1. HABERLER

  2. SPOR

  3. Soruna devletler arası çözüm
Soruna devletler arası çözüm

Soruna devletler arası çözüm

Ülke futbolunda yaşanan sorunlara devletler arasında çözüm kararı üretildi

A+A-

YENİDÜZEN Spor Servisi

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Yıldırım Demirören, dün adaya gelerek Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı, Turizm, Ekonomi, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş ve Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) Başkanı Hasan Sertoğlu ile görüştü. Toplantıya ayrıca KTFF Asbaşkanı Ali Karavezirler, Kıbrıs Türk Futbol Hakemler ve Gözlemciler Derneği Başkanı Mehmet Özbilgehan, Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği (KTSYD) Başkanı Ogün Genç Kaçmaz, Kıbrıs Türk Futbol Antrenörler Derneği Başkanı Süleyman Göktaş ve TFF yetkilileri katıldı. Futbolcular Derneği Başkanı Salih Işık’ın ise davet edilmemesi dikkat çekti. Türkiye liglerine Kıbrıslı Türk futbolcuların bedelsiz bir şekilde gitmesinin yarattığı mağduriyet konusunun ele alındığı görüşme sonunda sorunun TFF ile KTFF arasında değil, devletlerarası çözüme kavuşturulması kararı üretildi. Taraflar toplantı öncesi basına açıklamalarda bulunurken, öğlen yemeğinde konuyu ele aldılar.

Eroğlu: “Zaman zaman ülke futbolunda sorunlar oluyor”
Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda gerçekleştirilen toplantı öncesi Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile TFF Başkanı Yıldırım Demirören basın mensuplarına açıklamalarda bulundu. Eroğlu yaptığı konuşmada futbolun önem verilen spor branşlarından bir tanesi olduğunu, zaman zaman ülke futbolunda sorunlar olduğunu ve TFF ile ilişkiler konusunda da sıkıntılar yaşandığını söyledi. Eroğlu bunları konuşmak için TFF Başkanı Yıldırım Demirören’in adaya geldiğini belirtirken, TFF Başkanı olmanın zorluklarına değindi.

Demirören: “Sorun FIFA kurallarında çözülecek”
Basına açıklamalarda bulunan TFF Başkanı Yıldırım Demirören “Birinci gayemiz Kuzey Kıbrıs’ın FIFA nezdinde tanınması için uğraşmaktır” diye konuştu. TFF ile KTFF arasında ilişkiler anlamında yaşanan kötü dönem sona erecek mi sorusuna Demirören “Kötü kelimesine katılmıyorum. Biz her hafta sonu Kıbrıs’a gelip federasyonu ziyaret edebiliriz. Buranın sorununu kendi sorunumuz olarak görüp çözmek istiyoruz. İlişkilerimizin bundan sonra daha iyi yerlere geleceğini söyleyebilirim” dedi. Sorunun çözümü ile ilgili olarak herhangi bir eylem planının olup olmadığı yönündeki soruya Demirören “Buraya süre vermeye gelmedik. Sorun muhakkak çözülecek ama ne şekilde çözülürse çözülsün, bu FIFA’nın kuralları içerisinde olacak” cevabını verdi.

Eroğlu: “Bazı kurallar var. Onların dışına çıkılmıyor”
Tarafların gerçekleştirdiği toplantının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu “Her iki Futbol Federasyonu başkanı bu toplantıda bulundular. Yemekte de bir arada olduk. Güzel bir toplantı olduğunu söyleyebilirim. Her konu halledilebilir diye düşünüyoruz. Onun için biz daha ziyade ne yapabiliriz, bu ilişkiyi ve dostluğu nasıl devam ettirebiliriz bunların üzerinde durduk. İki futbol federasyonu temas içerisinde olması gayet doğal. TFF biliyorsunuz FIFA’ya bağlı. Dolayısı ile bazı kuralları var ve onların dışına çıkamıyor. Ama biz kendi aramızda sorunlarımızı halledebilecek noktada olduğumuzu bu şekilde gösterdik” açıklamasını yaptı.

