1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sonuçlar hayal kırıcı”
“Sonuçlar hayal kırıcı”

“Sonuçlar hayal kırıcı”

Kıbrıslı Rum İnsanî Konular Komiseri Fotis Fotiu: “Kuzeydeki kayıp kazılarından çıkan sonuçlar hayal kırıcı”

A+A-

Kıbrıslı Rum İnsanî Konular Komiseri Fotis Fotiu, Kıbrıs’ın güneyi ve Kıbrıslı Rum kayıp yakınları olarak Kayıp Şahıslar Komitesi’nin (KŞK) hızından ve aldığı sonuçlardan memnun olmadıklarını ve olamayacaklarını; ancak Komite’nin çalışmalarına desteklerini sürdüreceklerini söyledi.

Haftalık Kathimerini’ye verdiği özel söyleşide, kuzeyde yürütülen kayıp kazılarından çıkan sonuçları “hayal kırıcı” diye niteleyen Fotiu, güneydeki kazılarda, “çoğu Kıbrıslı Türk dosyasının araştırıldığını” iddia etti.

Fotiu, kayıplar meselesinin çözülmemesiyle ilgili olarak yine Türkiye’yi suçladı.

Fotis Fotiu, Kıbrıs Rum liderliğinin kayıp kazı programıyla ilgili soruya karşılık, 1999’da “Ay Konstantinu ve Ay Eleni Mezarlığı” ile “Lakadamya” mezarlığında başlattığı mezar kazıları sürecinde münferit bazı Kıbrıslı Rum ve Kıbrıslı Türk dosyalarının beklemede kaldığını, bunları da önümüzdeki aylarda halletmeyi umduklarını söyledi.

“1964 Dillirga ölüleri başlığında da derinlemesine araştırma yaptık. Bakanlar Kurulu’na yönelik öneri hazırladık ve önümüzdeki iki ay içerisinde planladığımız kazıların başlamasını umuyoruz” diyen Fotiu’ya  öldükleri ve Rum tarafında gömülü oldukları bilinenlerle ilgili Güney’de yapılan çalışmalar da soruldu.

Fotiu son yıllarda Ada’nın güneyinde ölenler ve gömülenlerin ailelerine cevap verilmesi için koordineli çaba harcadıklarını söyledi ve “Son yıllarda Noratlas, Athalassa Hastanesi, Faethon hücumbotu ölüleri ile darbe sırasında direnişçilerin gömüldüğü toplu mezarlar ile darbeci ölülerin mezarlarında yapılan kazılar da buna örnektir” dedi. 

 

Bu haber toplam 1529 defa okunmuştur
Etiketler : , ,
İlgili Haberler