1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tavuk eti endişesi gündemde
Tavuk eti endişesi gündemde

Tavuk eti endişesi gündemde

Milletvekilleri, meclisteki konuşmalarında gıda güvenliği konuları üzerinde durdu.

A+A-

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu dün, Cumhuriyet Meclisi Başkanı Hasan Bozer başkanlığında toplandı.
Milletvekili yeter sayısı olmamasından dolayı ilk denemesinde toplanamayan Meclis Genel Kurulu, ikinci denemede yeterli sayıya ulaşarak toplantısına başladı.
Genel Kurul, saat 10.00’da başlaması gereken toplantısına, saat 11.30 sıralarında başlayabildi.

TÜK Bütçesi görüşüldü
Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’nı görüşüyor. Milletvekilleri, konuşmalarında gıda güvenliği konuları üzerinde durdu.
Bu sunuşun ardından Ekonomi Maliye Bütçe ve Plan Komitesi Başkanı UBP Milletvekili Afet Özcafer, Meclis Genel Kurulu’na, Toprak Ürünleri Kurumu (TÜK) 2013 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı’na ilişkin raporu okudu ve tasarının oy çokluğu ile kabul edildiğini kaydetti.

Yorgancıoğlu: “Hükümet sözünü dinleyecek adamlar istiyor”
CTP-BG Genel Başkanı, Lefkoşa Milletvekili Özkan Yorgancıoğlu tüzük hakkında konuşmak üzere söz aldı. Yorgancıoğlu, ilk olarak Meclis Genel Kurulu’nun bugün ikinci denemesinde toplanabilmesine değinerek, Başbakan İrsen Küçük’ün nisabın sağlanması için konunun üzerine düşmesi gerektiğini kaydetti.
Hükümeti ve devlet dairelerindeki uygulamalarını eleştiren Yorgancıoğlu, Yeşilköy Kooperatifi’nde yapılmak istenen görev değişikliklerini doğru bulmadığını söyledi ve hükümete suçlamalar yöneltti.
Bütün kooperatiflerin esas sahiplerine devredilmesi gerekirken, hükümetin “sözünü dinleyecek adamları” oraların başına koymak istediğini savunan Yorgancıoğlu, hükümeti bundan vazgeçmeye çağırdı.

Sennaroğlu: “Kendi ayakları üzerinde durabilen, özerk bir yapı”
CTP-BG İskele Milletvekili Önder Sennaroğlu da, TÜK’ün kapatılması veya özelleştirilmesi konusunda karşı görüşleri olduğunu ifade ederek, tarım politikalarına ilişkin borsanın sürekli izlenmesi gerektiğini kaydetti.
TÜK’ün altyapısının geliştirilmesi, kendi ayakları üzerinde durabilen, özerk ve rekabet edebilir bir yapıya kavuşturulması gerektiğini ifade eden Sennaroğlu, TÜK’ün sağlıklı bir yapıya kavuşturulması gerektiğini vurguladı.
Ancak hükümetin bu yönde bir adım atmadığını ve herhangi bir tarım politikasının olmadığını ifade eden Sennaroğlu, tarım sektörünün büyük bir kaos ve yıkım içinde olduğunu belirtti.
Arpalarda hastalık bulunduğunu, ülkede tohum, sap, saman ihtiyacı olacağını, ancak balyaların Türkiye’ye gönderildiğini ifade eden Sennaroğlu, ülkede bunların sıkıntılarının yaşanacağını, bu konuda hükümeti uyardığını ifade ederek, tedbir almaya çağırdı.

“Sadece nasihat…”
Sennaroğlu, konuşması sırasında Tarım Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu ile de kısa süreli tartışma yaşadı ve bakanlığın üreticiye sadece “nasihatte” bulunduğunu, icraatı olmadığını kaydetti.
Ülkede kuraklıkla ilgili destek veya teşvikin sözünün edilmediğini ifade eden Sennaroğlu, bakanlık ve hükümetten artık “çalışmalarımız sürüyor” değil, aldığı tedbirleri söylemesini ve “bunu yaptık” demesini beklediklerini vurguladı.
Narenciyede geriye gidildiğini, üreticilerin artık ağaçlarını sulamadığını, üreticiye ayrılan desteğin üreticiye ulaşmadığını ve narenciye sektörünün gerilemeye devam ettiğini savunan Sennaroğlu, sıkıntıların çözümünün ancak devletin üreticinin yanında olmasıyla çözülebileceğini, ancak üreticinin ve halkın artık hükümetin sözlerine inancının kalmadığını öne sürdü.

