1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SORUŞTURMA'YA UBP ve DP'den RET!
SORUŞTURMA'YA UBP ve DP'den RET!

SORUŞTURMA'YA UBP ve DP'den RET!

Meclis Genel Kurulu gündemindeki, CTP’nin sunduğu, Hüseyin Özgürgün, Tahsin Ertuğruloğlu ve Kemal Dürüst için MECLİS SORUŞTURMASI açılmasına yönelik ÖNERGE’lerle açıldı…

A+A-

 

Meltem SONAY

SAAT: 14.00

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurul’unda CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin birlikte sunmuş olduğu, Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi görüşülerek reddedildi.

ERHÜRMAN

Görüşme sırasında konuşan CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, Dürüst’ün konuşmasında, Başsavcılık görüşü alındığını belirttiğini, Bakanlar Kurulu kararının tarihinin ise öğrenilemediğini savunarak, karar alındıktan 20 gün sonra Sayıştay’dan görüş geldiğini dolayısıyla  görüşün dikkate alınmadığını ileri sürdü.

Erhürman,  birbiriyle çelişen iki şeyin aynı anda doğru olamayacağını söyleyerek, “Ertuğruloğlu’nun yaptığı açıklama hep şu oldu. Dedi ki ‘mukaveleye baktım, bu mukavele kontrol ve denetim hizmetlerinin ilgili şirket tarafından ödenmesi gerekir. Bu mukaveleyi imzaladım iki taksit de aldım’” ifadesini kullandı.

Bakanlar Kurulu’nun başta da Kemal Dürüst ile Tahsin Ertuğruoğlu’nun kamuyu ve devleti zarara uğrattığını ileri süren Erhürman, mantıken hem Ertuğruloğlu’nun, hem de Dürüst’ün aynı anda haklı olması ve kamuyu zarara uğratmamış olmasının mümkün olmadığını ileri sürdü.

Erhürman, Bakanlar Kurulu’nda sözleşmenin uzatılmasına Ertuğruloğlu’nun karşı çıktığına dair belgelerin ellerinde olduğunu, buna rağmen Dürüst’ün sözleşmeyi imzaladığını söyledi.

ERTUĞRULOĞLU

Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu da, Erhürman’ın eleştirilerine cevaben yaptığı konuşmada, konunun ne zaman nasıl başladığının unutulduğunu, konunun Ombudsman’ın kendisini hedef alan bir açıklamasıyla gündeme geldiğini anımsattı.

Kendisinin neyin ne olduğunu defalarca anlattığını belirten Ertuğruloğlu, mükellefiyetin kendisinin iddia ettiği şekilde var olup olmadığının tartışıldığını kaydetti.

“Ercan konusunun ‘sözde’ değerlendirildiğini ve hala doğruya gidilmediğini” söyleyen Ertuğruloğlu, Ercan İhale şartnamesinde yer alan bazı maddeleri anımsattı.

Ercan konusunda gerçekler saptanmadan, konunun değerlendirilemeyeceğini ve kimin hatalı olduğunun belirlenemeyeceğini ifade eden Ertuğruloğlu, 2 ödeme konusunda devletin hiçbir mükellefiyeti olmadığını kaydetti.

“Nasıl olur da denetleyecek olan, denetlenecek olanın tazminatını öder” bunun hala tartışıldığını ifade eden Ertuğruloğlu, bu sözleşmenin burada hazırlanmadığını anımsattı.

Devletin 1 kuruş bile ödeme mükellefiyeti olmadığını, 3 şirketten teklif aldıklarını, ihaleye çıkıldığını ancak bunun Merkezi İhale Komisyonu aracılığıyla olmadığını anlatan Ertuğruloğlu, 400 bin doların devletin mükellefiyeti olmadığını yineledi.

Ertuğruloğlu, devleti zarara uğratmadığını ve tüm suçları reddettiğini vurguladı.

Konuşmalar ardından oylamaya geçildi ve Tahsin Ertuğruloğlu hakkında Meclis’te Soruşturması Açılması Önergesi, oy çokluğuyla reddedildi.

Önergenin oylanmasının ardından güncel konuşmalara geçildi.

(TAK)

 


SAAT: 13.30

 Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu’nda CTP grubuna bağlı bazı milletvekillerinin sunduğu, “Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst Hakkında Meclis Soruşturması Açılması Önergesi” görüşülerek, oy çokluğuyla reddedildi.

Başbakan Hüseyin Özgürgün’le ilgili önergenin reddinin ardından Dürüst hakkındaki oylamadan da 21 kabul, 26 ret oyu çıktı.


Saat: 12:30

Dürüst: “Kararın arkasındayım”

“Kararın arkasındayım, hukuken bir sorun olmadığının da arkasındayım” diyen Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst, hemen Hukuk Dairesi’ne, hem de Sayıştaylığa gerekli evrakları gönderdiklerini belirtti.

Kemal Dürüst’ün konuşması sırasında zaman zaman Genel Kurul’da sesler de yükseldi.


Saat: 12:05

Erhürman: “Sayın Başbakan’la aynı siyaset anlayışında bir adım bile yürümem”

Hüseyin Özgürgün’ün ‘siyasiler mahkemede yargılanmaz’ sözlerini eleştiren CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman, “Hukuk diye bir şey var, kendisi haberdar mı bilmem ama kendisini de bağlar. Sayın Başbakan’la aynı siyaset anlayışında bir adım bile yürümem” şeklinde konuştu.

Erhürman, Kemal Dürüst’le ilgili iddiaların da çok açık olduğunu ifade etti.


SAAT: 11:55

Başbakan Hüseyin Özgürgün’le ilgili CTP’nin Meclis Soruşturması açılması Önergesi’nin oyçokluğu ile REDDEDİLMESİ’nin ardından, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst’le ilgili Meclis Soruşturması açılması Önergesi görüşülmeye başlandı.


Saat: 11:45

SORUŞTURMA'YA UBP ve DP'den RET!

Başbakan Hüseyin Özgürgün’e Meclis Soruşturması açılması Meclis’in onayına sunuldu. Oylama sonucu 20 KABUL, 27 RET oyuyla SORUŞTURMA açılması oyçokluğu ile REDDEDİLDİ.

Saat: 11:35

Özgürgün: “Siyasetçinin yargısı halktır”

“Mahkeme salonunda gibi iddialar ve yargılamalar medyadan yapılsa daha iyi… Bizi sadece halk yargılar” diyen Başbakan Özgürgün Erhürman’a seslendi: “Seçim çok yakındır, git meydanda söyle, en büyük yargı halktır. Siyasetçinin yargısı halktır.”

Özgürgün’ün ifadeleri şöyle:

“Bunlara gerek yoktur, bu Meclis bir karar vermelidir, Başbakan ‘ben vazgeçtim buyurun seçime gidelim’ diyor, irade budur. Bu irade değerlendirilir. Niye seçimi kabul ettim, sizin bu iddialarınızı halkın önünde konuşalım diye.

Bu iddialarınızı gelin sokakta, kahvede, medyanda yapın. Halk yargılasın. 7 Ocak’ta seçim önermiş Ana Muhalefet Başkanı, gel Meclis’e bu kararı al, soruşturma aç baskısı yap. Benim kimseden korkum yok, hesabı halka vereceğim. Yarın halkın karşısına çıkmaya hazırım, buyurun gidelim… Halka gidelim halka…3 gün önce ‘görevi bitmiş Meclis’i üniversite izni vermekle’ eleştiren Ana Muhalefet Lideri, bugün görevi bitmiş Meclis’e soruşturma aç diyor. Siyasetçinin en büyük yargısı halktır… Halka gitmekten korkmayın”

Başbakan Özgürgün, her kararda olduğu gibi bu kararda da Başsavcılığın yazılı görüşü olduğunu savundu.

Özgürgün, “Tabi ki Meclis’in takdirine bırakıyorum ama seçim çok yakındır ve halkın yargısına açıktır ve oradadır… Orada konuşup sonuç almak en doğrusudur diyorum” dedi.


Saat:11:15

Erhürman: “Soruşturma önergesi açılması engellenirse, iddiaları polise taşırız”

Önerge’yle ilgili ilk sözü alan Önerge sahibi CTP’nin Genel Başkanı Tufan Erhürman, Ercan Havaalanı’nın İşletme Hakları’nın devrine ilişkin EK SÖZLEŞME imzalanması, sürenin uzatılması sürecinde yaşananları anımsattı.

Bu süreçte yaşanan görevi ihmal ve kamuyu zarara uğratmaya yönelik tespitleri sıralayan Erhürman, Başbaklan Özgürgün’ün de bu süreçte hiçbir önlem almadığı ve düzeltme yapmadığı için görevi ihmal suçu işlediğinin açık olduğunu ifade etti.

4 yıl uzatmaya ilişkin kararın yayınlaması sürecinde yaşananların, toplantı tarihlerinin değiştirilerek yeniden yayınlanmasını anımsatan Erhürman, bunlarla ilgili CEZA YASASI’nda açık hüküm bulunduğunu, 104. Madde’nin ihlal edildiğini belirtti.

Erhürman, bugün Soruşturma Önergesi açılmasının oyçokluğu ile engellenmesi haline, bu suçla ilgili iddialarını polise taşımak durumunda kalacaklarını açıkladı.


Meclis Genel Kurulu gündemindeki, CTP’nin sunduğu, Hüseyin Özgürgün, Tahsin Ertuğruloğlu ve Kemal Dürüst için MECLİS SORUŞTURMASI açılmasına yönelik ÖNERGE’lerle açıldı…

CTP Milletvekilleri söz konusu isimlerle ilgili Ercan Havaalanı’nın İşletme Hakları’nın devrine ilişkin EK SÖZLEŞME ve yaşanan süreçte, Meclis Araştırma Komitesi’nin de ortaya koyduğu tespitlerle ‘GÖREVİNİ İHMAL’ suçu işledikleri gerekçesi ile Meclis Soruşturması açılmasını talep ediyor.

Meclis Genel Kurulu ilk olarak Başbakan Hüseyin Özgürgün için Meclis Soruşturması açılmasına yönelik ÖNERGE’yi görüşüyor.

Bu haber toplam 2671 defa okunmuştur
Etiketler :