1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SÜİB: “Kara propagandaya son!"
SÜİB: “Kara propagandaya son!"

SÜİB: “Kara propagandaya son!"

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) basın açıklaması yayımlayarak son dönemlerde imalatçılara yönelik yaratılan itibarsızlaşma ve karalama politikasını kınadı

A+A-

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) basın açıklaması yayımlayarak son dönemlerde imalatçılara yönelik yaratılan itibarsızlaşma ve karalama politikasını kınadı.

Birlikten yapılan açıklamanın tam metni şu şekilde;

Süt Ürünleri İmalatçıları Birliği (SÜİB) olarak son dönemlerde imalatçılara yönelik bilinçli olarak kamuoyunda yaratılan itibarsızlaştırma ve karalama kampanyalarını esefle takip etmekteyiz.

İmalatçılarımızın çiğ süt üreticisi hayvancıların yanında olmadığını ve bilinçli olarak hayvancının aleyhine çalıştığını iddia eden bazı çıkar gruplarının ve kişilerin, imalatçı ile hayvancının aynı gemide olduğunu, birlikte var olabildiklerini ve birbirine muhtaç olduğunu unutmaları çok manidardır.

Bununla birlikte bu aynı kişilerin 2016 yılında Türkiye’de yaşanan terör olayından sonra bu pazarda yaşanan sıkıntılı günlerde, imalatçıların pazarlarını kaybettikleri, alacaklarını alamadığı veya gecikmeli aldığı bir dönem yaşanmıştır. Bu zor dönemde bile, ülkemizde üretilen çiğ sütün dökülmemesi için imalatçılarımızın ürünü pazarlamasındaki sıkıntılara rağmen, çiğ süt almaya devam ettiğini unutulmuş veya bilinçli olarak unutturmaya çalışılmıştır. Bu durum kabul edilemezdir.

Geçen yıl Şubat ayından itibaren süt sektöründe yaşanan kriz süresince yönetim kurulunda çiğ süt üreticilerinin de temsilcisi olan Koop-Süt hak ediş miktarı olan sütü dahi almayarak yaşanan krizi daha da derinleştirmiştir. SÜTEK bünyesinde defalarca oluşturulan kriz masalarına rağmen ihtiyacının üzerinde tek bir litre süt almayarak üreticinin yanında durmamıştır. Bu dönemde üreticinin sütünün ortada kalmaması adına SÜİB üyeleri olarak yaşanan süreçte elimizden geleni yaparak sütün tümünü alıp işledik.  Bu kapsamda Koop-Süt, belli başlı gruplara hizmet etmek için yanlış beyanlar vermekten, kamuoyunu ve üreticilerimizi yanılmaktan vazgeçmelidir.

Koop-Süt’ün bugün aldığı çiğ süt yine pazarlayabildiği süttür ve bundan dolayı almıştır. Unutmayınız ki Koop süt, üretilen sütün sadece %14’ünü almaktadır. Geri kalanını yani %86’sını SÜİB üyeleri almaktadır.

Oluşan yüksek fiyatın yaratacağı sıkıntıları aşmak adına SÜİB olarak Bakanlığa yeni fiyat önerisi sunmamıza rağmen, Bakanlık görüşme ihtiyacı bile hissetmemiştir. Bunun yerine imalatçılarımızı kamuoyu ve çiğ süt üreticileri nezdinde bilinçli olarak itibarsızlaştırmaya çalışılmıştır.

Üreticilerin geç ödenmesinin sebebi ise; SÜTEK’teki Hayvancılar Birliği temsilcisinin isteği üzerine geçmiş dönemlerde çiğ sütün, tahsil edilemeyeceğini bile bile işletmelere baskıyla sütü pazarlamasından kaynaklandığını da herkes artık bilmelidir. Bugün SÜTEK’te bu borçların dışında hiç kimsenin borcu bulunmamaktadır.

Yine bazı gerçeklere dayanmayan haberlere göre imalatçılarımızın eyleme devam ettiği yönünde yayınlar çıkmaktadır. Ancak hiçbir anlaşma yoluna gitmeyen Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından imalatçılarımıza zorla dayatılan ve mecbur bırakılan fiyattan imalatçılarımızın büyük bir bölümü süt alımı yapmaktadır veya yapacağını ifade etmiştir.

Bu kapsamda basında çıkan bazı haberlerin aksine Sn. Başbakan’ımızın sorunu çözme yönünde gösterdiği çaba ve talebi doğrultusunda 20 Haziran 2017 tarihinde tüm borçlar ödenmiş ve süt alımına başlanmıştır. Yani bahsedildiği gibi uzun süre değil sadece 3-4 gün boyunca süt alımı yapılmamıştır.

SÜİB olarak emeğin değerini, emek yaratan imalatçılar olarak iyi bilmekteyiz. İmalatçılar olarak üreticiyi desteklerken, tüketicimizin menfaatlerini de koruyabilmek ve ülkemiz ekonomisinin gelişmesine katkı koyma sorumluluğu ve bilinci içerisinde hareket edilmesini gerektiğine inanmaktayız."

Bu haber toplam 1923 defa okunmuştur