1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Tarihi Lefke evlerini turizme kazandırılalım”
“Tarihi Lefke evlerini turizme kazandırılalım”

“Tarihi Lefke evlerini turizme kazandırılalım”

Lefke Turizm Derneği, Lefke Bölgesinin geleceğinin sürdürülebilir planlamayla olacağını belirtti

A+A-

 

Lefke Turizm Derneği, Lefke Bölgesinin geleceğinin, kirli yatırımlarla değil, tarihi,kültürü koruyan sürdürülebilir planlamayla, eğitim, üretim, cittaslow (sakin şehir) ve planlı turizmle olduğunu belirterek, bu konularda üzerlerine düşen girişimleri yapacaklarını belirtti.

Dernek Başkanı Hasan Karlıtaş yaptığı açıklamada, Lefke’nin en önemli değerlerinden birisinin de Osmanlı mimarisi ile yapılan tarihi konaklar olduğunu belirterek, Osmanlı mimarisinin en nadide örneklerini oluşturan tarihi konak yapılarının, başkent Lefkoşa’dan sonra en fazla Lefke’de bulunduğunu anımsattı.

Çok sayıda tarihi eve sahip Lefke’deki konakların tamamına yakınının, listeli bina olmasına karşın bir bölümünün yılların ihmali ile yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Karlıtaş, geçtiğimiz hafta, Lefke’nin en özellikli binalarından birisi olan, tarihi bir evin yıkılmasından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Karlıtaş, “Geçmişin en önemli tanığı tarihi evlerin yıkılması demek, yakın tarihin yok edilmesi demektir” dedi.

Bu yapıların, alınacak tedbirlerle korunarak, gelecek nesillere aktarılması gerektiğini kaydeden Karlıtaş, “ Başbakan Yardımcılığı ve Çukurova Kalkınma Ajansı 2015 hibe proje programında Lefke evlerinin turizme kazandırılması projesinin yer aldığını görmek, sevindirici bir gelişme olsa da, Lefke’nin özgün dokusunun bütünlüklü bir plana gereksinimi vardır.

Kapsamlı Lefke Gelişim Planı şart” dedi.Karlıtaş, tarihi Lefke evlerinin, yaşayan mekanlar olarak turizme kazandırılarak gelecek nesillere aktarılmasının oldukça önemli olduğunu belirterek, butik otel, kültür evi, sanat evi ve bunun gibi projelerin, yetkili mercilerce desteklenmesini istedi.

Karlıtaş, “Lefke Bölgesinin geleceği, kirli yatırımlarda değil, tarihi,kültürü koruyan sürdürülebilir planlamada” dedi.

(tak)

Bu haber toplam 1820 defa okunmuştur