“Vatandaş tavuk almaktan korkuyor”
Sennaroğlu, vatandaşların artık tavuk almaktan bile korktuğunu, tavuk konusuyla ilgili hükümetin bir açıklama yaptığına, ancak kimsenin inanmadığına vurgu yaptı . Bu konuda bir bilgisinin olmadığını, sadece insanların endişeli olduğunu dile getirdiğini ifade eden Sennaroğlu, bu konuda ciddi araştırmalar yapılmasını ve kamuoyunun bilgilendirilmesini istedi.
Hükümetin “garip” uygulamaları olduğunu belirten Sennaroğlu, ülkede 6 un fabrikası olduğunu, ancak TÜK’ün dışarıdan un ithal ettiğine, et ithalatına izin verildiğine, ancak tavuk eti ithalatına izin verilmediğine dikkat çekti ve bunu anlamakta zorlandığını kaydetti. Sennaroğlu, zeytinyağı üreticisinin de “perişan” olduğunu, stoklarının durduğunu ifade etti.

Albayrak: “ETİ binaları müze için kullanılabilir”
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Arif Albayrak da, TÜK’te çalışmaların üreticiyi memnun edecek şekilde, daha iyi yapılması gerektiğini, tavuk konusunda gerekli denetim ve açıklamaların yapılması gerektiğini ifade etti.
Albayrak, ETİ binalarının, Kıbrıs’ta eksikliği hissedilen müzeler için kullanılabileceğini dile getirdi.

Adem de Yeşilköy Kooperatifi’nde yaşananları eleştirdi
CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Sonay Adem, TÜK bütçesinin görüşüldüğünü, Sennaroğlu’nun yaptığı açıklamaların partisi açısından önem taşıdığını ve görüşlerini aktardığını ifade etti.
Kendisinin de bazı konulara değinmek istediğini, o yüzden söz aldığını belirten Adem, toplum olarak “insanları kolay harcadıklarını” savunarak, Yeşilköy Kooperatifi’nde, tüm bölge halkının itirazına rağmen hükümetin kendi istediği kişiyi atamaya çalıştığını ileri sürdü.
Adem, bu konuda Başbakan İrsen Küçük ile de yüz yüze görüştüğünü ifade ederek, İçişleri Bakanı Nazım Çavuşoğlu’nun da bu görüşmede olduğunu ve bu konunun düzeltileceğini söylediğini öne sürdü. Konuyla ilgili eleştiriler yapan Adem, bu sorunun çözülmesini istedi.
TÜK’ün ülke için önemli olduğunu, bu kurumun üreticiler adına korunması gerektiğini ifade eden Adem, tarım sektörünün TÜK’ün varlığından dolayı ayakta durduğunu, bu yüzden TÜK’ün geliştirilmesi, zarar verilmemesi ve herkesin üzerinde titizlik ve ciddiyetle durması gerektiğini kaydetti.
Tarım ve hayvancılığı “gözbebeğimiz” gibi bakılması gerektiğini vurgulayan Adem, ülkede “korkunç bir hayvan kaçakçılığının” olduğunu ve bunun engellenmesi gerektiğini, bu yapılmazsa ülke hayvancısı ve tarımcısının korunamayacağını ifade etti.
Adem, tavuk sektöründe de Tarım Bakanlığı’nın gerekli araştırmaları yapması ve kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğini kaydetti.

“Tavukta tedirginlik yaşanıyor”
Ülkede yurttaşın artık devlete yabancılaştığını savunan Adem, büyük bir tedirginlik yaşandığını, tavuk konusunda da bunun böyle olduğunu ifade ederek, piyasada hormonun yaygın şekilde kullanıldığını, insanların da kanser olduğunu iddia etti.
Siyasette şeffaf bir şekilde hareket edilmesi gerektiğini ifade eden Adem, tarım sektöründe artık profesyonel şekilde plan program yapılması gerektiğini, her yılın önceden tüm detaylarıyla öngörülebilmesi gerektiğini kaydetti.

Çakıcı: “Çocuk kanserleri patladı”
TDP Genel Başkanı Mehmet Çakıcı da, TÜK Bütçesi görüşülürken tarımla ilgili diğer konulara da değindiklerini, bu çerçevede doktorlarla yaptığı görüşmelerde çocuk kanserinin “patladığını” duyduğunu ifade ederek, çocuk kanserinin, denetimsiz gıdalar ve çevre kirliliğinden kaynaklandığını savundu.
Bu yüzden bu konudaki duyarlılığın artırılması gerektiğini ifade eden Çakıcı, bunun sorumluluğunun hükümet ve hükümet politikaları olduğunu iddia ederek, gıdalara yönelik denetim ve tedbirlerin artırılması gerektiğini söyledi.
Çakıcı, tarımda büyük problemlerin olduğunu, mevsimlik işçilerin sosyal yatırımlarının yapılmadığını savunarak, bu konuda Çalışma Bakanlığı’nı göreve çağırdı.

“Zeytinyağı elde kaldı”
Zeytin üreticilerinin zeytinyağlarının elinde kaldığını, zeytinden birçok kişinin ekmek kazandığını, ancak zor durumda olduklarını, harnup ağaçlarının bakımının yapılmadığını, patates üreticilerinin zor durumda olduğunu, üreticilerin pazarlama ile ilgili durumun ne olduğunu bilmediğini ifade eden Çakıcı, patates üreticilerinin, paketleme, fiyat ve pazarlama konusunda bilgilendirilmesini istedi.
Türkiye’den gelecek su konusunda hazırlıkların ve son durumun ne olduğu konusunda bilgilendirme de isteyen Çakıcı, tekelciliğin üzerine gidilmesi gerektiğini, ülkede hayvan kaçakçılığının sürdüğünü, hükümetin önlem alması gerektiğini kaydetti.

“Bizim zamanımızda başlatıldı…”

CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Ferdi Sabit Soyer de konuşmasında, gıda güvenliği konusunun tartışılmamasını eleştirdi. Soyer, kendi hükümetleri döneminde gıda güvenliği yasa tasarısının geniş bir çalışmayla hazırlanıp Meclis’e sevk edildiğini ancak seçim nedeniyle kadük olduğunu anlatarak, devletin sürekliliği prensibiyle tasarının yeniden gözden geçirilerek yasalaşmak üzere Meclis’e gönderilmesi gerektiğini ancak bunun yapılmadığını anlattı.
Soyer, gıda güvenliği yasa tasarısının Meclis’e getirilmesi halinde gerekli destek ve katkının yapılacağını söyleyerek, bunun yapılması halinde bu tasarının oy birliğiyle geçirilerek yasalaştırılacağını söyledi.


TÜK kapatılmayacak

Amcaoğlu, konuşmasında kooperatifleşmenin tamamlanmasıyla birlikte Toprak Ürünleri Kurulu’na ihtiyaç kalmayacağını anlatarak, patatesin bazı dönemlerde üretim fazlası nedeniyle imha edildiği günlerin görüldüğünü de belirtti.
Ali Çetin Amcaoğlu, planlı üretimin önemli olduğuna işaret ederek, bu yıl patates üretim alanlarının bu bakış açısıyla planlandığını söyledi.
Amcaoğlu, kimsenin tekelleşmeye izin vermesinin veya desteklemesinin söz konusu olamayacağını belirterek, hükümetin tekel ve tröstlerin yanında olmadığını, olmayacağını kaydetti.
Toprak Ürünleri Kurumu’nun yaşatılması ve devamının ülke için önemli olduğunu söyleyen Amcaoğlu, bu kurumun kapatılması veya özelleştirilmesinin söz konusu olmadığını, olamayacağın da kaydetti. TAK

Bu haber toplam 1881 defa okunmuştur