1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sosyal Sigortalar’da 160 milyon TL BORÇ
Sosyal Sigortalar’da 160 milyon TL BORÇ

Sosyal Sigortalar’da 160 milyon TL BORÇ

Sosyal Sigortalar Dairesi’nin özel bankalara yaklaşık 60 Milyon TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne de 100 Milyon TL’lik borcu bulunuyor

A+A-

Sosyal Sigortalar Dairesi, 70 bin sigortalının maaşını karşılayabilmek için eksilen miktar kadar yerli bankalardan her ay kredi kullanılıyor

 

Ayşe GÜLER

Sosyal Sigortalar Dairesi’nin borcu her geçen gün artıyor. Daire’nin yerli özel bankalara yaklaşık 60 milyon TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise 100 milyon TL borcu bulunuyor.
70 bin kayıtlı sigortalının maaşlarını ödeyebilmek için Daire, her ay ihtiyaç duyduğu 55 milyon TL’den ‘eksilen miktar’ kadar özel bankalardan kredi kullanılıyor, borçlanmaya gidiyor.
Yeterli miktarda kaynak bulunmayan Daire’de 35 bin emeklinin Kasım ayı maaşlarını ödeyebilmek için 12 milyon TL’lik ek kredi kullandı.
Daire’nin yaptığı borçlanma, Bakanlar Kurulu kararı ile Resmi Gazete’de yayınlandı.


Özburak: ‘Kaynaklar yetersiz, borç büyüyor’

Sosyal Sigortalar Dairesi Müdür Yardımcısı Şener Özburak, Sosyal Sigortalar Dairesi’nin şu anda yerli bankalara yaklaşık 60 milyon TL, İhtiyat Sandığı Dairesi’ne ise yaklaşık 100 milyon TL’lik borcunun bulunduğunu açıkladı.
YENİDÜZEN’e konuşan Özburak, Maliye Bakanlığı tarafından daireye aktarılan kaynakların ‘yetersiz’ olduğunu savunarak, bu yüzden borçlanmaya gidildiğini ifade etti.
Daire’nin borcunun giderek büyüdüğünü söyleyen Özburak, Bakanlar Kurulu kararı ile yapılan borçlanmaya yönelik Yasa’da hiçbir hakkın bulunmadığını da kaydetti.
Özburak, borçlanmanın 1990’lı yıllarda başladığını dile getirerek,  “bu açıkları Maliye Bakanlığı karşılamalıdır” dedi.
Devletin söz konusu borcu finanse etmek zorunda olduğunu ifade eden Özburak, bütçe imkansızlığı nedeniyle yetersizliklerin yaşandığını sözlerine ekledi.


70 bin sigortalının yüzde 60’ı asgari ücret üzerinden

Öte yandan yaşanan sorunlara da değinen Özburak, 70 bin sigortalının kayıtlı olduğu dairede yatırılan sigorta primlerinin yüzde 60’ının asgari ücret üzerinden olduğuna dikkat çekti.
Özburak, kaçak yatırım dışında bazı yatırımların maaşlar üzerinden yapılmadığını kaydederek, şöyle konuştu: “ Örneğin bir üniversite profesörünün sigortası asgari ücret üzerinden yapılıyor. Bu mümkün mü? Ancak işveren bu şekilde beyanda bulunuyor. Bu yüzden böyle kabul ediliyor”

Bu haber toplam 1651 defa okunmuştur