1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Taşkent Doğa Parkı da aşırı yağışlardan olumsuz etkilendi
Taşkent Doğa Parkı da aşırı yağışlardan olumsuz etkilendi

Taşkent Doğa Parkı da aşırı yağışlardan olumsuz etkilendi

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, yaşanan sel felaketinin parkı etkilediğini, hasar olduğunu söyledi.

A+A-

Taşkent Doğa Parkı Direktörü Kemal Basat, yaşanan sel felaketinin parkı etkilediğini, hasar olduğunu söyledi. Hayvanların selden zarar görmediğini aktaran Basat, Doğa Parkına ve Piknik Alanı'na giden yolların tıkandığını, hayvanlara ulaşmakta güçlük çektiklerini söyledi.

 Basat, 2018 yılında 390 hayvanın kurtarılıp, tedavi edildiğini, uygun şartlara sahip olanların ise doğaya bırakıldığını kaydetti.

Ülkeye maymun, sincap, rakun, piton, farklı kaplumbağa türleri, farklı kuş türleri ve nice hayvanın kaçak yollarla getirildiğini dile getiren Basat, mali sorunlara ve tam zamanlı ve gönüllü personele ihtiyaca değindi.

Dila ŞİMŞEK

Kar amacı gütmeyen, sosyal sorumluluk projesi olan Taşkent Doğa Parkı’nın Direktörü Kemal Basat, parkta bulunan hayvanları, hikayelerini ve projenin genelini anlattı, geçtiğimiz Cuma akşamından Pazar gününe kadar süren sel felaketine değindi. “Dolu ile karışık, çok şiddetli bir yağmur yağdı. Dolular 50 santimetreyi buldu, kar görünümü yarattı. Hayvanlarımıza zarar gelmeden bu süreci atlattığımız için mutluyuz” şeklinde konuşan Basat, hâlâ yaralarını sarmakta olduklarını belirtti.
Kıbrıs’ta yabani hayvanlar adına yapılması gereken çok şey olduğunu ve hem tam zamanlı hem de gönüllü takım arkadaşlarına ihtiyaç duyduklarını dile getirdi.

Ülkeye kaçak yollarla, ticari amaçlarla hayvan getirildiğini kaydeden Basat, ihbar ve tespit durumunda derhal müdahale ettiklerini vurguladı.
Doğa Parkı bünyesinde Yaban Hayat Rehabilitasyon Merkezi’nin 2016’dan beri çalıştığını söyleyen Basat, bugüne kadar yüzlerce hayvanın kurtarılıp doğaya bırakıldığını, tedavi edildiğini kaydetti. Basat, sadece 2018 yılında 390 hayvanın kurtarılıp, tedavi edilip, rehabilitasyon sonrası şartları uygun olan hayvanların tekrar doğaya bırakıldığını, doğada yaşayamayacakların ise halen merkezde bulunduğunu açıkladı.

t3-038.jpg

“Ülkeye kaçak yollarla getirilen hayvanlara da müdahale ediyoruz”

Görevlerinin her zaman kurtarılan hayvanların tekrar doğaya bırakılması olduğunu belirten Basat, ülkeye kaçak getirilen hayvanlara müdahale edilerek, ülkede bakım, beslenme şartlarının yerine getirildiğini kaydetti. “Veteriner Dairesi’nden kimliklerinin alınması, doğal şartlarına uygun bakılmasını sağlıyoruz. Kıbrıs’ın güneyinden, özellikle de Türkiye üzerinden birçok hayvan ülkeye kaçak yollarla getiriliyor” şeklinde konuştu. Basat, ülkeye maymun, sincap, rakun, piton, farklı kaplumbağa türleri, farklı kuş türleri ve nice hayvanın kaçak yollarla, özellikle tırlarla, üzerinden kazanç sağlamak adına getirildiğini dile getirdi. Devletin bu hayvanları tespit ederek el koyduğunu, sonrasında ise Doğa Parkının hayvanların bakımını üstlenerek bünyesine aldığını ekledi.