Denktaş: “Federasyonlar arası bu işin olmayacağı kesin”
Başbakan Yardımcısı, Turizm, Ekonomi, Kültür ve Spor Bakanı Serdar Denktaş toplantının ardından yaptığı açıklamada “FIFA kuralları çerçevesinde bu işin ele alınması çok mümkün görünmüyor ama iki devlet arasında sorun bir noktada çözümlenebilir. Dolayısı ile bu girişimler yapılıyor. Bu toplantı nasıl bir çözüm bulabiliriz yönünde bir ışık yaktı. Federasyonlar arasında bu işin olamayacağı noktası kesin. Bunun dışındaki formüller üzerinde duruyoruz” ifadelerini kullandı.

Sertoğlu: “Devlet yetkilileri çözecek. 45 gün süre devam ediyor”
Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı Hasan Sertoğlu yaptığı açıklamada “Sorunun yakın sürede çözüleceği intibası bizde uyandı. Bizim istediğimiz sorunların çözülmesi. Problem yaratmak değil problemlerin çözülmesidir” dedi. Sertoğlu “Her iki devlet yetkilileri bu sorunu kendi aralarında çözecekler. Sorun TFF ile KTFF arasında çözülemeyecek bir noktadadır. Bugün yapılan konuşmalarda bu ortaya çıktı. Her iki devlet kendi arasında sorunu çok kısa bir sürede çözecekler” diye konuştu. Verilen 45 günlük sürenin kaldırılıp kaldırılmadığı sorusuna Sertoğlu “Öyle bir şey yok. Kaldırmadık. Hala geçerlidir” dedi. “Bu sorun çok kısa bir süre içerisinde çözülecek ve bu süreye gerek kalmayacak” diyen Sertoğlu “Derdimiz kavga etmek değil, sorunu çözmektir” ifadelerini kullandı.

Kaçmaz: “Sorunun çözümü devletler arasında olacak”
Toplantıda yer alan Kıbrıs Türk Spor Yazarları Derneği Başkanı Ogün Genç Kaçmaz yaptığı açıklamada “TFF ile KTFF’nin bir araya gelmesi en azından sorunun gündeme gelmesini sağladı. Tanınan bir ülkenin FIFA kuralları dışına çıkamayacağı aşikâr. Direk iki federasyon arasında değil, sorunun çözümü devletlerarasında gerçekleşecek. En kısa anlamda bakanlıklar arasında yapılacak protokollerle çözülmeye çalışılacak. İki devlet bu konuda spor yetkilileri, heyetleri ve bakanlıkları altındaki çalışma grupları bir araya gelerek bizden giden futbolcuların mağduriyetinin giderilmesi konusunda ve kulüplerin mağdur olmaması adına bir fon oluşturacak. Futbolcuların transferi ve gidişleri ile ilgili, transferin şekli, transfer zamanlaması, kulübün ve futbolcunun sorumlulukları disiplin ve kayıt altına alınacak” şeklinde konuştu.

KTFF açıklama yaptı
Toplantı sonrası KTFF’den yapılan açıklamada toplantıda ülke futbolu ile ilgili birçok konunun görüşüldüğü, atılacak adımlarla ilgili devletlerarası yetkili mercilerin kısa bir süre içerisinde konuya çözüm bulacağı sonucu çıktığı ifade edildi. KTFF Genel Sekreteri Oktay Çocuk imzası taşıyan basın duyurusu şu şekilde: “17 Şubat 2015 tarihinde Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda Sayın Cumhurbaşkanı Dr. Derviş Eroğlu'nun daveti üzerine, Başbakan Yardımcısı ve Spor Bakanı Sayın Serdar Denktaş, Türkiye Futbol Federasyonu Başkanı Sayın Yıldırım Demirören ve beraberindeki heyetin bulunduğu görüşmeye, KTFF Başkanı Sayın Hasan Sertoğlu'la birlikte Asbaşkanımız Sayın Ali Karavezirler katılmış bulunmaktadır. İlgili görüşmede, ülke futbolumuzla ilgili birçok konu görüşülmüş ve atılacak adımlarla ilgili de devletler arası yetkili mercilerin kısa bir sürede sorunlara çözüm bulacağı sonucu çıkmıştır.”

Bu haber toplam 1677 defa okunmuştur