1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tarım Bakanlığı: Dayanışma içinde, asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunalım
Tarım Bakanlığı: Dayanışma içinde, asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunalım

Tarım Bakanlığı: Dayanışma içinde, asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunalım

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı bugünkü eylemler hakkında yaptığı açıklamada, eylemin haklı gerekçeleri olmakla birlikte içinde bulunulan olağanüstü durumun da göz ardı edilmemesi gerektiğini belirtti.

A+A-

 Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın da katılımıyla hayvan yetiştiricileri ile gerçekleştirilen toplantıda müzakerelerin yapıldığını açıklayan bakanlık, bir takım iyileştirici önerilerde bulunulduğunu ifade etti.

“Kamu maliyesinin kaynaklarını aşırı zorlayarak hazırladığı” belirtilen önerilerin kabul görmediği belirten açıklamada, uzlaşı arayışlarının sonuçsuz kaldığına dikkat çekildi.

İŞTE AÇIKLAMA

Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı açıklama şöyle:

Bugün Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği'nin eylemi vardı. Bu eylemin haklı gerekçeleri olmakla birlikte, içinde bulunduğumuz olağanüstü koşulların göz ardı edilmemesi gerektiğini ifade ettik.

Maliye Bakanı Sayın Serdar Denktaş’ın da katılımıyla, muhataplarımızla uzun bir müzakere yürüttük ve birtakım iyileştirici önerilerde bulunduk. Bunları özet olarak paylaşmak istiyorum.

1- Arpa fiyatı 1.50 liraya çekilecek ve her ay 10 kuruşluk artışla Ocak ayında gerçek fiyatından satılmaya başlanacak.

2- Küçükbaş hayvan başı destek olarak açıklanan 60 kiloluk hibeye ek olarak Kasım, Aralık ve Ocak ayları için de 30'ar kilo olmak üzere toplam 90 kiloluk arpa alımı için faiz destekli ve Nisan ayı sonunda ödenmek kaydıyla kredi sağlanması. Kredi %10 faizli olup, takibi %15 dolayında ki faiz gideri devlet tarafından üstlenilecektir.

3- 16 - 31 Ağustos dönemi süt bedelleri, 1 Eylül itibarıyla yürürlüğe giren tarifeye bağlı olarak üreticilere ödenecektir.

4- Tüm yem hammadde şeri ile karma hayvan yemlerinin denetimli mal olarak ilan edilmesi ve fiyatlarının devlet tarafından belirlenmesi.

5- Hayvan besleme giderlerinin aşağıya çekilebilmesi için Hayvancılık Dairesi tarafından farklı rasyonları hazırlanarak kullanımının sağlanması.

6- Toprak Ürünleri Kurumu’nun tüketiciye sunulacak etin, hayvancılarımızdan aracısız temin edilerek hijyenik koşullarda kesiminin yapılmasını sağlaması ve fiyat denetimi altında satışa arz edilmesini sağlaması.

 

Gelinen aşamada, kamu maliyesinin kaynaklarını aşırı zorlayarak hazırladığımız bu önerilerimiz maalesef kabul görmedi ve uzlaşı arayışımız sonuçsuz kaldı.

Bir kez daha belirtmekte yarar vardır ki, yaşamakta olduğumuz olağan dışı koşulları ortadan kaldırmak hemen mümkün değildir ve bu koşulların kaynağı ülkemiz dinamiklerinden de kaynaklanmamaktadır. Dahası, bu durumun oluşmasında KKTC hükümetinin doğrudan sorumluluğu bulunmamaktadır.

Bu nedenle, ne zaman durağan hale geleceği henüz öngörülemeyen bu olağanüstü koşullar karşısında yapılması gereken dayanışma içinde olmak ve asgari müştereklerde uzlaşarak üretim faaliyetinin devamına katkıda bulunabilmektir...

 

 

Bu haber toplam 3546 defa okunmuştur
Etiketler :
İlgili Haberler