1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Spor ile sınırları kaldıracağız”
“Spor ile sınırları kaldıracağız”

“Spor ile sınırları kaldıracağız”

Ayak bisikleti ile rekor kırıp ‘bölünmüşlüğe’ dikkat çekmek isteyen Uluslararası Footbiker takımı, YENİDÜZEN’e konuştu

A+A-

Fehime ALASYA

İlginç bir rekor denemesine hazırlanan Uluslararası Footbiker (Ayak bisikleti) takımı, spor ile ‘bölünmüşlüğü’ ortadan kaldırmaya hazırlanıyor.

YENİDÜZEN’e konuşan grup, bu spora nasıl gönül verdiğini, Kıbrıs’a nasıl yollarının düştüğünü ve bunlar gibi merak edilen birçok soruya yanıt verdi.

Sıcak ve samimi tavırları ile keyifli bir röportaj gerçekleşmesine yardımcı olan grup, gönül verdikleri Ayak Bisikleti’ni tüm dünyaya yayma hedefinde.  

Side Tur, Franz Bauernhofer  ve POST Araştırma Enstitüsü, Mehveş Beyidoğlu öncülüğünde gerçekleştirilecek olan organizasyona Turizm Bakanlığı, Bisikletçiler Birliği, Bisiklet Evi ve Mehmetçik Belediyesi finansör oldu.

“Trettroller Aktivitesi” adı altında düzenlenecek olan etkinlikte, Uluslararası Footbiker (Ayak bisikleti) takımı, Baf’tan Karpaz’a kadar bisiklet sürecek.

Bir yıl önce kurulan Uluslararası Footbiker (Ayak bisikleti) takımı, ayak bisikletinin günlük olarak herkesin hayatına girmesi, herkes tarafından yapılmasını hedefinde ve Uluslar Arası Ayak Bisikleti Örgütle de işbirliği içerisinde çalışmalar yapıyor.  

Nihlas Rother, Guido Pfeiffermann, David Pasek, Elleonor Micheela C., Martin Komar ve Jurkek Mılewski’den oluşan altı kişilik Uluslararası Footbiker (Ayak bisikleti) takımı, bugün gün boyu bisiklet sürecek, kendi rekorlarını kırıp, adada daha önce hiç yapılmamış bir etkinliğe imza atacak.

Aralarında yoga öğretmeni, terapist, mimar, öğrenci, öğretmen gibi mesleklere sahip olan bireyler ilk kez Kıbrıs’a geldi.  

map.jpg

“Spor ile sınırları kaldırdık

Altı kişilik grubun içerisinde olan David Pasek, üniversite yıllarında tanıştığı bir Kıbrıslı arkadaşı ile karşılaştığında burayı merak etmesiyle başlayan girişimler, rekor denemesine kadar uzanmış. Bu fikrin nasıl ortaya çıktığıyla ilgili bilgi veren David Pasek, kendi yaşamından bir örnekle neden ‘bölünmüşlüğe’ bu kadar duyarlı yaklaştığını anlatıyor. David Pasek şöyle devam ediyor; “Avusturyalıyım ama o zamanlar Çekostovakya’dan göç ettik. Ben politik mülteci olarak oraya geldim.  Bölünmüşlük yaşadık ve bunu çok yakından biliyorum, bundan dolayı da spor yaparak birleşebileceğimiz mesajını vermek istedik. Spor bizi birleştirebilir diyerek yola çıktık, sürdükçe bir araya geldik, spor ile sınırları kaldırdık. Burada da kaldıracağız”

Mücadeleleri ayak bisikletini yaymak uğruna…

6 farklı ülkeden sporculardan oluşan Footbiker takımı, arkadaşlık ruhu kapsamında, Avustralya, Avrupa, Kanada ve Almanya gibi ülkelerden bir araya gelmiş. Üç yıl ile 20 yıl arasıdır bu sporla uğraşan bisikletliler, önceleri hobi olarak başladıkları ayak bisikletini, zamanla günlük hayatına da katmış. Ayak bisikleti onların ulaşım aracı olmuş. İşten eve sürekli ayak bisikleti kullanan grup, günde 15-50 km arası mesafe gidip geliyor. “Go to the work go to the pub...” (işe git, bara git) diyerek her alanda ulaşım aracı olarak ayak bisikleti kullandığını anlatmaya çalışan grup üyeleri, en az iki ayak bisikletine sahip. Birisi yarış birisi de günlük kullanım için.

 Hobi olmaktan çıkan ayak bisikletiyle çeşitli etkinlikler düzenleyen grup, gerek bireysel gerekse grup olarak birçok çalışmaya katılmış. Tek hedefleri ayak bisikletini yaymak olan grup, bu uğurda mücadele veriyor.