“Kıbrıs’ta yapılması gereken daha çok şey var, bunun için tam zamanlı ve gönüllü takım arkadaşlarına ihtiyacımız var”

Doğa Parkında uzmanlar, ziraat mühendisleri, veteriner ve biyologların bulunduğunu kaydeden Basat, profesyonel olarak 30 kişinin bünyede çalıştığını, ancak gönüllülere ihtiyaç duyulduğunu söyledi. Kıbrıs’ta yabani hayvanlar adına yapılması gereken çok şey olduğunu ve hem tam zamanlı hem de gönüllü takım arkadaşlarına ihtiyaç duyduklarını dile getiren Basat, gönüllülerin, kendilerine uyan saatlerde Doğa Parkına katkıda bulunabileceğini, Taşkent’e gelmekte zorlanan kişilerin dışarıdan da yardım edebileceğini ekledi. “Kar amacı gütmediğimiz için gelirimiz giderlerimizi karşılamıyor. Bu sebeple, Taşkent Piknik Alanı’nı ve Selvi Restoran’ı yaptık. Buradan kazanacağımız geliri, Doğa Parkındaki hayvanlar için kullanacağız” dedi.

Selde yaşananlar…

Taşkent bölgesinde hafta sonu meydana gelen aşırı yağışın Doğa Parkı'nı da etkilediğini söyleyen Basat, yaşanan sel felaketinin Taşkent Piknik Alanı, Yaban Hayat Hastanesi ve kendi imkanları ile geliştirdikleri yağmur drenaji olarak kurulan V kanallarına ve yağmur toplama barajına ciddi hasarlar verdiğini kaydetti. Zaten kötü durumda olan yolun, çok daha kötü hale geldiğini ve asfaltta çökme meydana geldiğini de ekledi. “Normalde Mart ayında bu kadar yağış olmaması gerekir. Ancak biz bir gecede, belki geçen sene bir ayda aldığımız yağışı gördük. Yollar zaten eski ve hasarlıydı, daha kötü hale geldi. Ekip olarak mücadele ettik” şeklinde konuşan Basat, hayvanların yaşam alanına zarar gelmediğini söyleyerek “Merkezimizi uluslararası standartları baz alarak kurduk, hem bu yüzden, hem de biraz şans eseri, hayvanlarımızın hiçbiri mağdur olmadı” dedi. Taşkent’ten Piknik Alanı’na oradan da Buffavento Kalesi ve Girne Dağ yoluna giden yolların kapandığını, Karayolları Dairesinin konu hakkında bir şey yapmadığını ifade eden Basat, “Daha önce yol hakkında Karayolları Dairesi’ne de başvurup, bizleri mağdur ettiğini ve işimizi zorlaştırdığını söylemiştik. Ancak ne yazık ki bir şey yapılmadı. Yolları, hem kendi imkanlarımızla, hem de Dikmen Belediyesi’nin desteğiyle temizleyip açtık” diye konuştu. Hayvanseverlerin kürek, süpürge vb. malzeme, bunun yanı sıra maddi yardım sağladığını vurguladı. “Dolu ile karışık, çok şiddetli bir yağmur yağdı. Dolular 50 santimetreyi buldu, kar görünümü yarattı. Hayvanlarımıza zarar gelmeden bu süreci atlattığımız için mutluyuz” diyen Basat, yaralarını sarmakla uğraştıklarını belirtti.

t2-073.jpg

 Yaralıyken kurtarılan deniz kaplumbağası, sadece sonda yardımı ile beslenebiliyor.

t1-075.jpg

Kötü bakım ve muhafaza koşullarından kurtarılan maymunlara, doğalarına uygun yaşam alanı yaratıldı.

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190404103745.jpg

Bu haber toplam 4410 defa okunmuştur