1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Sonbaharda çoklu konferans iddiası
Sonbaharda çoklu  konferans iddiası

Sonbaharda çoklu konferans iddiası

Kıbrıs sorununda çoklu konferans toplanması konusu “Kıbrıslı Türkler sonbaharda konferans toplanması için çıtayı yükseltiyor”

A+A-

Kıbrıs Rum basınında dün yer alan bir haberde, “Türk tarafının, esas olarak Kıbrıslı Türk lider Mustafa Akıncı ve Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasında bir görüşme yapılmasını arzulayarak; Sonbahar başında Kıbrıs sorunuyla ilgili çoklu bir konferans toplanması senaryosunu ileriye götürdüğü” ileri sürüldü. Fileleftheros gazetesi “Üçlü Konferans İçin Çoklu Konferans… Türkler Sonbaharda Konferans Toplanması İçin Çıtayı Yükseltiyor” başlıklı haberinde, “bilgi sahibi kaynaklara” dayanarak, “Akıncı ve Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasında, Eylül ayında, BM Genel Kurulu toplantısı çerçevesinde en nihayetinde bir görüşme gerçekleştirilmesi için, Türk tarafının, çoklu konferans ile birlikte açıkça çıtayı yükseltmek istediğini” öne sürdü.

Öte yandan gazete, “Böyle bir gelişmeye şu an mümkün olarak bakılmadığını, çünkü çoklu konferans toplanması için üçü veya daha fazlasının bir araya gelmesini haklı çıkaracak olan bir noktaya ulaşılmasının beklenmediğini” kaydetti.

Gazete yine “elindeki bazı bilgilere” dayanarak, müzakerelerin hızlı bir tempoyla ilerlemesi ve ortaya önemli görüş birlikleri çıkması durumunda, o zaman Akıncı ve Anastasiadis ile BM Genel Sekreteri Ban arasındaki görüşmenin, ekim sonu veya kasımda gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

Gazete, Kuzey Kıbrıs’ın, müzakere sürecinin ilerlemesi için acele edenin kendisi olduğu izlenimini vermek istediğinin açık olduğunu iddialarına ekledi.

Akıncı’nın söylemleri Güney basınında

Öte yandan gazete, Akıncı’nın önceki gün bir kabulü sırasında, Kıbrıslı Türk müzakereci Özdil Nami’nin geçtiğimiz günlerde Kıbrıs Rum basınına verdiği demeçle ilgili bir soruya karşılık, “Müzakerelerde uzlaşma noktalarını artırarak eylül ayında New York’ta garantör ülkelerin de dâhil olacağı bir çerçeveyi gerçekleştirmenin tüm tarafların açıklanmamış hedefi olduğunu” söylediğini yazdı.
Gazete devamla “Akıncı’nın, eylüldeki toplantının ‘üstü kapalı’ bir hedef olduğunu söylediğini” ekledi ve Akıncı ile Nami’ni açıklamalarını anımsattı.

Akıncı'nın açıklamaları, diğer Kıbrıs Rum gazetelerine de haber oldu.

Haber Politis gazetesinde ise, “Beyan Edilmemiş Hedef- Akıncı: İlerleme Olması Durumunda eylülde Çoklu Konferans Toplanması Mümkün- Akıncı Nami’nin Demeci Vesilesiyle Garantilerle İlgili Çoklu Konferans Toplanmasının İmkansız Olmadığını Söyledi- Ancak Henüz Yeterli İlerleme Sağlanmadığını İfade Etti” başlıklarıyla yer aldı.

Alithia gazetesi ise habere “Üstü Kapalı (Sessiz) Bir Şekilde New York’taki Çoklu Konferansa Doğru” başlığıyla yer verdi ve Akıncı’nın, “tüm tarafların üstü kapalı hedefinin, müzakerelerin, Eylül ayında New York’ta çoklu bir konferans gerçekleştirilebilecek bir noktaya ulaşması olduğunu söylediğini” aktardı.
Gazete, Kıbrıs Türk tarafının eylül ayında çoklu bir konferans toplanmasıyla ilgili açıklamalar yaptığını, ancak hakikatin henüz müzakerelerin bile başlamadığı şeklinde olduğunu da öne sürdü.

Anastasiadis’in CNN Türk’e verdiği demeç Kıbrıs Rum basınında

Öte yandan Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis’in CNN Türk’e verdiği mülakat Kıbrıs Rum gazetelerinde de yer aldı.

Fileleftheros gazetesi habere “Askeri Birliklerin Çekilmesiyle Çözüm” başlığıyla yer verirken, Politis “Kendisine Güvenmemiz İçin Türkiye’den Adım Atmasını Bekliyoruz”, Haravgi’de ise “N. Anastasiadis: Hepimiz Trenin Aynı Vagonunda Olalım” başlığıyla yer aldı. TAK

Bu haber toplam 1800 defa okunmuştur