1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Soma Faciası Bilirkişi Raporu
Soma Faciası Bilirkişi Raporu

Soma Faciası Bilirkişi Raporu

Soma’da resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili olarak iki savcı ve uzmanların hazırladığı ön bilirkişi raporunda, karbonmonoksitin Mart ayından beri azami sınırın hayli üstünde olduğu belirlendi.

A+A-

Soma’da resmi rakamlara göre 301 işçinin yaşamını yitirdiği maden faciasıyla ilgili olarak iki savcı ve uzmanların hazırladığı ön bilirkişi raporunda, karbonmonoksitin Mart ayından beri azami sınırın  hayli üstünde olduğu belirlendi.
Raporda, ocaktaki karbonmonoksit seviyesinin sensörlerin en üst sınırı olan 500 PPM’e defalarca çıktığı ortaya konuldu.
Tüm verilerin değerlendirildiği raporda, “Kazada teknik nezaretçi, işletme müdürü, saha sahibi, iş güvenliği baş mühendisi ve söz konusu şirketin başkanıyla vardiya amirlerinin kusurlu olduğunu düşünmekteyiz” ifadeleri kullanıldı.

’50 PPM üzerinde çalışılamaz’
17 Mayıs tarihli raporda, Mart ayından facianın yaşandığı gün olan 13 Mayıs’a kadar S ve H panolarındaki sensörler tarafından yapılan gaz ölçümlerine yer verildi. Özellikle S panosunda madenlerde izin verilen azami konsantrasyon olan 50 PPM’nin üzerinde çok sayıda ölçüm olduğu saptandı. Buradaki sensörlerde yer yer 500 PPM’nin üzerinde kayıtlar alındığı da belirlendi.
Aynı durumun H Panosu hava çıkışında bulunan sensörlerde de tespit edildiği vurgulandı.
Raporda, “Madenlerdeki güvenlik kurallarına göre yüzde 19 oksijen değeri altında maksumumu yüzde 0.5 karbondioksit ve maksimum 50 PPM üzerinde korbonmonoksit bulunan madenlerde çalışılamaz. Yüksek içerikli karbonmonoksit kömürün kendiliğinden yangının en önemli göstergesidir” denildi.

Defterdeki son kayıt 24 Şubat’a ait
Raporda ayrıca, bu anormal değerlerin teknik nezaretçi defterlerine düzgün işlenmediği belirtildi. Teknik nezaretçilerin 15 günde bir bu deftere kayıt girme zorunluluğu olmasına karşılık, facianın yaşandığı madende sadece 24 Şubat’ta H panosundaki karbonmonoksit artışı ve bunu önlemek için yapılan barajlama-kül verme işlemleri kaydedilmiş.
Raporda, trafo arızası saptanmadığı belirtildi.

Kaynak: diken.com. tr

Bu haber toplam 1784 defa okunmuştur