1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Talep Türkiye’deki turlara”
“Talep Türkiye’deki turlara”

“Talep Türkiye’deki turlara”

Sayar Turizm Acentesi'nde Yurt dışı seyahat ve kurslardan sorumlu Fethiye Karahasanoğlu, YENİDÜZEN’e özel açıklamalarda bulundu, yurttaşın 2019 tatil planlarını anlattı

A+A-

Yurt dışı seyahat ve kurslardan sorumlu turizmci Fethiye Karahasanoğlu, Kıbrıslı Türklerin bu yılki tatil talebinin Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde yapılan turlar olduğunu kaydetti. Karahasanoğlu, döviz krizi sebebiyle yerli halkın artık “TL bazlı ve daha düşük bütçeli tatillere yöneldiğini” söyledi.

AVRUPA’YA OLAN EĞİLİM AZALDI, UZAK ÜLKELERE İSTEK BAŞLADI…

Karahasanoğlu, daha geniş bütçeli yurttaşların Avrupa ülkelerine olan aşinalığından ve yeni yerler görmek istemesinden dolayı, Güney Amerika, Afrika, Karayipler ve uzak doğu gibi bölgelere de yöneldiğini belirtti ve ekledi:  “Tabii ki bu daha geniş bütçeli insanlardan gelen bir talep olsa da, yerli halktan hatırı sayılır sayıda kişi artık tatillerini uzak ülkelerde yeni şeyler keşfederek yapmak istiyor”

 

Dila ŞİMŞEK

Sayar Turizm Acentesi'nde yurt dışı seyahat ve kurslardan sorumlu Fethiye Karahasanoğlu, Kıbrıslı Türklerin tatil talebinin genelde Türkiye’ye ağırlıkta olduğunu kaydetti. Türkiye’deki bölge turlarına katılımın, sadece yazda değil tüm yıl içinde geçen senelere göre oldukça arttığını ekledi. Karahasanoğlu, Türk Lirası'nın 2018 yazından beri değer kaybetmesi sebebiyle vatandaşların artık ya ülkede, ya da Türkiye’de tatil yaptığını söyledi. Karahasanoğlu, “İnsanlar market alışverişlerinde bile kısıtlamaya gitmişken, seyahat etmek oldukça lüks oldu. Bu sebeple yurttaşlar artık ya Türkiye’de ya da ülkede tatil yapıyor. Uçak biletlerindeki pahalanma da buna büyük etken” şeklinde konuştu.

Avrupa’ya olan ilginin azaldığına dikkat çeken Karahasanoğlu, “Hem dövizdeki durgunluk, hem de insanların Avrupa ülkelerine önceden gitmiş olması sebebiyle son iki senedir büyük derecede olmasa da talepte azalma var” dedi.

Karahasanoğlu, öte yandan daha geniş bütçeli yurttaşların ise yurt dışı tatiline artık Güney Amerika, Karayipler ve uzak doğu gibi bölgelere büyük bir ilgisi olduğunu ifade etti.

“Türkiye’deki kültür turlarına talep çok yoğun”

Karahasanoğlu, Türkiye’deki bölge ve şehir turu tatillerine talebin oldukça yükseldiğini kaydetti. Özellikle son iki senedir turlara katılımın arttığını ifade eden Karahasanoğlu, “Önceden belli başlı tatil dönemleri vardı, yaz ayları veya Şubat tatili gibi… Fakat artık bu turlar sayesinde insanlar yıl içinde herhangi bir zamanda iki veya üç günlük kaçamak yapıyor” dedi.

Dövizde Türk Lirası'nın değer kaybetmesi sebebiyle insanların bu düşük bütçeli tatillere yöneldiğini de ekledi.

“Bu kültür turları Marmara, Karadeniz, Kapadokya, Ege, Çanakkale, Bursa ve Eskişehir gibi birçok şehir ve bölgeye yapılıyor” diyen Karahasanoğlu, dönem dönem festivaller yapıldığını ve buna da katıldıklarını söyledi.