“Küçücük adada bu bölünmüşlük niye anlamıyoruz”

Bu denli küçük bir adanın neden bölünmüş olduğuna bir anlam veremediğini belirten grup, “Her ne kadar dünyada bu gibi bölünmüş yerlerde, nüfusun çoğunluğu birleşmeyi savunmasa da bu gibi etkinliklerin araç olarak kullanılması önemli bir fırsattır. Burası çok küçük bir ada ve bu bölünmüşlük niye anlamıyoruz” diyerek şaşkınlığını dile getiriyor ve tüm olumsuzluklara rağmen mücadele verilmesi gerektiğinin altını çiziyor. 

“Bisiklete göre daha sağlıklı ve masrafsızdır”

Dünyada popülerliği giderek artan ayak bisikletiyle ilgili bilgi veren grup, “Çok özel bir spor dalı olduğunu düşünüyorum, hem yeni hem samimi hem de çok para istemeyen bir spordur. Aslında bu iş 40 yıldır var, o kadar da yeni değil. Yavaş yavaş bilinmeye başlıyor Çek Cumhuriyeti’nde. Finlandiya’da azaldı, Avusturya’da da yeni başladı ve dünyanın her yerinde bu mevcuttur. Hollanda’da herkes bilir, bazı ülkelerde hiç görülmez ama bazılarında çok yaygın kullanılır.

Bisiklet yerine ayak bisikletini tercih ediyoruz çünkü daha eğlenceli ve daha sağlıklıdır. Daha rahat hareket edebiliyoruz. Tüm vücut hareket eder o yüzden bisiklete göre daha sağlıklı ve masrafsızdır. Dizler için de daha sağlıklı... Çok da havalıdır.

Fiyatları 300 Euro’dan başlayıp, bin Euro’ya kadar çıkıyor. 500 Euro’ya ayak bisikleti alıp da yarışmaya girebilirsiniz. Maliyeti sıfırdır. Alüminyum veya demirdirler, karbon olanları da var” dedi.

“Mangal, rekordan sonra”

Bugün gün boyu bisiklet sürecek olan grup, güne saat altıda başlayacak, su ve yemek gibi ihtiyaçlar için sadece birkaç dakika mola vereceğini “Mangal olmayacak” diyerek esprili bir dille anlatıyor. Etkinlik sonrası mangal partisi yapmayı düşünen grup, bir de kısa gezi-gözlem turu yapıp, merak ettikleri yerleri ziyaret edecek.

Rekor resmi kayıtlara geçecek

Bir önceki rekor denemesinde 24 saat boyunca ayak bisikleti süren grup, 407 km kat etti. bu günkü rekor denemsinin resmi veriler ve kayıtlar ile gerçekleştirileceğine dikkat çeken grup, bağımsız gazeteci, fotoğrafçı ve video kamera ile tüm gün boyu canlı yayın yaparak, kayıtlara geçecek. Takip etmek isteyenler, www.pardubicky.denik.cz/kypr linkinden izleyebilecek.

Gelecek projeleri arasında ise Avrupa Şampiyonluğu ve rekor denemeleri olan grup, gerek bireysel olarak gerekse grup olarak farklı hedeflere sahip.

“Bizler de Kıbrıs’ın birleşmesi için çaba sarf ediyoruz”

Organizasyona öncülük yapan, Side Tur, Franz Bauernhofer ve POST Araştırma Enstitüsü, Mehveş Beyidoğlu ise böylesi güzel bir projeye imza atmaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. POST Araştırma Enstitüsü’nden YENİDÜZEN’e konuşan Mehveş Beyidoğlu, enstitü ile ilgili bilgi verdi, “17 yıllık bir derneğiz ve yıllardan beridir de Kıbrıs’ın birleşmesi için çaba gösteren bir örgüt olarak bu etkinliği organize ettik. Post inisiyatifi ile de daha aktivist ruhunu yansıtıyoruz. Sürekli bir işbirliği yaptığımız Side Tur ile bu etkinliğe soyunduk. Ekoloji önemli değerlerimizden biridir” dedi.

“Kıbrıs’ın güneyine kış antrenmanı için birçok takım geliyor, kuzeyine ise kimse gelmiyor”

Side Tur’dan Franz Bauernhofer ise “Biz bisikleti çok büyük bir potansiyel olarak görüyoruz ve tüm ülkeye faydalı olmaya çalışıyoruz. Eko turizm yapan bir şirketiz. Bu tarz etkinlikler bizim için çok önemli. Kormacit bölgesinde bisiklet rotaları belirledik, Karpaz için de aynı şekilde… Karpaz dünyanın en güzel yerlerinden biridir biz bunları herkese aşılamak istiyoruz. Kıbrıs’ın güneyine kış antrenmanı için birçok takım geliyor, kuzeyine ise kimse gelmiyor. Biz bu tarz organizasyonlar ile hem adamızı tanıtıyor hem de bisiklet turizmini yaygınlaştırmaya çalışıyoruz. Güneyden bile daha güzel alanlarımız var ve bunları değerlendirmek istiyoruz.

 

 

 

 

Bu haber toplam 2499 defa okunmuştur
İlgili Haberler