1. HABERLER

  2. GÜNEY

  3. Sondaj gemisi yolda
Sondaj gemisi yolda

Sondaj gemisi yolda

Fileleftheros gazetesi, Saipem 12.000 adlı sondaj gemisinin 6’ıncı parseldeki Kalipso hedefine gitmek üzere iki gündür yolda olduğunu yazdı. 

A+A-

Saipem 12.000 adlı geminin Kıbrıs’ın güneyinin, Münhasır Ekonomik Bölgesi (MEB) içerisinde 6 ve 3’üncü parsellerinde ENI hesabına sondaj çalışmaları yapmak üzere yola çıktığı bildirildi. 
Fileleftheros gazetesi, Saipem 12.000 adlı sondaj gemisinin 6’ıncı parseldeki Kalipso hedefine gitmek üzere iki gündür yolda olduğunu yazdı. 
Geminin bölgeye gitmesiyle ENI’nin iki ya da üç sondajı için geri sayımın başlayacağını belirten gazete, edindiği bilgilere göre sondaj gemisinin yeni yıldan birkaç gün önce, 30 Aralık tarihinde iş başı yapacağını belirtti. 
İlk sondajın şubat ayının ilk yarısında tamamlanmasının beklendiğini aktaran gazete, ardından 3’üncü parseldeki Supia hedefinde yapılması planlanan ikinci sondajın başlayacağını belirtti. 
Gazete, sonuçlara bağlı olarak, üçüncü sondajın da yapılabileceğini kaydetti. 

“Soğuk savaş yoğunlaştı”

Bu arada Saipem 12.000 sondaj gemisinin yola çıkmasıyla Türkiye ile Kıbrıs Cumhuriyeti arasındaki “soğuk savaşın” yoğunlaştığı iddia edildi.

Kıbrıs Rum Yönetimi’nin birkaç gündür bilimsel ve çevre araştırmalarının yapılması amacıyla 6’ncı parseldeki Kalipso ve 3’üncü parseldeki Supia sondaj hedeflerinin bulunduğu iki deniz bölgesini bağladığını kaydeden gazete, bu bölgelerin bağlanmasındaki maksadın, Türkiye’nin, sondajların başlamasını engelleme yönünde yapacağını iddia ettiği eylemlerin mümkün olduğunca önüne geçilmesi olduğunu savundu. 
Gazete diplomatik düzeyde de önlemler alındığını belirtti. 
Kıbrıs Rum Yönetimi’nin yayımladığı Navtex’ler yerine önümüzdeki günlerde iki sondaj bölgesini kapsayan yeni Navtex’ler yayımlayacağını savunan gazete, Türkiye’nin ise son 24 saat içerisinde kışkırtıcı ve tehditkar eylemlerini artırdığını iddia ederek, bu kapsamda Türkiye’nin sözde “MEB” içerisinde bazı durumlarda 6 ve 3’üncü parselleri kapsayan alanlarda gerçek mermilerle tatbikatlar yapmak üzere Navtex yayımladığını iddia etti.   
Gazete, Türk Navtex’lerinin her gün, bir sonraki 24 ve 48 saatler için art arda yayımlandığını ileri sürdü.
 

 

Bu haber toplam 2863 defa okunmuştur
Etiketler :