Bu turların fiyatlarının da 1199 TL ile 2199 TL arasında, gün ve bölgeye göre değiştiğine işaret eden  Karahasanoğlu, Adana Portakal Festival, Isparta Gül Festivali ve bunların yanı sıra yemekleri ile tanınan Anadolu ve Doğuya ilginin yüksek olduğuna da değindi. “Yemekleri ile ün salan Hatay, Diyarbakır ve diğer şehirlere de aynı şekilde ilgi var” dedi.

“Bu turlara genç yetişkinlerin katılımı da önceye göre çoğaldı”

Artık genç neslin de Türkiye’deki kültür turlarına ve gitmedikleri yerlere ilgisinin arttığını belirten Karahasanoğlu, bu tatillerin özellikle de Türk Lirası ile karşılandığı için popülerleştiğini kaydetti.

Karahasanoğlu “Türkiye’ye kültür turu fiyatı kadar yurt dışına uçak bileti fiyatı var. Daralan ekonomide, yerli halk bu sebeplerle Türkiye’ye yöneldi. Örneğin herhangi bir Avrupa ülkesine İstanbul’dan uçak bileti en az 1000 TL. Ancak bu fiyata Türkiye’ye tur tatili bulmak mümkün. Bu sebeple insanlar uçağa verilecek para ile iki gün tatil yaparız diye düşünür oldu” diye konuştu. Özellikle özel günler yaklaştığında uçak biletlerinin tavan yaptığını söyleyen Karahasanoğlu, ekonomik biletin bile 2000-3000 TL’yi bulduğuna işaret etti.

“Vatandaşlar artık, yerli otellere de erken rezervasyon yapıyor”

Kıbrıs’taki yerli otellere ilginin çoğaldığını söyleyen Karahasanoğlu, “Artık otellerimiz oldukça donanımlı ve Antalya’daki tatil köylerinden farksız hale geldi. Bu sebeple birçok kişi, erken rezervasyon yapmaya başlayarak, bu yıl ki tatillerini yerli otellerde geçirmeye hazırlanıyor” dedi. Girne ve Bafra’daki tatil mekanlarının yaza büyük bir giriş yapacaklarını ve şimdiden hazırlandıklarını da kaydetti. Yurt dışındaki tesislerin burada da bulunur olduğundan insanların ulaşıma ayrılacak bütçe ile daha fazla tatil yapabileceğini ekledi.

“Avrupa’ya eğilim azaldı, uzak ülkelere yönelim başladı”

Karahasanoğlu, Kıbrıslıların Avrupa’ya hem serbest gidiş geliş hakkından, hem de uzun yıllar boyunca en popüler destinasyonlardan birisi olmasından dolayı oldukça aşina olduğunu anlattı. Bu sebeple artık görülmüş yerlere eskisi kadar yönelim olmadığını söyleyerek, insanların uzak ülkelere merağının arttığını kaydetti. Karahasanoğlu, “Uzak doğu, Güney Amerika ve Afrika, Karayipler gibi uzak tatil beldelerine yönelimin arttığını gözlemliyoruz. Tabii ki bu, daha geniş bütçeli insanlardan gelen bir talep” şeklinde konuştu.

“Yine de, turizmde eskiye göre büyük bir durgunluk söz konusu”

Turizmde son iki yıldır, önceki yıllara göre büyük bir sallantı yaşandığını söyleyen Karahasanoğlu şöyle devam etti: “Orta gelirli insanlar artık markete gitmeye çekinir oldu. Her şeye yapılan zamdan dolayı insanlar isteklerini oldukça kısmaya başladı. Seyahat ise ‘lüks’ bir deneyim olduğu için, insanlar kısıtlamalarına en başta tatilden başladı. Benim turizmin geleceği için görüşüm şimdilik pek iyi değil. Ancak yanlış öngörmeyi umuyorum ve turizmin canlanması için gerekli adımların atılmasını istiyorum”

 

 

yeniduzen-satin-aliniz-20190505105516.jpg

Bu haber toplam 2579 defa okunmuştur
Etiketler : ,