1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Tarım Dairesi 'zehirli' ürünlere geçit vermiyor
Tarım Dairesi zehirli ürünlere geçit vermiyor

Tarım Dairesi 'zehirli' ürünlere geçit vermiyor

Devlet Laboratuarı Dairesi, 31 Ağustos ile 5 Eylül arasındaki pestisit kalıntı analiz sonuçlarını yayınladı: Üzüm, şeftali ve taze fasulyede ‘pestisit’ kalıntısı

A+A-

• 31 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında toplamda 70 adet meyve ve sebzede yapılan pestisit analizlerinde 70 meyve ve sebzenin 43’ü ‘limit altı’, 11’i ‘uygun’ bulunurken, 3’ün de ‘limit üstü’ kalıntı belirlendi, 13 üründe ise ‘tekrar’ analizleri yapıldı.

• SOLYALI: “2 BAĞ İMHA EDİLDİ”… Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, daire olarak 73  adet bağdan  üzüm örneği alarak analize gönderdiklerini, geçtiğimiz hafta bir bağ, bu hafta da farklı bir bağda kabul edilebilir limitin 3 katı fazla ‘folpetin’ tespit edilmesinden dolayı bağın hasat edilerek imha edildiğini açıkladı.

Ayşe GÜLER

Sağlık Bakanlığı’na bağlı Devlet Laboratuarı Dairesi tarafından 31 Ağustos ile 5 Eylül tarihleri arasında toplamda 70 adet meyve ve sebzede yapılan pestisit analizlerinde yerli üzüm, ithal şeftali ve ithal taze fasulye ‘limit üstü kalıntı’ tespit edildi.

Analiz edilen 70 meyve ve sebzenin 43’ü ‘limit altı’, 11’i ‘uygun’ bulunurken, 3’ün de ‘limit üstü’ kalıntı belirlendi, 13 üründe ise ‘tekrar’ analizleri yapıldı.

Tekrar analizleri yapılan ürünlerin hepsi yerli ürün iken, bunların 7’sini üzüm,4’ünü nar, 2’sini de maydanoz oluşturdu.

İthal meyve ve sebze denetimleri…

Bakanlık tarafından 14 ithal meyvede yapılan analizlerde 13’ü limit altı, 1’i ise limit üstü kalıntı tespit edildi.
Öte yandan analize tabi tutulan 10 ithal sebzenin 1’i limit üstü, 7’si limit altı, 2’si ise uygun bulundu.

44 yerli meyve ve sebzenin 14’ünde’uygunluk’!

Bir haftalık süre içerisinde bakanlık 10 yerli sebze, 34 tane de yerli meyveyi denetledi.
Söz konusu tarihler arasında yapılan analizlerde 10 yerli sebzenin 4’ü uygun, 4’ü de limit altı bulundu, 2 ürünün analizi tekrarlandı.

Bunun yanı sıra analiz edilen 34 yerli meyvenin 1’inde limit üstü kalıntı tespit edildi, 11’i uygun, 43’ü ise limit altı bulundu. 13 ürün de ise analizler tekrarlandı.

1 kamyon üzün imha edilmişti…

Hatırlanacağı üzere 25 Ağustos Salı günü  Girne- Alsancak bölgesinde 16 dönümlük bir bağda üretilen sultani üzümlerde limitlerin üzerinde ilaç tespit edilmesi üzerine bir kamyon üzüm imha edilmişti.

Girne Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri dairelerinin, yaptığı rutin pestisit analizlerinde, bahse konu sultani üzümlerde, limitlerin 135 kat üzerinde, etken maddesi Folpet olan ilaç tespit edilmişti.

16 dönümlük konu bağda, üzümlerde yapılan 3’üncü analizlerde, ilacın limitlerin altına düşmemesi sonucunda, Girne Tarım ve Temel Sağlık Hizmetleri Daireleri görevlileri, zehirli üzümleri hasat ederek imha etmişti.

---------------------------------------------------------------------

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı: “2 haftada, 2 bağ imha edildi”

Tarım Dairesi Müdürü Emine Solyalı, yerli ürünlerde yapılan denetimlerde limit üstü ilaç kalıntısı tespit edilen ürünlerin ‘ekili’ olması halinde hasat edilerek çöplükte imha edildiğini belirtti.

Daire olarak 73  adet bağdan  üzüm örneği alarak analize gönderdiklerini belirten Solyalı, geçtiğimiz hafta bir bağ, bu hafta da farklı bir bağda kabul edilebilir limitin 3 katı fazla ‘folpetin’ tespit edilmesinden dolayı bağın hasat edilerek imha edildiğini açıkladı.

Solyalı, bağ üzümlerinde kirlilik oranının yüzde 3 olduğunu dile getirerek, söz konusu rakamın dünya ortalamasına göre düşük olduğuna değindi.

“Satışa sunulan ürünler temiz”

Solyalı, yurt dışından gelen ürünlerden limanlarda görev alan müfettişlerin örnek alarak analize gönderdiğini, sonucu ‘temiz’ çıkan ürünlerin satışına izin verildiğini söyledi.

Solyalı, yurt dışından ithal edilerek ülkeye gelen ürünlerde limit üstü ilaç kalıntısı tespit edilmesi halinde ise ithalatçı firmanın isteğine bağlı olarak ya ithal edildiği ülkeye iade edildiğini ya da çöplükte imha edildiğini açıkladı.

Satışa sunulan ürünlerin temiz olduğunu vurgulayan Solyalı, bu ürünlerdeki kirlilik oranın yüzde 5 ile yüzde 7 oranında olduğunu, söz konusu oranın da AB raporları ile örtüştüğünü kaydetti.

Bununla birlikte ürünlerinde limit üstü kalıntı tespit edilen üreticilerin ‘bilinçli’ bir şekilde fazla doz ilaç kullanmadığını ifade eden Solyalı, “Tarımsal ilaçlar bitki bünyesinde parçalanarak yarılanır ama bazen gerek iklimsel nedenler, gerekse ürünün olgunlaşması bu ilacın parçalanıp atılmasını engeller” dedi.

Solyalı, daire olarak yapılan sıkı denetimlerle limit üstü kalıntı tespit edilen ürünlerin vatandaşların sofrasına girmesi engellemek olduğunu belirterek, “Bazı kişilerin  71 bağ üzümün temiz olduğunu görmeyip sadece kirli iki bağa takılması doğru bir yaklaşım değildir” dedi.

“Ürünler imha ediliyor”

Ürünlerinde limit üstü kalıntı tespit edilen üreticilerin ürünlerinin imha edildiğini bunun duşunda başka bir ceza verilmediğini kaydeden Solyalı sözlerini şöyle tamamladı:“Üreticilerin kullandığı ilaç Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu tarafından AB uyumlu olarak ruhsatlandırılmış ilaçlardır. Yani AB ülkelerinde hangi ilaçlar kullandırılıyorsa bizde de aynileri kullanılmaktadır.Eğer Tarımsal ilaçlar Denetim Kurulu’nun yasakladığı bir ilacı üretici kullanır ve bu analiz sonucu tespit edilirse bunun cezası 4 yıla kadar hapislik veya 10 asgari ücret para cezasıdır. Bu cezalar da   tüm üreticiler tarafından bilinmektedir”

 

 

Bu haber toplam 2324 defa okunmuştur