1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Taksiciler ‘ekmek kavgası’ verdi
Taksiciler ‘ekmek kavgası’ verdi

Taksiciler ‘ekmek kavgası’ verdi

Alsancak’ta bulunan Merit Royal Hotel yanında faaliyet gösteren taksiciler, ‘usulsüzlükle’ taşımacılık yapıldığı iddiasıyla otel önünde eylem düzenledi, araçlarla otele giriş çıkışları engelledi

A+A-

Didem MENTEŞ

Alsancak’da bulunan Merit Royal Hotel yanında faaliyet gösteren taksiciler, başka bölgeden otele aktarılan ‘T’ izinli 5 taksinin ve otelin araç filosunun ‘usulsüzlükle’ taşımacılık yaptığını iddia ederek, eylem düzenledi. Bir süre önce Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İzin Kurulu tarafından ‘izin yerleri Merit Otel’e verilen 5 taksinin, ekmek paralarına engel olduğunu ileri süren taksiciler, Merit Otel’in de 3 tane ‘T’ izni olmasına rağmen çok sayıda araç filosuyla taşımacılık yaptığını savundu.
İşlerine ‘engel’ olunduğu gerekçesiyle 20’ye yakın taksici dün Merit Royal Hotel önünde eylem yaparak, otele giriş yollarını araçlarıyla kapattı. Olay yerinde güvenlik önlemi alan polis ekiplerinin araçları kaldırma girişimi ise sonuçsuz kaldı.

Önce eylem sonra uzlaşı
Uzun süre otele giriş çıkışların engellendiği eylemde, Merit Royal Hotel Genel Müdürü eylemcilerle konuşarak uzlaşı aradı. Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı’nın eylem yerine gelerek taraflar arasında görüşme sağlaması sonucu uzlaşıya varıldı. Otel yönetimi dünden itibaren sadece otel yanındaki taksi durağı ile çalışarak, diğer usulsüz olduğu ileri sürülen 5 taksiye iş vermeyeceği konusunda söz verdi. Taraflar arasında uzlaşı sağlanması ardından giriş çıkışlarda araçlar yoldan kaldırıldı. Kıbrıs Türk Birleşik Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, otel yönetiminin sözünü tutmadığı takdirde bayramın ilk günü yeniden yolların kapatılacağını duyurdu. Eyleme, TDP Girne Milletvekili Zeki Çeler ve Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser’de destek verdi.

Taksiciler: “Usulsüzce taşımacılık yapılıyor”
Otel giriş çıkışlarını engelleyen taksiciler, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’na bağlı İzin Kurulu tarafından Karşıyaka, Lapta, Yeşiltepe ve Güzelyurt taraflarında çalışan 5 taksicinin izin belgesinin Merit Otel’e aktarıldığını söyledi. Bu aktarmanın ‘usulsüzce’ yapıldığını iddia eden eylemciler, Alsancak Belediyesi’nin durak onayı olmamasına rağmen taşımacılığın sürdüğünü ifade etti. Merit Otel’in taksiciler arasında ayrım yaptığını ve bu 5 taksiyle çalıştığını savunan eylemciler, yoğunluk olduğu dönemlerde kendilerine iş çıktığını anlattı. Eylemciler, Merit Otel’in ise 40- 45 tane araç filosuyla ‘taşımacılık’ yaptığını ancak otele ait sadece 3 tane ‘T’ izni bulunduğunu dile getirdi.

Gözay: “Oteller kendi filolarıyla araç taşıyor”
Taksiciler Birliği Başkanı Kemal Gözay, otellere sanatçılarını taşıması için bir adet ‘T’ izni verdiklerini ancak otellerin buna uymadığını ve kanunsuz olarak taşımacılık yaptıklarını dile getirdi. Taksicilerin ekonomik sıkıntılar yaşadığını buna rağmen iş olan yerlerde de otellerin taksici ayırımı yaptığını anlatan Gözay, durak onayı olmadan Merit’te iş yapan taksiciler olduğunu ve bunların usulsüzce taşımacılık yaptıklarını söyledi. ‘T’ harfi olamayan araçların yolcu taşımayacağını hatırlatan Gözay, kendisi tarafından Merit Hotel VIP aracı ile iki araç için 3 tane ‘T’ izni verdiğini aktardı. Gözay, otel yetkilileri görüştüklerini ve bir uzlaşıya varıldığını aktararak, verilen sözlerin tutulmadığı takdirde bayramın birinci günü yine araçlarla yol kapatılarak eylem yapacaklarını dile getirdi.

Ataser: “Belediye olarak durak onayı vermedik”
Alsancak Belediye Başkanı Fırat Ataser, 2012 yılında UBP’de kurultay delegesi olup Lapta ve Karşıyaka’da kalan 5 taksiciye ‘T’ izinlerinin Merit Otel bölgesine verildiğini söyledi. İki yıldır devam eden bu durumla ilgili bahse konu bu taksicilerin ‘T’ izinlerini Merit bölgesine aktarılması ve durak yeri gösterilmesi için talepte bulunduklarını anlatan Ataser, bu kişilere sözlü ve yazılı olumsuz yanıt verdiğini söyledi. Girne Kaymakamlığı’nın da bununla ilgili kendisine ulaştığını ancak onlara da olumsuz yanıt verdiğini iddia eden Ataser, Kaymakamlığın konuyu İçişleri Bakanlığı’na oradan da Ulaştırma Bakanlığı’na aktarıldığını, onlara da olumlu konuşmadığını belirtti. Bu uygulamanın doğru olmadığını bu nedenle onay vermediklerini aktaran Ataser, “Bizim onay vermediğimiz olaya, bakanlık, kaymakamlık ve polis müdürlüğü oteli arayarak bu taksicileri buradaki durağa almamızı istediler. Bu durum bizleri üzdü. Belediye ve halk olarak taksicilerimizin yanındayız” dedi. Ayrıca Merit Otel’in 45 tane araç filosu olduğunu ve bu araçları azaltarak, Alsancak’da işsiz gençlere istihdam sağlayıp taşımacılık işini yapmaları konusunda öneri sunduklarını aktaran Ataser, otel yönetiminin taksicilerden beklenen özveriyi alamadıklarını savunduklarını ancak bunun giderilebileceğini aktardı. Ataser, devlet kurumlarını göreve davet ederek, bu taksileri otelin içine alan Merit Otel’i de sağduyuya çağırdı.

Çeler: “Yetkililer sorunu gidermelidir”
TDP Milletvekili Zeki Çeler ise taksicilerin verdiği emek mücadelesinin başlama sebebinin yıllardan beri süre gelen sistemin, düzensiz olduğunun ortaya çıkışının bir sembolü olduğuna vurgu yaptı.
Ülkede yapılan yasalara devleti temsil edenlerin uymadığını, bireysel çıkarlar uğruna yapılan yasa dışı uygulamaların günün sonunda halkın ekmeğiyle oynanama noktasına geldiğini söyleyen Çeler, dünkü eylemin de buna neden olduğunu ifade etti.
Gerekli onay ve izinler alınmadan, var olan bir şirketin üzerine başka birilerini daha getirip ekmek paralarıyla oynandığını söyleyen Zeki Çeler, otellere ait araç filolarının da buna etken olduğunu ifade etti. Ülkeye yatırıma gelen işletmeler her alana el attıkları için lokomotif olarak düşünülen işletmelerin zarar görüp eylem noktasına geldiklerini belirten Çeler, yasanın bireysel değil topluma yönelik uygulanması gerektiğini aktardı.
Daha fazla mağduriyet yaşanmaması için uzlaşı yoluna gidildiğini söyleyen Çeler, yasal eksiklerin de polis teşkilatı tarafından kontrol edilerek, yasaya uymayan kişilerin cezalandırması gerektiğini aktardı. Taksiciler Birliği, İzin Kurumu ve Alsancak Belediyesi’nin gerekli yaptırımları uygulayarak, bu sorunu gidermesi gerektiğini ifade etti.

