1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Talat: “Çözümün anahtarı Türkiye’de değil”
 Talat: “Çözümün anahtarı Türkiye’de değil”

Talat: “Çözümün anahtarı Türkiye’de değil”

Talat, Hristofyas ile çözüme ulaşılmamasının nedenlerini anlattı

A+A-


Kıbrıslı Türk eski lider Mehmet Ali Talat, Kıbrıs’ta çözüm anahtarının, Türkiye’de bulunduğunun doğru olmadığını söyledi. Talat, Kuzey Kıbrıs’ın başka bir ülke tarafından tanınmamasına bağlı olarak Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler üzerinde önemli bir etkisinin bulunduğunu belirtti.

Simerini gazetesine göre Mehmet Ali Talat, “Sigmalive” kanalına verdiği özel röportajda, Kıbrıslı Rum eski lider Dimitris Hristofyas ile çözüme varamamalarının nedenlerini anlattı.

Talat: “Ortak açıklamanın yapılmaması da çözümsüzlüğün nedeni”

Talat, çözüm sağlanamamasının nedenlerinin sorulması üzerine, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon’un Ada’ya geldiği dönemi anımsattı ve Ban’ın, liderlerden, o döneme kadar üzerinde anlaşmaya varılanlar konusunda ortaklaşa bir açıklama yapmasını istediğini belirtti.

Talat, Ban’ın bunu isterken, liderlik değişimi durumunda, sürecin kaldığı yerden devam etmesi için o ana kadar üzerinde anlaşmaya varılanları kayda geçirmeyi amaçladığını ifade etti.

Hristofyas’ın bunu kabul etmediğini ve ortak açıklama yapamadıklarını belirten Talat, Kıbrıs Rum tarafının üzerinde anlaşmaya varılanları kabul edilmesi yönünde ortak açıklamanın ileriye götürülmesi konusunda isteksiz olduğunu ve bunun çözüme varılamamasının nedenlerinden biri olduğunu söyledi.

Talat, açıklamasının devamında, Kıbrıs Rum tarafından, süreci hızlandırması, daha çabuk olmasını ve uluslar arası unsurun ara sıra Türkiye ve Yunanistan’ın yardımıyla, sürekli görüşmeler yapmasını istediğini; Hristofyas’ın, Kıbrıs Rum tarafının hızlı çözüme hazır olmadığı mazeretiyle bunu yapmadığını ifade etti.
Hristofyas’ın hükümet ortakları DİKO ve EDEK’in çözüme karşı olduğunu; Anastasiadis’in Hristofyas’ı bir ara desteklediğini ancak daha sonra bu desteği geri çektiğini ifade eden Talat, Hristofyas’ın bu bağlamda yalnız olduğunu söyledi.

Talat: “Mülkiyet konusu da bir sorundu”

Talat, ikinci bir sorunun ise mülkiyet konusu olduğunu kaydetti. Kıbrıs Rum tarafının 1974 öncesine dönmeyi istediği mülkiyet konusunda ilerleme sağlanamadığını söyleyen Talat, geriye kalan konularda büyük ilerleme kaydettiklerini ifade etti.

Bunun, zamanın sorunlara çözüm bulmaları için yeterli olmadığı anlamına da geldiğini kaydeden Talat, Hristofyas ile bir buçuk yıl müzakere ettiklerini belirtti.

Güven yaratıcı önlemler konusundaki bir soru üzerine Talat, bunların önemli olmasına karşın, Kıbrıs sorununa bütünlüklü çözüm çabalarını gölgelememesi gerektiğini ifade etti.

Talat, söyleşisi sırasında III. Kıbrıslı Türk lider Derviş Eroğlu’na eleştiriler yöneltirken, Mustafa Akıncı’nın Cumhurbaşkanlığı’na seçilmesine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Bir başka soru üzerine çözüm anahtarının, Türkiye’de bulunduğunun doğru olmadığını söyleyen Talat, Kuzey Kıbrıs’ın başka bir ülke tarafından tanınmamasına bağlı olarak Türkiye’nin Kıbrıslı Türkler üzerinde önemli bir etkisinin bulunduğunu da söyledi. TAK

 

Bu haber toplam 2043 defa okunmuştur