1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Soruşturma çağrısı
Soruşturma çağrısı

Soruşturma çağrısı

BM'den, İsrail'e "aşırı güç kullanımı" eleştirisi

A+A-

Birleşmiş Milletler (BM), üç İsrailli yerleşimcinin kaybolması sonrasında İsrail'in, Batı Şeria'da düzenlediği operasyonlarda aşırı güç kullanmasını eleştirdi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Sözcüsü Rupert Colville, BM Cenevre Ofisi'nde yapılan basın toplantısında, İsrail'in Batı Şeria'da özellikle de Hebron'daki operasyonları sonrasında artan tansiyon ve hayatını kaybedenlerden dolayı varolan endişe verici durumdan haberdar olduklarının altını çizdi.

Yahudi yerleşimcileri bulmak için düzenlenen operasyonlarla ilgili olarak Colville, "Aşırı güç kullananlara karşı acil soruşturma açılması çağrısında bulunuyoruz" dedi.

Üç İsrailli yerleşimci gencin 12 Haziran'da kaybolduktan sonra 500 Filistinlinin tutuklandığı ve yüzlerce evin arandığının rapor edildiği bilgisini veren Colville, sözlerini şu şekilde sürdürdü:
"Aşırı bir reaksiyon (İsrail yönetimi tarafından) olduğu gözlemleniyor. Bu gençlerin bulunması gerektiğinin farkındayız. Bu tamamen anlaşılır ama operasyonların boyutu ve etkilediği insan sayısı rahatsız edici boyutlarda."

İsrail yönetimi, 12 Haziran'da Batı Şeria'daki Gush Etzion yerleşim biriminde kaybolan üç Yahudi yerleşimci gencin kaçırıldığını iddia etmiş, bundan Filistin yönetimini sorumlu tutmuştu. Bu kişilerin bulunması için İsrail Parlamentosu, orduya operasyon yapma dahil geniş yetkiler vermişti.
Ordu birlikleri de o tarihten bu yana Batı Şeria'da baskınlar düzenleyip, aralarında Filistin Meclis Başkanı Aziz Duveyk, milletvekilleri, eski bakanlar ve Hamas üyelerinin de bulunduğu 560'ın üzerinde kişiyi gözaltına almış, Gazze'ye de hava saldırıları düzenlemişti. 14 gündür süren operasyonlarda 8 kişi hayatını kaybetmiş, 20 kişi yaralanmıştı.

Bu haber toplam 1059 defa okunmuştur