Avukat: “YİM’de mahkeme sürüyor”
Taksicilerin Avukatı Ayşe Öztabay ise 40 yıldır bu işi yapan insanların ekmek kavgası için toplandıklarını ve amaçların bağcıyı dövmek değil üzümü yemek olduğunu savundu. Merit’e ‘usulsüz’ taksi atamasıyla ilgili bir buçuk yıl önce Yüksek İdare Mahkemesi’nde dava açıldığını ve davaların sürdüğünü dile getiren Öztabay, taksicilerin sükunet içerisinde bu davaların sonuçlanmasını beklediklerini söyledi. Merit Otel’in yetkilileri görüştüklerini ve taksicilerin sıkıntılarını dile getirdiklerini söyleyen Avukat, mevcut işlemde yer alan eksik bilgiler konusunda da otel yönetimini bilgilendirdiklerini söyledi. Görüşme sonucu uzlaşı sağlandığını ve özel sözler verildiğini belirten Ayşe Öztabay, yasa noktasında takip edilecek yolun izleneceği hususta bazı mutabakatlara varıldığını ifade etti.

Taksiciler ne dedi? Taksiciler ne dedi?

Ersan Çınaroğlu:
"15 yıllık taksiciyim. Yıllardır ekmeğimizi bu işten kazanıyoruz. Bir mahkeme süreci var. Bölge taksicisi olmayan 4 araca Merit'te iş yapması için Ulaştırma Bakanlığı'nda görevli amir izin verdi. Alsancak Belediyesi'nden izin almayan burada taksicilik yapamaz. Belediye bunlara yer göstermedi, otelin gösterdiği yerden giriş yaparlar. Bizim hakkımızı yedikleri için eylem yaptık. Süresiz eylem yapacağız ve uzlaşı olmazsa sonunda kana çıkacak"

Harun Ateş:
"15 yıldır taksicilikle uğraşıyoruz. Bizlerin hakları gasp ediliyor. Herkes kendi işini yapsın. Otel ise otel hizmetleri verecek. Taksicilik bizim işimiz. Yasaların uygulanmasını istiyoruz"

Halit Nizam:
"32 yıldır taksiciyim. Otelde bulunan kanunsuz taşımacılık nedeniyle bugün eylem yapıyoruz. Şuan da otelde 35 tane araç var, devletin gönderdiği taksiler de var. Bunlar varken biz kimleri taşıyacağız? Yetiştiği zaman taşımacılığı kendileri yapar yetişmediği zaman taksileri çağırırlar. Bu yetmezmiş gibi başka arkadaşlar taksi durağını buraya verdiler. Otel yönetimi istediğini çağırır istediğini çağırmaz. O zaman bizlerde hakkımızı ararız"

Altan Manay:
"1996'dan beri taksicilikle uğraşıyorum. 2000 yılında beri Merit Otel önündeyim. 13 araba olarak çalışırız. Yer verdiler orada faaliyet gösteriyoruz. Ancak Mimoza, Yeşiltepe, Denizkızı ve Güzleyurt’tan gelen 5 araç İzin Kurulu’nun onayıyla buraya gönderildiler. Alsancak Belediyesi onların buradaki durakta işlemelerine onay vermedi. Yasal olmayan yollardan bunlar izin alarak otelin içine girip çalışırlar. Otel gazino tarafına da koyduğu kendi araçlarıyla taşımacılık yapıyor. Haksızlık yapılıyor, ekmeğimizle oynuyorlar”

Kemal Eroğluları:
“Bize karşı yapılan haksızlık nedeniyle buradayız. Otel kendi müşterilerini taşıyarak usulsüzce iş yapıyor. Kanunsuz taşımacılık nedeniyle bugün eylem yapıyoruz. Otelin kendi araçları ve dıştan gelen diğer 5 taksi varken biz kimleri taşıyacağız. Biz hakkımızı istiyoruz”

Bu haber toplam 2683 defa okunmuştur