1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tabipler: “Sağlığı siyaset malzemesi yapmayın”
Tabipler: “Sağlığı siyaset malzemesi yapmayın”

Tabipler: “Sağlığı siyaset malzemesi yapmayın”

Tabip örgütleri, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği’nin, ülkede sağlıktan sorumlu olan en üst kurum olduğunu belirterek, tüm kesimleri sakin olmaya ve sağlığı siyaset malzemesi yapmamaya davet etti.

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği, Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve Kıbrıs Türk Diş Tabipleri Odası’ndan yapılan ortak yazılı acıkmada, Sağlık Bakanlığı’nın organ nakli konusunda denetim görevini yaptığını ve denetim ekiplerini denetime yolladığını, ancak yapılan denetimler sonucunda kurum ve kuruluşlara saygı gösterip soruşturma sonuçlarını beklemek varken, konunun, basın üzerinden çok fazla tartışılmaya başlandığını ve hiç arzu edilmeyen boyutlara taşınarak siyasallaştırıldığını kaydedildi.

Açıklamada, ülkede yaşandığı iddia edilen siyasi kirlenmeye sağlığın malzeme edildiği öne sürülerek, şunlar ifade edildi:

“Bilinmelidir ki Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği bu ülkede sağlıktan sorumlu olan en üst kurumdur. Gerek bu ülkede meslek icra eden hekimleri, gerekse yapılacak olan muayene ve tedavileri meslek etiğine, insan sağlığına ve ülke yararına uygun olarak hukuki olarak denetleme ve araştırma yetkisine sahiptir.

Gelinen bu aşamada Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bizler tüm kesimleri sakin olmaya ve sağlığı siyaset malzemesi yapmamaya çağırıyoruz.

Yapmamız gereken hep birlikte işbirliği yaparak şu anda mecliste olan ve altı yıldır üzerinde çalışılan Doku Organ Ve Hücre Nakli Yasasında gerekli düzenlemeleri yaparak yasallaştırmaktır. Ülkemizde organ nakli yapılabilmesi herkesin arzu ettiği bir durumdur. Ancak bunun öncesinde şeffaf gözetim ve denetim altında nakillerin gerçekleştirilebilmesi için yasal düzenlemelerin öncülüğünde sistemin kurulması şarttır. Aksi takdirde organ turizmi adı altında organ kaçakçılığına yol açmak işten bile değildir.”

Açıklamada, Tabipler Birliği Yasasının 24. maddesine uygun olarak “etik bir kurul” oluşturduğuna, bu etik kurulun yapılacak olan herhangi bir organ naklini ya da gerektiği takdirde sağlıkla ilgili başka konuları denetleme yetkisine sahip olduğuna dikkat çekilerek, “İçerisinde konuya özgü tarafsız bilim insanlarını da barındıracak olan bu etik komite gerektiğinde Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ndeki her hekimi ve her tedaviyi denetleme yetkisine sahiptir” denildi.

(tak)

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur