1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Tabipler Odası UYARDI
Tabipler Odası UYARDI

Tabipler Odası UYARDI

Tabipler Odası: “Yasadışı sağlık hizmeti verenlere dikkat”

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipler Odası (KTTO) son zamanlarda basında, sosyal medyada ve insanlar arası sohbetlerde, “sağlık hizmeti sunduğunu” iddia eden yasadışı kişilerle ilgili bilgilerin gündeme geldiğini açıkladı.

Tabipler Odası Başkanı Cemal Mert ülkede teşhis ve tedavi yetkisinin, mevcut yasalarla sadece Tıp ve Diş Hekimliği Fakültelerinden diploma almış ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği üyesi olan, Hekim ve Diş Hekimlerine verilmiş bir yetki olduğunu hatırlattı.

Mert, bedensel ve psikolojik hastalıkların tanı ve tedavisinin, yalnızca, Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği üyesi olan hekimler eliyle, ya da hekimlerin yönergeleri doğrultusunda, hekim nezareti ve sorumluluğu altında, ilgili medikal sağlık personelleri tarafından yapılabileceğini ifade etti.

Cemal Mert, Tabipler Birliği’ne üye olmadan KKTC’de meslek icra edilemeyeceğini, yurtdışından günübirlik gelen yabancı ya da vatandaş olan hekimler dâhil, hekim olmayanların da hiçbir şart ve koşulda tanı ve tedavi hizmetleri sunamayacaklarını vurgulayarak bunun yasalara aykırı ve suç olduğunu bildirdi.

Mert şöyle devam etti:

“Yurtdışından gelerek veya yurtiçinde olup, hekim olunsa dâhi, yasaların öngördüğü şartlar yerine getirilmediği sürece meslek icra edilemez. Hele hele hekim olmayanlar, gerek şifacı, gerek medyum, gerek yaşam koçu, danışman veya başka herhangi bir sıfat kullanarak ve insanları yanıltarak tanı ve tedavi hizmeti sunamaz, ilaç öneremez, tıbbi tavsiyelerde bulunamaz. Kendi mesleklerinde diploma sahibi olan hekimler dışındaki diğer tüm sağlık profesyonelleri, ki bu tanıma, eczacı, hemşire, klinik psikolog, fizyoterapist, diyetisyen ve diğer tüm sağlık profesyonelleri de dâhildir, yalnızca yasalar ve meslek kuralları çerçevesinde mesleklerini icra edebilirler.”

KTTO olarak vatandaşları uyardıklarını belirten Mert, halkın sağlık hizmeti almayı düşündükleri kişileri seçerken, mutlaka yasalar çerçevesinde diploma sahibi olan, meslek örgütleri ve sağlık bakanlığına kayıtlı olan kişileri tercih etmelerini istedi.

Mert, şüpheli durumlarda ilgili şahıstan yetki belgesini göstermesini talep etmenin herkesin hakkı ve sorumluluğu olduğunu da belirtti.

Konuyla ilgili herkesi bu konuda duyarlı olmaya çağıran Mert, yasadışı olarak bu tür “Sağlık Hizmeti” verdiğini iddia edenleri, yetkili kurumlara şikâyet etmeye davet etti.

(tak)

Bu haber toplam 1394 defa okunmuştur