1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. SON UÇUŞ
SON UÇUŞ

SON UÇUŞ

68 yıllık Kıbrıs yolculuğuna hüzünlü veda… On yıllardır Kıbrıs’ı dünyaya bağlayan Cyprus Airways’in uçuşlarına son verildi

A+A-

Çağıl GÜNALP

Avrupa Komisyonu dün bir karar üreterek, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin Cyprus Airways’e yardım olarak verdiği 100 milyon Euro tutarındaki meblağın “yasal” olmadığını açıkladı, paranın şirket tarafından hükümete iade edilmesi kararını verdi. Avrupa Komisyonu’nun kararının ardından, Güney Kıbrıs hükümet yetkililerin katılımı ile düzenlenen basın toplantısında, Cyprus Airways’in iflası resmen ilan edildi. Basın toplantısında iflasın sorumlularının geçmiş hükümet ve Avrupa Komisyonu olduğu iddia edildi.

Avrupa Komisyonu: “Yardımlara rağmen yeniden yapılandırılamadı”
Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin, Cyprus Airways’e geçmiş yıllarda destek olarak verdiği 100 milyon Euro’nun yasa dışı olduğuna hükmetti ve Cyprus Airways’in parayı iade etmesine karar verdi. Komisyon, Kıbrıs Rum Yönetimi’nin 2012 ve 2013 yıllarında, Cyprus Airways’e destek olarak verdiği 100 milyon Euro’luk desteğin, şirket tarafından “yeniden yapılandırma” politikalarında kullanılmadığını belirterek, bahse konu yardım tutarının Kıbrıs Rum Yönetimi’ne iade edilmesini talep etti. Reuters’a göre, AB Rekabetten Sorumlu Komiseri Margrethe Vestager, Cyprus Airways’in yardımlara rağmen yeniden yapılandırılamadığının belirlendiğini ifade ederek, şirkete yapılan maddi desteğin geri alınması gerektiğini kaydetti. Yaşanan gelişmeler sonrası, Cyprus Airways personeli şirket ana binası önünde protesto gösterileri gerçekleştirdi, sorumluların hesap vermesini istedi.


İflas resmen ilan edildi
Diğer yandan Cyprus Airways’in kariyerinin sona erdiği, dün Güney Kıbrıs hükümet yetkilileri tarafından resmen açıklandı. Cyprus Mail’in haberine göre; akşam saatlerinde Güney Kıbrıs Finans Bakanı Harris Georgiades ve Çalışma Bakanı Marios Demetriades tarafından düzenlenen basın toplantısında, Avrupa Komisyonu’nun kararının ardından Cyprus Airways’in kariyerinin sona erdiği belirtildi.   Güney Kıbrıs Finans Bakanı Harris Georgiades, toplantıda yaptığı konuşmada, dün gece yarısı itibarı ile Cyprus Airways’in uçuşlarının askıya alındığını belirterek, Hava Taşıma Lisan Otoritesi’nin (ATLA), şirketin lisansını iptal ettiğini belirtti. Cyprus Airways’in içerisinde bulunduğu durumun sorumlusunun geçmiş hükümetler olduğunu iddia eden Güney Kıbrıs Finans Bakanı Harris Georgiades, geçmiş hükümetlerin Cyprus Airways’e maddi yardımda bulunarak “kaçınılmaz olanı” sadece uzattıklarını öne sürdü. Konuşması esnasında Cyprus Airways’in geçmiş hükümetler döneminde özelleştirilmemesini eleştiren Harris Georgiades, “Geçmiş hükümet dogmatik bir anlayışla özelleştirmeyi reddetti. Bu tavır ileriki zamanlarda şirketin yeniden yapılandırılması şansını ortadan kaldırdı” şeklinde konuştu.

Bilet sahibi yolculara yeni bilet veya para iadesi
Konuşması esnasında, Kıbrıs’ın dış dünya ile bağlantısının kesilmeyeceğini ifade eden Güney Kıbrıs Finans Bakanı Harris Georgiades, Kıbrıs’a uçan onlarca havayolu şirketi olduğunu, bunların bazılarının yeni planlama yaparak Cyprus Airways’in uçuş yaptığı tüm destinasyonları kendi uçuş ağlarına ekleyebileceğini belirtti. Top Kinisis isimli bir turizm şirketi ile anlaşma yaptıklarını söyleyen G.Kıbrıs Finans Bakanı Harris Georgiades, daha önceden Cyprus Airways’den bilet alan yolculara bilet paralarının ödeneceğini veya şirket tarafından bilet sahibi yolculara yeni bir bilet verileceğini açıkladı.

Şirket, internet sitesinden veda etti
Bu arada Cyprus Airways resmi internet sitesinde, şirketin kapandığını duyururken, bugüne kadar kendilerine destek veren yolcu ve personele teşekkür etti. Şirket açıklamasında, özelde Kıbrıs endüstrisi ve Kıbrıs ekonomisine 68 yıl şirket olarak yaptıkları katkılardan ötürü onurlu olduklarını ifade etti.


Yeni bir şirket kuruluyor… Adı Cyprus Airways olabilir
Güney Kıbrıs Çalışma Bakanı Marios Demetriades ise basın toplantısındaki konuşmasında, Kıbrıs’ta yeni bir havayolu şirketinin kuruluş aşamasında olduğunu ifade etti. Bu şirketin isminin “Cyprus Airways” olabileceğini ifade eden Demetriades, şirketin Kıbrıs logosunu kullanacağını belirtti. Basın toplantısında, Cyprus Airways’de çalışan personelin mağdur edilmeyeceğini, tasarruf sandığındaki paralarının yanı sıra 2 aylık maaşlarını alacağını belirten Demetriades, Cyprus Airways’in kapısına kilit vuranın Kıbrıs Hükümeti değil Avrupa Komisyonu olduğunu iddia etti.

Bu haber toplam 1818 defa okunmuştur