1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Tarihi bir gün yaşandı
Tarihi bir gün yaşandı

Tarihi bir gün yaşandı

Tarihi bir gün yaşandı

A+A-

Burhan Gürkan

Avrupa Ralli Şampiyonası’nın (ERC) 9’uncu, Ortadoğu Ralli Şampiyonası’nın 5’inci ayağı geçtiğimiz hafta Kıbrıs’ta, CNP Asfalistiki Cyprus Rally 2014 adı altında gerçekleştirildi. Söz konusu yarışın farklı bir özelliği vardı. Uzun yıllar bölünmüş Kıbrıs adasını birkaç saatliğine de olsa ralli birleştirecekti. Cyprus Automobile Association (CAA) çatısı altında, Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu (KKTOK) işbirliği ile Lefkoşa’nın Türk ve Rum belediyelerinin sorumluluğundaki organizasyonun ilk etabı, Özel Seyirci Etabı olarak koşuldu. Lefkoşa’nın Güney ve Kuzeyini kapsayan bu etapta Kıbrıslı Türk, Kıbrıslı Rum yarışçıların yanı sıra Avrupa ve Ortadoğu’dan üst düzey pilotlar da yer aldı. 773.34 kilometrelik rallinin 6 kilometresine yakın etabı Lefkoşa’yı bütünleştirdi. Uzun yıllar uluslararası organizasyonlara hasret Kıbrıslı Türkler her iki kesimi kapsayan etabın keyfini çıkardılar.

HAZIRLIKLAR AYLAR ÖNCE BAŞLADI

Çok ön planda olmasa da organizasyon için hazırlıklar aylar öncesinden başlamıştı bile. Uluslararası Otomobil Federasyonu’nun (FIA) önem verdiği Avrupa Ralli Şampiyonası’nın Kıbrıs’ta yapılacak olması, başta akıllara organizasyonun güneyde gerçekleşeceğini getirmişti. Yıllar önce Dünya Ralli Şampiyonası (WRC) organizasyonu güneye geldiğinde motorsporları severler etaplarda üst düzey pilotları yakından takip etmek için kilometrelerce yol kat etmişti Kıbrıs adasının güneyine doğru. Ancak organizasyonun Özel Seyirci Etabı’nın güney ile kuzey Lefkoşa’yı kapsayacağı öğrenildiği zaman kafalarda soru işaretleri olsa da iki tarafın federasyonları işbirliği içerisine girdiler.

MİCHAELİDES: “KOMŞULARIMIZA TEŞEKKÜR EDERİM”

Konu ile ilgili olarak ilk basın toplantısı Güney Lefkoşa’da, CYTA Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi. Toplantıya Kıbrıs Otomobil Kurumu (Cyprus Automobile Association – CAA) Başkanı Antonis Michaelides, Organizasyon Şefi Nayia Kontopoulou ve ERC Organizasyon Koordinatörü Jean – Baptiste Ley katıldı. Toplantıda yaptığı açıklamada “Kıbrıslı Türk arkadaşlarımıza özel olarak teşekkür etmek istiyorum” diyen Michaelides, “Yarışta Kıbrıslı Türk yarışçılar da yer alacaklar. Hazırlıklarda gerçekleştirdiğimiz ortak çalışmadan dolayı komşularımıza teşekkür ederim. İlişkilerimizi pekiştirdik” şeklinde konuştu.
Bir hafta sonra bu kez Kuzey Kıbrıs Turing ve Otomobil Kurumu (KKTOK) Lefkoşa’nın kuzeyinde bir basın toplantısı gerçekleştirdi. Lefkoşa Türk Belediyesi (LTB) Başkanı Mehmet Harmancı, KKTOK Başkanı Hasan Macila, CAA Başkanı Antonis Michaelides ile KKTOK Koordinatörü Tigin Kişmir konuşmacı olarak hazır bulundu. LTB Başkanı Harmancı yaptığı konuşmada etkinliğin iki halkı birleştireceği görüşünü belirtti. KKTOK Koordinatörü Tigin Kişmir etabın kuzey ile güneyi birleştirecek olmasının heyecan yarattığını, bir hayalin gerçek olduğunu dile getirdi. KKTOK Başkanı Hasan Macila organizasyonu “10 yıllık bir düş gerçek oldu” diye nitlendirirken CAA Başkanı Michaelides bölünmüş Lefkoşa’nın birleştirilmesi adına rallinin önemine değindi.

