1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Suriye'de klorin gazı iddiası…
Suriyede klorin gazı iddiası…

Suriye'de klorin gazı iddiası…

Suriye'de son dönemde giderek artan klorin gazı saldırısı iddialarına ilişkin BM Güvenlik Konseyi'nde Suriyeli doktorlarla basına kapalı toplantı gerçekleştirildi.

A+A-

Toplantıda İdlib vilayetindeki Samin kasabasında 16 Mart'ta gerçekleştirilen saldırının ardından 1, 2 ve 3 yaşlarındaki üç çocuğun yaşama döndürülmesi çabaları ve hayatlarını kaybedişlerinin videosu izletildi.

Suriyeli Doktor Muhammed Tenari, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, saldırı sırasında bölgede helikopter seslerinin duyulduğunu ve çamaşır suyuna benzer bir koku hissedildiğini belirterek, hayatını kaybedenlerin çoğunun çocuklar ve kadınlar olduğunu söyledi.

Doktorlardan Zaher Sahlul da Konsey'de Rusya, Çin ve Venezuela dışındaki tüm üyelerin saldırıyı gerçekleştirenlerden hesap sorulmasını istediğini kaydederek, bunun için uluslararası toplumun harekete geçmesini istedi.

Sahlul, Konsey'de videonun gösterimi sırasında bazı temsilcilerin gözyaşlarını tutamadığını da ifade ederek, "Önemli olan bu duygusal atmosferi eyleme dönüştürebilmek" dedi.

Doktorların bugün Rusya'nın BM Misyonu'nu ziyaret ederek, rejime karşı atılacak adımlarda veto yetkisini kullanmamaları konusunu görüşecekleri belirtildi.

"KONSEY'DEKİ BÖLÜNMÜŞLÜK AŞILMALI"
ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Samantha Power, toplantının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, toplantıya katılan herkesin gördükleri manzaradan çok etkilendiğini anlatarak, Konsey'deki bölünmüşlüğü aşıp rejimin kimyasal saldırılarına karşı adım atılması gerektiğini söyledi.

BMGK'da geçen ay kabul edilen karar tasarısında kimyasal kullanımı kınanarak sorumlulara karşı önlem alınacağı belirtilmiş ancak suçluların tespiti için herhangi bir mekanizma getirilmemişti.

Klorin saldırısı konusunda Suriye'de taraflar birbirini suçlarken, Batılı ülkeler kimyasal saldırıların helikopterlerden atılan varil bombaları ile gerçekleştiğini ve helikopterlerin ise sadece Suriye ordusunda yer aldığını belirtiyor.

TAK

Bu haber toplam 1227 defa okunmuştur