1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Son görüş alışverişi’
‘Son görüş alışverişi’

‘Son görüş alışverişi’

Akıncı Crans Montana ve Ankara öncesi, siyasi parti başkanları ile bir araya geldi…

A+A-

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi, yaklaşık bir saatlik görüşmenin ardından başkanlar basına açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Crans-Montana Zirvesi öncesinde, Cumhuriyet Meclisi’nde temsil edilen siyasi parti başkanlarıyla bir araya geldi. Akıncı, Crans Montana’da 28 Haziran’da devam edecek Kıbrıs Konferansı öncesinde parti başkanlarıyla görüşmesinde, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Eide tarafından sunulan “İsviçre’deki konferanstaki çalışmalara kılavuzluk edecek belge” hakkında bilgi vererek görüş alışverişinde bulunuldu.

UBP Genel Başkanı Özgürgün: “Eide’nin önerileri sunulmuş olmak için sunulmuş öneriler…”

“Belge hakkında bilgi aldık yol haritası ve genel konuları konuştuk. Eide’nin belgesi iç ve dış güvenlikle ilgili yol haritası orta yol gibi. Diğer konularla ilgili pek de bir şey yok. Sürecin zamanı belli değil çok kısa da sürebilir, uzun da sürebilir. Rum tarafına da baktığımızda çok fazla bizi umutlandıran bir ortam yok. Süreci görmek lazım...

Sayın Cumhurbaşkanı Ankara’ya gidiyor. Daha önce de Dış İşleri Bakanımız hükümetimizin görüşlerini Ankara’ya iletti. Sonuçta müzakereleri Anavatan’la yürütüyoruz, Rum tarafı da Yunanistan ile yürütüyor bunu açık açık söylemeseler de… İşin işçinde bir de İngiltere var.

EIDE belgesinde oldukça yuvarlak söylemler var. Ne bizi, ne de Rum tarafını tatmin eder. Açık ve anlamlı değil. Sunulmuş olmak için sunulmuş öneriler gibi görünüyor.

Sadece oraya gidilsin diye ortaya konulmuş gibi.

Serdar Denktaş ve Tahsin Ertuğruloğlu Crans- Montana’da olacak, ben de gerekli olması durumunda katılacağım.”

DP Genel Başkanı Serdar Denktaş: “Ben gidişattan halen daha çok memnun değilim”

“Ben gidişattan halen daha çok memnun değilim onu açıkça koyayım ortaya. Cumhurbaşkanı da Ankara’ya gidiyor...  Oradaki görüşmeden sonra nasıl bir tavır çıkar ortaya onu da göreceğiz. Garanti ve güvenliği konuşacağız belli ki. Tahsin Bey ve ben orada olacağız oradaki gelişmelere göre de hareket edeceğiz. Ciddi bir gidişat varsa sonuna kadar orada olacağız.

Garanti ve ittifak anlaşmalarının, garantiler olarak 3’e, 4’e bölünerek ele alınacak olması beni biraz rahatsız etti. Garanti ve ittifak anlaşmasının sulandırılmadan devamını talep ediyoruz.

Rum tarafının samimiyetsizliği, niyetsizliği çok açık ortada, biz müzakereye hazır durumdayız bu ezelden beri çok doğru bir yaklaşım gibi gelmiyor bana.

Bugün ayrı bir görüşme yapacağım Tuğrul Bey’le… Cumhurbaşkanı’nın Ankara’daki görüşmesi de önemli kim kimi ikna edecek, Cenevre’de de ne olacak göreceğiz. Günün sonunda halka gidilecek olması en büyük güvence”.

CTP Genel Başkanı Tufan Erhürman: “Önemli olan orada kararlılık, cesaret ve yaratıcılıkla bulunması”

“Sayın Cumhurbaşkanı ile Crans Montana ve Ankara’daki temaslar öncesi son görüşmeyi gerçekleştirdik.  BM’den gelen belge üzerinden Sayın Cumhurbaşkanı bilgilendirme yaptı, biz de görüşlerimizi ilettik. Aslında sonuç odaklı, kararlılık, yaratıcılık isteyen Crans Montana’nın hazırlıkları sürüyor. Bizim orada kararlılığa, cesarete ihtiyacımız var. Oraya sonuç odaklı gitmemiz lazım.

Eide belgesi daha çok oradaki müzakerelerin zeminini belirleyen bir belge. Yönteme ve zemine ilişkin bir belge. Yararlı bir belge olacağını düşünüyorum.  Esasa dair bir şey söyleyen bir belge değil.

Tüm tarafların orada kararlılık, cesaret ve yaratıcılıkla bulunması önemli olan.

Cumhurbaşkanının Ankara’dan döndükten sonra programlanmış görüşme yok. İletişim olacak ama planlanmış bir görüşme yok. Partimiz Crans Montana’ya gitme kararını verdi, kimin ne zaman gideceğini ise parti MYK’sı değerlendirecek ama orada olacağız.

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: “EIDE belgesi şablon sunmuyor, pozisyonları netleştirmeyi hedefliyor”

“Son derece verimli ve yararlı bir görüşme oldu. Sayın Cumhurbaşkanı’ndan bilgi aldık görüşlerimizi paylaşma fırsatı yakaladık. Hazırlıklar sürüyor.  Biz de bayramın 3. Günü hep birlikte maksimum düzeyde katkı için gideceğiz. Önemli olan Cenevre’ye nasıl gidileceği... Kıbrıs Türk tarafı öteden beri çözüm için gidiyor, önemli olan diğer tarafların da aynı kararlılıkla gitmesi. EIDE belgesi şablon sunmuyor, pozisyonları netleştirmeyi hedefliyor”.

 

 

Bu haber toplam 2301 defa okunmuştur