1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tarım Bakanı LSD konusunda açıklama yaptı
Tarım Bakanı LSD konusunda açıklama yaptı

Tarım Bakanı LSD konusunda açıklama yaptı

Sennaroğlu ülkede 66 bin civarında sığırın bulunduğunu hedeflerinin tümünün aşılanması olduğunu kaydetti.

A+A-

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu, büyük baş hayvanlarda görülen LSD hastalığının önlenmesi için başlatılan aşı çalışması kapsamında 21 bin 216 sığırın aşılandığını belirtti.

Önder Sennaroğlu, Bakanlık Basın Bürosu aracılığıyla yaptığı açıklamada, bir aylık süre içerisinde toplam 21 bin 216 adet sığırın aşılandığını, aşılama sonrasında beklenen etkilerin dışında herhangi bir durumun söz konusu olmadığını kaydetti.

Sennaroğlu ülkede 66 bin civarında sığırın bulunduğunu hedeflerinin tümünün aşılanması olduğunu kaydetti.

LSD KONUSUNDA ULUSLARARASI MEVZUATLARA GÖRE HAREKET EDİLDİ

Sennaroğlu, ülkemizde ilk kez görülen sığırların Nodüler Ekzantemi Hastalığı (Lumpy Skin Disiases, LSD) ile mücadelenin, hayvan sağlığı ile ilgili ülkemizdeki yasal mevzuat, Avrupa Birliği’nin konu ile ilgili yasal mevzuatı, uzmanlarının danışmanlığı ve Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü (World Organisation for Animal Health, OIE) kuralları temelinde yapıldığını vurguladı. 
Söz konusu ulusal ve uluslararası yasal ve teknik mevzuatların, LSD hastalığı ile ilgili birçok alternatif mücadele programı içerdiğini belirten Sennaroğlu, mücadele seçeneklerinin, hastalığın görüldüğü bölgenin coğrafik konumu, bölgede bulunan duyarlı hayvan sayısı, iklim koşulları, hastalığın yayılma hızı ve durumu gibi birçok faktöre bağlı olarak değiştiğini anlattı.

LSD AŞISI UYGULAMASINA BÖLGESEL DEĞERLENDİRME SONUCU KARAR VERİLDİ

Ülkedeki LSD hastalığı konusunda hayata geçirilen uygulamaların Avrupa Birliği uzmanları ile birlikte çalışılarak belirlendiğini kaydeden Sennaroğlu,  Karpaz bölgesinde çok sınırlı sayıda sığır varlığının bulunması ve bu bölgenin sığır yetiştiriciliğinin en yoğun yapıldığı Mesarya Bölgesi’nden uzak bir bölge olması nedeni ile bölgede itlaf ve imha stratejisi uygulandığını ifade etti. Sennaroğlu, söz konusu uygulama ile hastalığın bu bölgelerde kontrol altına alındığını ve yeni vakaların ortaya çıkmadığını, Nergisli ve Meriç köylerinin ise Karpaz’dan farklı olarak, sığır varlığı yoğun ve diğer bölgelerle teması olan bölgeler olması nedeniyle, mücadeleye ülkedeki tüm sığırların aşılanması yöntemiyle devam edildiğini belirtti.

AŞI SONRASINDA GELİŞEN VAKALAR YAKIN TAKİBE ALINDI

Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Sennaroğlu, LSD hastalığı ile mücadelede dünyada yaygın bir şekilde kullanılan ve 2012 yılında İsrail tarafından güvenle uygulanan ticari bir aşının seçilerek ülkemize getirildiğini belirtti.

Sennaroğlu, aşının 13 Şubat tarihinden itibaren Veteriner Dairesi ekipleri tarafından uygulanmaya başlandığını, aşı kampanyası ve sonrasında gelişen vakaların ise Veteriner Dairesi tarafından yakın takibe alındığını vurguladı.

Bir aylık süre içerisinde toplam 21 bin 216 adet sığırın aşılandığını belirten Sennaroğlu, aşılama sonrasında beklenen etkilerin dışında herhangi bir durumun söz konusu olmadığını, genellikle 10’uncu günde bazı ineklerde aşı yerinde ödem ve küçük lezyonlar, 15’inci günde ise az sayıda sığırda tüm deride hafif LSD lezyonları ve/veya ayaklarda şişkinlik geliştiğinin gözlemlendiğini, söz konusu hayvanların çoğunun herhangi bir tedavi gerektirmeden kendiliğinden iyileştiğini kaydetti. Sennaroğlu, aşılama sonrasında, 12 adet sığır ve 8 adet buzağı olmak üzere toplam 20 adet sığırın öldüğünün bildirildiğini de belirterek, yapılan araştırmalarda söz konusu hayvanların, aşının yan etkileri yanında,  mastitis (meme enfeksiyonu), metritis (rahim enfeksiyonu), solunun sistemi problemleri, ishal, vs gibi hastalıklarla komplike olmasıyla öldüklerinin tespit edildiğini anlattı. Yine aşı kampanyası boyunca 19 adet ineğin düşük(abort) yaptığının bildirildiğini söyleyen Sennaroğlu, tüm bu kayıplardan kaynaklanan maddi zararın Genel Tarım Sigortası Fon’u tarafından karşılanacağının da altını çizdi.

NORMAL DÖNEMDE GERÇEKLEŞEN ÖLÜM VAKASINA ORANLA ARTIŞ YOK

Sennaroğlu, ülkedeki hayvan ölümlerinin genel durumunun değerlendirilmesi sonucu, 20 bin’den fazla sığırın aşılanması sonrasında gözlemlenen ölüm vakalarının sayısının, normal bir dönemde, bir ay içeriside gerçekleşen ölüm vakalarıyla aynı sayıda olduğunu, dolayısıyla LSD aşısı sonrasında hayvan ölümlerinde bir artıştan söz etmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

Aşılanan hayvanların süt verimi konusunda da açıklamada bulunan Sennaroğlu, Özellikle Devlet Üretme Çiftliği ve diğer özel çiftliklerde aşılama sonrası beklenildiği üzere süt verimi değişikliklerinin takip edildiğini bazı sürülerde süt veriminde herhangi bir düşüş kaydedilmezken, bazı sürülerde bir hafta süren yüzde 4’e kadar düşüşün gözlemlendiğini kaydetti.

Çalışma kapsamında Vadilide 9 bin 323, Lefkoşa’da 6 bin 802, Geçitkale’de 3 bin 5, Ziyamet’te 777, Güzelyurt’ta 222, İskele’de 879 ve Girne’de 208 inek aşılandı.

(tak)

Bu haber toplam 2166 defa okunmuştur