak üzere diğer ülkelerde “Fetullahçı Terör Örgütü” olarak tanımladığı yapıya karşı oluşan farkındalığın, söz konusu ülkeler tarafından bu unsurların faaliyetlerinin yakından izlenmesi ve soruşturulması sonucunu da doğurduğunu dile getiren Başçeri, şöyle devam etti:

“Çeşitli ülkelerde FETÖ iltisaklı oluşumların giriştikleri gayri kanuni işlemler ortaya çıkartılmıştır. Örgüt mensupları sınır dışı edilmiştir.

Bu çabalarımız yurtdışındaki örgüt üyeleri üzerindeki baskıyı arttırmış, örgütün yurtdışı yapılanmasında ve manevra alanında da ciddi bir daralma yaşanmıştır. Türkiye’nin yanı sıra başta Afrika olmak üzere faaliyet gösterdikleri birçok ülkeden kaçışlar yoğunlaşmıştır.

FETÖ’nün küresel ağında gözle görülür bir bozulma yaşanırken, örgüt, basını ve lobi imkânlarını kullanarak asılsız haberler üzerinden mağduriyet hikâyesi yaratmaya, medyada tekrar görünür olmaya, Türkiye’ye düşman çevrelerle işbirliğini güçlendirmeye gayret etmektedir. FETÖ’nün yurtdışındaki yapılanmasına yönelik çabalarımız uzun soluklu bir mücadeledir. Ülkemiz bu doğrultudaki çalışmalarını kararlılıkla sürdürecektir”

Hâlâ Türkiye’de dahi kripto terör örgütü mensupları olduğunu, onların deşifre edilmesi için çabaların sürdüğünü kaydeden Başçeri “Bu demek değildir ki KKTC’de tamamıyla başarıya ulaştık” ifadelerini kullandı.


"KKTC vatandaşları"

KKTC vatandaşlarının da bir takım listelerde isimlerinin olduğu, bu kişiler arasından kandırılarak, istemeden ortak olanlarla, fiilen bu işin içinde olanlar şeklinde ayrılıp ayrılmadığı ve bu insanların sonsuza kadar gözetim altında tutulup tutulmayacağı sorusunu da  yanıtlayan Başçeri, bu konuda KKTC Polis Müdürlüğü içerisinde bir birimin, Türkiye’deki birimlerle iş birliği içerisinde soruşturma faaliyetlerine devam ettiğini söyledi.

Bu netleştirmeyi yapmaya gayret ettiklerini vurgulayan Başçeri, hâlâ Türkiye’de de kripto örgüt mensuplarının bulunabildiği dikkate alındığında “simsiyah bir odada gecenin karanlığında siyah bir canlıyı arıyoruz” denilebileceğini anlattı.

TC Lefkoşa Büyükelçisi Ali Murat Başçeri, bunun çok kolay olmadığını, titiz bir çalışma yürütüldüğünü söyleyerek, KKTC yetkili makamlarına verdikleri destek için teşekkür etti.

Başçeri, “Siyasette FETÖ operasyonu ne zaman başlayacak?” sorusu üzerine, “O noktaya gelinir mi, onu zaman gösterecek” ifadelerini kullandı.

“KKTC’de isteyip de Türkiye’ye sınır dışı edilmesinde zorluk yaşadığınız kişiler oldu mu, KKTC’deki çalışmaları açısından bir engel var mı?” sorusuna karşılık Başçeri, şöyle konuştu:

“Terörle mücadele yasası olmaması KKTC’de yapılan çalışmaların akıbeti açısından soru işaretleri yaratıyor. Onun ötesinde Türkiye’de durumu kesinleştirilmiş ya da adli olarak takibi yapılan ancak KKTC vatandaşı olduğu için ülkeden ayrılamayanlar da var. Bunların nasıl halledileceği konusu, iki ülke hukuk kurumlarının birbirleriyle yapacağı konuşma sonucu ortaya çıkacak.”

 

Bu haber toplam 4084 defa okunmuştur
Etiketler :