YOLLAR KAPANDI, TATİL İLAN EDİLDİ

Organizasyonun sorunsuz işlemesi için CAA, KKTOK ve Lefkoşa’nın iki belediyesi önemli bir işbirliği gerçekleştirerek çalışmalarını büyük bir titizlikle sürdürdü. Yarıştan bir gün önce gece LTB etabın geçeceği yolları trafiğe kapattı. KKTOK altında görevli ekip özelde rallinin kuzeye geçeceği kısım olan Taksim Sahası, genelde de etabın tamamı için çalışmalarını sabaha kadar sürdürdü. Yarış günü trafik güvenlik anlamında etabın geçeceği yollarda kapalı tutuldu, bazı kurumlar ve okullar tatil edildi. Gündüz 11 civarında başlayan antrenman sürüşlerinde etapta yer alacak pilotlar sivil araçlarla turlarını atarak notlarını 14.00’e kadar aldılar. Bu vakitten seyirci noktaları yavaş yavaş dolmaya başladı. Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nden Yiğitler Burcu parkına kadar olan surların üzeri kalabalık bir seyirci kitlesi ile kaplandı. Aynı şekilde Girne Kapısı’ndaki tribünler ve Osman Paşa Caddesi organizasyonu takip etmek isteyenlerle dolup taştı.

HEYECAN DORUK YAPTI

Saatler 17.30’u gösterirken organizasyonun seremonik startı Güney Lefkoşa’dan yapıldı. Güvenlik araçlarının etabı turlamasının ardından etaba ilk başlayan Katarlı pilot Naser Al-Attiyah’ın Taksim Sahası’nın giriş kısmına yapılan rampadan Lefkoşa’nın kuzeyine uçarak geçmesiyle birlikte seyircilerin heyecanı doruk yaptı. 2,9’şar kilometresi güney ve kuzeyde koşulan Özel Seyirci Etabı’nda pilotlar Taksim Sahası’na uçarak girdikten sonra Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün kuzey tarafında bulunan kısımdan asfalta çıkarak Cumhurbaşkanlığı istikametinden Girne Kapısı’na indiler. Oradan Osman Paşa Caddesi’ne geçen araçlar, Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu’nun bulunduğu yola girerek Ledra Palas Sınır Kapısı’ndan yeniden Taksim Sahası’na girdiler. Burada oluşturulan yapay havuzun içerisinden geçen araçlar güneye geçer geçmez bitiş çizgisini gördüler.

KIBRISLI TÜRK ARAÇLAR DA YARIŞTI

Bu önemli organizasyona özellikle binlerce Kıbrıslı Türk büyük bir coşku ile tanıklık etti. Lefkoşa’ın iki kesimini kapsayan Seyirci Özel Etabı’nı Yazeed Racing Team takımından Yazeed Al Rajhi 5:04.1’lik derecesi ile kazandı. Al Rajhi’nin ardından Robert Consani – Maxime Vilmot ikilisi 5:06.9’luk dereceleri ile ikinci olurlarken, Khalid Al Qassimi – Chris Patterson ikilisi 5:08.1’lik dereceleri ile üçüncü oldular. Yarışa ilk başta kayıt yaptıran 16 Kıbrıslı Türk araç, gerek sponsor sorunundan gerekse teknik kontrollerde araçlarının yarışa uygun olamamasından etapta yer alamadı ve günün sonunda 5 Kıbrıslı Türk araç etapta yarışma fırsatı yakaladı. Fikri Macila – Mehmet Mişon ikilisi 13’üncü olurken, Serkan Coşar – Mehmet Coşar ikilisi 28’inci oldular. Mehmet Kamiloğlu ve Murat Aşık ikilisi ile birlikte bir diğer araç pilotu Deniz Denner yaşadıkları arızalar nedeni ile yarışı tamamlayamadılar. Sadık Bilgimer - Ahmet Buzlukçuoğlu ikilisinin yanı sıra Derviş Dizliklioğlu Özel Seyirci Etabı’nda klasman dışı yarıştıkları için dereceleri ERC resmi sonuçlarında yer almadı.

YARIŞ AL RAJHİ’NİN

Cuma günü başlayan ve Pazar günü tamamlanan CNP Asfalistiki Cyprus Rally 2014’ü Yazeed Racing takımından Yazeed Al Rajhi kazanırken, ikinci Lotos Rally Team pilotu Kajetan Kajetanowicz ikinci, Ford Fiesta takımından Abdulaziz Al-Kuwari üçüncü oldu. Organizasyonun tamamında yer alan Kıbrıslı Türk pilotlardan Mehmet Kamiloğlu – Murat Aşık ve Sadık Bilgimer – Ahmet Buzlukcuoğlu finiş görerek önemli başarıya imza attılar.

 

 

Fotoğraflar: Burhan Gürkan – Eren Şişik – Burçin Aybars

Bu haber toplam 1665 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 178. Sayısı

Adres Kıbrıs 178. Sayısı