1. YAZARLAR

  2. İbrahim Özejder

  3. Sosyal Medya Haberin Okunmasını Nasıl Etkiliyor?
İbrahim Özejder

İbrahim Özejder

Sosyal Medya Haberin Okunmasını Nasıl Etkiliyor?

A+A-

 

• YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Enis Kocatürk’ün haber-sosyal medya ilişkisi hakkında yaptığı araştırma, en çok başlığın haberi okuttuğunu ortaya koydu

• “Yakın siyasiler”den çok “yakın arkadaşlar”ın paylaştığı haberlere daha çok ilgi duyuluyor

Sosyal medyanın haber dilini ve gazetecilik etiğini olumsuz yönde etkilemesini zaman zaman eleştiriyoruz. Gerçekten de bazı gazeteciler, bazı sosyal medya kullanıcıları gibi doğru - yanlış araştırmadan rahatlıkla yalan haber yazabiliyor. Üzülerek belirtmek gerekir ki bu sorumsuz gazetecilik örnekleri giderek artıyor.

Öte yandan, sosyal medyasız bir gazeteciliğin de artık düşünülemeyeceğini kabul etmek gerekiyor. Bu yüzden gazetecilik-sosyal medya ilişkisine yönelik araştırmaların büyük önem arz ettiğini belirtmeliyiz.

YDÜ İletişim Fakültesi öğrencisi Enis Kocatürk’ün haber-sosyal medya ilişkisi hakkında yaptığı araştırma, son derece değerli veriler ortaya çıkardı. Enes’in “SOSYAL MEDYA KULLANICILARI PAYLAŞILAN HABERLERİ HANGİ GEREKÇE İLE OKURLAR?” konulu araştırmasında, 40 kişiye 4 soru soruldu:

1. Sosyal medyayı günde kaç saat kullanırsınız?
2. Sosyal medyayı genellikle hangi teknolojik aletle girersiniz?
3. Sosyal medyayı en çok hangi amaçla kullanırsınız? Önem sırasına göre sıralayınız.
4. Sosyal medyada paylaşılan haberleri okumanız için en çok hangi koşullar sizin için önemli? Önem sırasına göre sıralayınız.

Sosyal medyayı günde kaç saat kullanıyorsunuz?

Tablodan, büyük çoğunluğun gün içinde toplamda 4-5 saatten fazla sosyal medya kullandığı anlaşılıyor. Ancak verilen yanıtların ötesinde sosyal medya hesabının gün boyunca açık olması ve kullanımın günlük işlerle içiçe geçmesi hesaba katıldığında, 4-5 saatten daha fazla bir kullanım gerçekleştiğini düşünüyoruz.

Sosyal medyaya genellikle hangi teknolojik aletle girersiniz?

 


Sosyal medyayı en çok hangi amaçla kullanırsınız?


Bu soruya verilen cevaplarda en ilginç nokta, 40 kişiden sadece bir kişinin kendisinin paylaşımda bulunmak için sosyal medyayı kullanması oldu. Bu yanıt, bireylerin sosyal medyada daha aktif olduğu, kendi düşünce ve bilgilerini yaymak istediği yönündeki iddialarla pek uyuşmuyor.


Sosyal medyada paylaşılan haberleri okumanız için en çok hangi koşullar sizin için önemlidir?

 

Son soruya verilen yanıtlar, gazeteciler açısından son derece önemli; bir haber ne kadar iyi yazılırsa yazılsın, iyi bir başlık kullanılmadan okunmasının garanti olmadığı bu araştırmayla da ortaya çıkıyor. Sosyal medya izleyicisi, kimin paylaştığına bakmadan, paylaşılan haberin başlığına(ve tabii ki konusuna) bakarak, linki tıklayıp habere ulaşıp ulaşamayacağına karara veriyor.

Burada hemen hatırlatmak gerekir ki medya etiği açısından, okuru kışkırtan veya aldatan, içerikle alakası olmayan, etik olarak problemli başlıklara gazetecilikte prim verilmemelidir. Ancak gazeteciler çarpıcı, içeriği doğru yansıtan, haberin ayrıntılarına yönelten başlık arayışından da vazgeçmemelidir.

Bir başka ilginç sonuç da “yakın siyasiler”den çok “yakın arkadaşlar”ın paylaştığı haberlere daha çok ilgi duyulması.

Haberi güvenilen yayın organlarının yayınlaması öyle görülüyor ki çok fazla önemsenmiyor.

Bu yazı toplam 1818 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar