1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Somalı madenciler TBMM’ye yürüdü
Somalı madenciler TBMM’ye yürüdü

Somalı madenciler TBMM’ye yürüdü

Türkiye-Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasından sonra kendilerine verilen sözleri hatırlatmak isteyen Somalı madenciler Meclis'e yürüdü.

A+A-


Türkiye-Manisa'nın Soma ilçesinde 13 Mayıs'ta yaşanan maden faciasından sonra kendilerine verilen sözleri hatırlatmak isteyen Somalı madenciler Meclis'e yürüdü. Maden işçileri yürüyüşün ardından Meclis Başkanı'na taleplerini Manisa Soma’dan önceki  akşam otobüslerle Ankara’ya yola çıkan Soma madencileri öğle saatlerinde Ankara'ya geldi. Maden işçileri, üzerinde 301 madencinin isminin yazılı olduğu pankartla TBMM'ye yürüdü.

DİSK'e bağlı Genel İş Sendikası önünde toplanan Dev-Maden Sen üyesi işçiler, sloganlar atarak Meclis'in Dikmen kapısına yürüdükten sonra basın açıklaması yaptı.

Dev-Maden Sen Genel Başkanı Tayfun Görgün, madenciler adına yaptığı açıklamada, bütün Soma işçileri adına ve onların sesini duyurmak için Ankara'ya geldiklerini söyledi. Soma'da cinayete dönüşen ve faciaya sebep olan ihmallerin tüm ülkede bilindiğini belirten Görgün, yetkililerin bu durumu öğrenmesinin 301 cana mal olduğunu savundu:
"Bir yandan hızla yaraların sarılmasını bekliyoruz diğer yandan da suçluların hak ettiği cezayı almasını görmek istiyoruz. Çalışma koşullarının insana yakışır hale gelmesini, alın terinin karşılığının alınmasını istiyoruz. Madenciler, verilen sözleri ve talepleri buraya Ankara'ya, TBMM'ye yeniden getirdiler. Şimdi yasaları çıkarma, mevzuatı iyileştirme zamanı. Meclisimiz, milletvekillerimiz, siyasi partilerimiz işçisine, madencisine, şehidine sahip çıkacak mı, çıkmayacak mı? bunları görmek istiyoruz, bunları izlemeye geldik"
Talepleri Meclis Başkanı'na ilettiler
Soma'daki maden faciasından yaralı olarak kurtulan maden işçisi Nihat Çelik şu anda üretime devam edilen ocaklarda aynı koşulların devam ettiğini savundu. Madenlerin devlet eliyle işletilmesini istediklerini söyleyen Çelik talepleri gerçekleşene kadar mücadele edeceklerini söyledi.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK)'e bağlı Dev-Maden Sen üyesi olan 150 maden işçisi Salı günü akşam saatlerinde Soma'dan yola çıkmıştı.

Komisyonun yurtdışı gezileri iptal
Soma’daki maden faciasının ardından Meclis'te kurulan Araştırma Komisyonu'nun inceleme yapmak için ABD, Güney Afrika ve Rusya’ya yapacağı ziyaretler Meclis'teki tartışmaların ardından iptal edildi.

Soma Komisyonu yurtdışı gezileri iptal etti
Soma Araştırma Komisyonu Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ali Rıza Alaboyun  yaptığı yazılı açıklamada “ Soma Kazasının ve 301 insanımızın ölümünün kısır siyasi polemik konusu yapılacağı anlaşıldığından, Komisyonumuzun AK Partili üyeleri tarafından yurt dışı çalışma ve inceleme ziyareti yapılmaması kararı alınmıştır” dedi.

Alaboyun madencilik konusunda en ileri düzeyde olan ülkelerde inceleme yapılması amacıyla bu ziyaretlerin gündeme geldiğini belirtti. Alaboyun “Bu görüşmede Sayın Çiçek üç ülkeye gidilecekse 4’er milletvekili şeklinde gidilmesini önermiştir. Benim de komisyonun 17 üyeden oluştuğunu hatırlatmam üzerine espri mahiyetinde 'Sen NATO-PA Türk Grubu Başkanı olarak yurt dışına çalışma ziyaretinde bulunuyorsun, bu çalışmalara sen gitmeyiver' şeklinde bir ifade kullanmıştır” dedi.

Komisyon Başkanı ve AK Parti Milletvekili Ali Rıza Alaboyun komisyon üyeleriyle birlikte yaptıkları ziyarette Meclis Başkanı’nın kendisine “En çok para harcayan sensin şeklinde“ bir ifade kullanmadığını da söyledi. Bu konuda komisyonun ‘itibarsızlaştırılmasına’ yönelik haberler yapıldığını söyleyen Alaboyun AK Partili komisyon üyeleriyle birlikte yurt dışına inceleme ziyareti yapılmaması kararı aldıklarını ifade etti. 
Komisyonun daha önceki toplantılarında CHP Milletvekili Özgür Özel komisyonun yurtdışı ziyaretlerinin masraflarının milletvekilleri tarafından ödenmesi önerisini getirmişti.

Kaynak: Al Jazeera

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur