1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. 'Su krizi' gölgesinde YASA MARATONU BAŞLIYOR
Su krizi gölgesinde YASA MARATONU BAŞLIYOR

'Su krizi' gölgesinde YASA MARATONU BAŞLIYOR

Suyun yönetimi konusunda kriz sürerken yeni yılda CTP- UBP Hükümeti’nin programında takvimlendirdiği birçok yasa adım adım Meclis gündemine geliyor.

A+A-

Ocak’tan itibaren Seçim ve Halk Oylaması Yasası, Özerk DAÜ Yasası, Kamu Reformu, Yurttaşlık Yasası ve Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası gibi çok önemli yasaların yanı sıra, sağlıkta da önemli yasalar ‘Genel Kurul’da onay arayacak…


Meltem SONAY

Cumhuriyet Meclisi’nin, geride bıraktığı 2016 Mali Yılı Bütçe görüşmelerinin ardından yeni yılda, CTP- UBP Hükümeti’nin programında takvimlendirdiği birçok önemli yasayı gündemine alması bekleniyor.

CTP- UBP Hükümeti’nin programında takvimlendirdiği Seçim ve Halk Oylaması Yasası, Kamu Reformu, Yurttaşlık Yasası ve Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası gibi çok önemli yasanın yanı sıra, Sağlık Bakanlığı’nın ‘reform’ olarak açıkladığı 5 yasa da Genel Kurul gündemine gelecek.

Seçim ve Halk Oylaması Yasa Önerisi onay arayacak!

Anayasa, Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü, Siyasi Partiler, Seçim ve Halk Oylaması yasalarını görüşmek üzere oluşturulan Meclis Komitesi’nin gündeminde SEÇİM VE HALK OYLAMASI YASASI var…
Komite Başkanı, CTP Milletvekili Doğuş Derya, geçtiğimiz hafta YENİDÜZEN’e yaptığı açıklamada, Yasa Önerisi üzerindeki çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ve Ocak ayı başında Yasa Öneri’ni Genel Kurul’a sevk etmeyi hedeflediklerini açıklamıştı.
Asıl hedefi TEK SEÇİM BÖLGESİ olan yasa çalışması, Hükümet’in de 9 aylık hedefleri arasında programına girmişti.

Sağlıkta 2016 hedefi: “5 yasa”

Sağlık Bakanlığı’nın geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, 2015 faaliyetleriyle ilgili hazırladığı raporda sağlık konusundaki 5 tasarının Ocak ayında Meclis komitesine sevk edileceğini belirtilmişti.
Bakanlık, sağlık konusunda hazırlanan 5 tasarının Ocak ayında Meclis komitesine sevk edileceğini belirterek, Kasım 2013’te tüm paydaşlarla birlikte başlatılan çalışmalarda artık sona yaklaşıldığı Genel Sağlık Sigortası, Döner Sermaye ve Hasta Hakları yasalarının yanı sıra yürürlükteki Kamu Sağlık Çalışanları ve Özel Hastaneler yasalarında değişikliği içeren toplam 5 yasanın, Ocak ayında Meclis’te oluşturulan ad-hoc komiteye sevk edileceği bildirilmişti.

Yurttaşlık Yasası’na doğru…
İçişleri Bakanlığı’nca bir buçuk yılı aşkın süredir üzerinde çalışan ve bu süre içersinde değişikliklere de uğrayan ‘Yurttaşlık Yasa Tasarısı’nın da Hükümet’in ‘9 AYLIK’ hedefleri arasında.
Yurttaşlık Yasası’na bağlı olarak İVEDİ olarak Meclis’e gelen yasalardan Daimi İkamet İzni Yasa Tasarısı’nın onaylanması ve ‘BEYAZ KİMLİK’ uygulamasının başlamasının ardından, gözler sözü verilen ‘YURTTAŞLIK YASASI’nda…

KAMU REFORMU’nda hedefler bir türlü tutmadı!

‘Kamu Reformu’ olarak anılan, Meclis Komitesi’nde bir buçuk yılı aşkın süre çalışılan, ‘Müşavirlik’ sitemine son verirken, ‘Üçlü Kararname’ ile atamaları sadece 23 kadro ile sınırlandıran, LİYAKATA dayalı bir sistem öngöre Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, YASALLAŞMAYI bekliyor.
Yeni Yasama Yılı’nda Meclis gündemine gelemsi beklenen Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı, Hükümet’in de 6 AYLIK hedefleri arasındaydı. Uzunca bir süredir çalışılan yasanın yeni yılda Meclis Genel Kurulu gündemine gelemsi bekleniyor.

Ateşli silahlar ve özel güvenlik…

Ateşli Silahlar Ve Özel Güvenlik Hizmeti Yasa Tasarıları da Meclis Hukuk Komitesi gündeminde…  Tasarılarla ilgili ciddi bir ilerleme sağlandığı bilinirken, Meclis Genel Kurulu’nun 2015 yılı son toplantısında Başbakan Ömer Kalyoncu’nun, Özel Güvenlik Yasası’nın geçirilmesi gerektiğine ilişkin ifadeleri, bu yasa ile ilgili çalışmaların da hızlanabileceği sinyali verdi.

DAÜ ‘özerk’ yapı için yasa bekliyor!

Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve Doğu Akdeniz Üniversitesi Kuruluş Yasa Tasarısı’nı görüşmek üzere oluşturulan geçici (Ad-Hoc) Komite’nin gündeminde uzun süredir çalışılan, Hükümet’in de 3 AYLIK hedefleri arasında olmasına karşın halen bekleyen ‘DEMOKRATİK VE ÖZERK DAÜ YASASI’ da bu yılın başında Meclis gündemine gelmesi beklenen yasalar arasında.
Geçtiğimiz Kasım ayında üyelerin de hazır bulunduğu bir basın toplantısında açıklama yapan ilgili Komite Başkanı UBP Milletvekili Erdal Özcenk, çalışmalarının yoğun bir şekilde devam ettiğini ve yılsonuna kadar tamamlanmasını hedeflediklerini söylemişti.

Programa göre, ‘Kamu Hizmeti Komisyonu Yasası’ da sırada…

Hükümet Programı’nda 9 AY içerisinde yenileneceği belirtilen KAMU HİZMETİ KOMİSYONU YASASI da Meclis gündemine gelmeyi bekleyen önemli yasalardan.
İstihdamların demokratik, şeffaf ve adil yapılması için ‘Kamu Hizmeti Komisyonu’na yönelik yeni yasa tasarısı gündemde.
Kamu Hizmeti Komisyonu için, hem Cumhurbaşkanlığı, hem de hükümetin büyük ortağı Cumhuriyetçi Türk Partisi ‘yasa taslağı’ önerisi hazırladı. Ulusal Birlik Partisi’nin de bir taslak sunması bekleniyor. Hükümet’in, tüm taslakları değerlendirerek bir sonuca ulaşmayı hedefleme eğilimde olduğu da biliniyor.

Dernekler Yasası gündeme gelecek!

Cumhuriyet Meclisi, Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komitesi, ‘Dernekler Yasa Tasarısı’nı Ekim ayı sonunda gündemine aldı, görüşmeye başladı.
Avrupa Birliği Uyum Yasa Tasarılarını Görüşmek Üzere Oluşturulan Geçici ve Özel Komite’nin, günümüz koşullarında toplumsal örgütlenme ihtiyaçlarına cevap vermekten uzak, değişen dünya koşulları ve uluslararası gelişmelerin gerisinde mevcut yasayı, Avrupa Birliği normlarına uygun YENİ YASA ile değiştirmeyi hedefleyen yasayı kısa bir süre sonra Meclis Genel Kurulu’na sevk etmesi bekleniyor.

Bu haber toplam 2111 defa okunmuştur