1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tabiplerden önemli uyarı
Tabiplerden önemli uyarı

Tabiplerden önemli uyarı

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, yaz mevsimi için çocuklar ve tüm bireyler için sağlık konularında uyarılarında bulundu.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası Başkanı Dr. Cemal Mert, yaz mevsimi için çocuklar ve tüm bireyler için sağlık konularında uyarılarında bulundu.

Mert yaptığı yazılı açıklamada, okulların yaz tatiline girdiği bu dönemde çocukların boş zamanlarını iyi değerlendirebilmeleri için uygun aktivitelerin şimdiden planlanması gerektiğine işaret ederek, fiziksel aktivitelerin çocukların olmazsa olmazı olduğuna dikkat çekti.

“DIŞ MEKANLARDA YAPILACAK AKTİVİTELER TEŞVİK EDİLMELİ”

Bunu karşılamak için dış mekânlarda yapılacak aktivitelerin teşvik edilmesi gerektiğini ifade eden Mert, bu amaçla, yüzme, bisiklet, masa tenisi, voleybol ve basketbolun en öncelikli önerdikleri aktiviteler olduğunu söyledi.

Günlük iki saati aşan süreyle TV ve bilgisayar oyunları başında vakit geçirilmesi, hareketsizlik ve yüksek kalorili (şekerli ve yağlı) hazır gıdalarla beslenmenin obeziteyi artıran en önemli unsurlar olduğunu ifade eden Mert, “Yaz aylarında havuz yerine deniz tercih edilmelidir. Havuzlardaki hijyen sorunu, kulak enfeksiyonu, sinüzit, idrar yolları enfeksiyonu, cilt hastalıkları, barsak enfeksiyonu ve benzeri sağlık sorunlarına sebep olabilir. Havuzlarda kullanılan klor ve yosun önleyici kimyasallar da çeşitli alerjilere ve sağlık sorunlarına yol açabilir” dedi.

Gıda zehirlenmelerinin de yaz aylarının önemli sağlık sorunu olduğuna işaret eden Mert, açıkta satılan, ya da bekletilen gıdaların, yaz aylarında bakteri ve virüslerce kolayca kirletilebilmekte ve gıda zehirlenmelerine sebep olduğunu vurguladı.

Kolay bozulabilen, pasta, süt ürünleri, yumurta, et, balık, tavuk başta olmak üzere açıkta satılan gıdalar tüketilmemesi gerektiğine işaret eden Cemal Mert, “Dondurma dahil tüm ürünler güvenli gıda koşullarını sağlayan yerlerden alınmalıdır. Endüstriyel gıdalardan da uzak durulmalıdır. Çocuklar mümkün olduğunca taze hazırlanmış evsel gıdaları, meyve ve sebzeleri tüketmelidirler” dedi.

“10.00-16.00 SAATLERİ ARASINDA DİREKT GÜNEŞ IŞIĞINDAN KORUNMAK LAZIM”

Güneş çarpmaları ve yanıklarının da yaz aylarında görülen en önemli sağlık sorunları olduğunu ifade eden Mert, bu nedenle 10.00 ile 16.00 saatleri arasında direkt güneş ışınlarından korunmak gerektiğini vurguladı.

Bu saatler dışında ise günde 30 ile 60 dakika güneşlenmenin sağlık için yeterli olduğunu belirten Mert, 10.00-16.00 saatleri arasında uzun süreyle güneş altında kalınacaksa mineral filtreli güneş koruyucu kremler ve şapka kullanılmasını tavsiye etti.

Yaz aylarında bol su tüketmenin de sağlık için gerekli olduğunu kaydeden Cemal Mert, şekerli, gazlı ve alkollü içeceklerden sakınılması gerektiğini vurguladı.

Çocukları sigara ve tütün ürünlerinden korumak ve pasif içiciliği önlemenin önemine de değinen Cemal Mert, “Ebeveynleri sigara içen çocuklar çok daha fazla olarak solunum yolu hastalıklarına yakalanmaktadırlar. Ergenleri de yaz aylarında artan eğlence ortamlarında sigara, alkol ve madde kullanımından korumak hem devletin, hem sivil toplumun hem de ailelerin sorumluluğundadır. Birçok olumsuz sağlık sorununun yanı sıra, trafik kazaları da çoğunlukla alkol ve madde kullanımıyla ilişkilidir” uyarılarında bulundu.

Evcil hayvanların özellikle çocuk ruh sağlığı üzerindeki olumlu etkileri bilindiğinden uygun ortamı olanlara evcil hayvan beslemelerini tavsiye ettiklerini söyleyen Mert, havyan beslerken gerekli veteriner kontrollerinin de ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

“GELİŞİGÜZEL İLAÇ KULLANMAK CİDDİ PROBLEMLERE YOL AÇABİLİR”

Mert şöyle devam etti:

“Sağlığın korunması en önde gelen görevdir. Ama her durumda ortaya çıkabilecek sağlık sorunlarında ise bir hekim tavsiyesi olmadan gelişigüzel ilaç kullanılması da ciddi problemlere yol açabilmektedir. Her türlü sağlık sorununda en yakın hekime başvurulması en doğru yöntemdir.”

(TAK)

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur