1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3.  ‘ŞOFÖR OKULLARI’ İZİN VAR, DENETİM YOK!
 ‘ŞOFÖR OKULLARI’  İZİN VAR, DENETİM YOK!

 ‘ŞOFÖR OKULLARI’ İZİN VAR, DENETİM YOK!

"Sahte ehliyet" olayının ardından gözler şoför okullarına çevrildi, her yıl binlerce şoför adayını trafiğe çıkartan, alt yapı yetersizlikleri ile dikkat çeken şoför okullarıyla ilgili YASAL ÇERÇEVE olmadığı ortaya çıktı

A+A-

Ayşe GÜLER

‘Sahte sürüş ehliyeti şebekesi’ suçlamasıyla aralarında biri üst düzey yönetici, 4 kişinin tutuklanması, gözleri Kıbrıs’ın kuzeyindeki şoför okullarına çevirdi.

Her yıl binlerce şoför adayını trafiğe çıkartan, alt yapı yetersizlikleri ile de dikkat çeken şoför okullarıyla ilgili YASAL ÇERÇEVE olmadığı ortaya çıktı.

Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası altında Mayıs 2017’de Bakanlar Kurulu kararı ile yayımlanan‘Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü de 24 ay sonra, yani Mayıs 2019’da yürürlüğe girecek.

Şoför Okulları Birliği Başkanı, Tilki Şoför Okulu Başkanı Barış Tilki, resmi statüyü 2004 yılında kazanan şoför okullarıyla ilgili 13 yıldır DENETİM YAPILMADIĞINI söyledi, sektörde EĞİTMEN BELGESİZ, ÇALIŞMA RUHSATI olmayan okullar, ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı.

Tilki, “Bazı şoför okulları sistemin değişmesini istemiyor. Neden mi? Çünkü para kazanıyor, neden değiştirsin?” şeklinde konuştu.

Öte yandan Trafik Dairesi Müdürü Nazmiye Çelebi ise şoför okullarıyla ilgili ‘yeni başvuruların’ kendisinin denetimi altında olduğunu, diğer şoför okullarının ise Bakanlık Müsteşarı Bumin Paşa’nın başkanlığını yaptığı Şoför Okulları Denetleme Kurulu’nun yaptığını ifade ederek, daha fazla açıklama yapmadı.

 

 

TİLKİ: “13 YILDIR DENETİM YAPILMADI”…Şoför Okulları Birliği Başkanı, Tilki Şoför Okulu Başkanı Barış Tilki, resmi statüyü 2004 yılında kazanan şoför okullarıyla ilgili 13 yıldır DENETİM YAPILMADIĞINI söyledi, sektörde EĞİTMEN BELGESİZ, ÇALIŞMA RUHSATI olmayan okullar, ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı.

 

BİRLİK BAŞKANI NE DÜŞÜNÜYOR?

 

Şoför Okulları Birliği Başkanı, Tilki Şoför Okulu Başkanı Barış Tilki:
13 YILDIR DENETİM YOK

Şoför Okulları Birliği Başkanı, Tilki Şoför Okulu Başkanı Barış Tilki, resmi statüyü 2004 yılında kazanan şoför okullarıyla ilgili 13 yıldır DENETİM YAPILMADIĞINI söyledi, sektörde EĞİTMEN BELGESİZ, ÇALIŞMA RUHSATI olmayan okullar, ciddi eksiklikler bulunduğunu vurguladı.

Tilki, “Bazı şoför okulları sistemin değişmesini istemiyor. Neden mi? Çünkü para kazanıyor, neden değiştirsin?” şeklinde konuştu.

“45 şoför okulu”

Eğitmenlerin şoför adaylarına verdiği müfredata yönelik de çalışma olmadığını dile getiren Tilki,  

tüzüğe göre,  şoför okullarında 10 kişilik dershane, tuvalet olmasının zorunlu olduğunu ancak bazılarının bu koşullara uygun olmadığını kaydetti.

Tilki, ülkede 45 şoför okulu olduğunu, bunların yalnızca 20’sinin birliğe üye olduğu bilgisini de paylaşarak, geriye kalan okulların aynı sektörde oluşturulan farklı bir birliğe üye olduğunu da söyledi.

 

TÜZÜK 2019’DA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK!... Bu konuda tek düzenleme Mayıs 2017’de Bakanlar Kurulu’ndan geçen, Motorlu Araçlar ve Yol Trafik Yasası altında düzenlenen ‘Şoför Okulları ve Eğitmenleri ile İlgili Esas ve Kıstasları Düzenleme Tüzüğü’ ise 24 ay sonra, yani Mayıs 2019’da yürürlüğe girecek.

 

2019’da yürürlüğe girecek tüzük ne diyor?

 

İzin yenilenmezse…

Önce faaliyetleri durdurma sonra izinler İPTAL!

Tüzükte, şoför okulu çalıştırma izni iki yıl için verildiği, bu süre sonunda Şoför Okulu Eğitim İzni Yenileme Formu ile Trafik Dairesi’ne başvurmaları gerektiği ifade edildi.

Şoför Okulu Çalıştırma iznini yenilemeyen okullara faaliyetleri 30 gün sonunda durdurulacağına dair uyarı yazısı gönderileceği, bu sürenin bitiminde Şoför Okulu Çalıştırma İznini yenilemeyen okulların faaliyetleri durdurulduğu tüzükte yer alıyor.

Faaliyetlerin durdurulmasından itibaren bir yıl boyunca Şoför Okulu Çalıştırma İzni’ni yenilemeyenlere daire tarafından izinlerinin 30 gün sonunda iptal edileceğine dair uyarı gönderiliyor.

Bu süre sonunda iznini yenilemeyen okulların çalıştırma izni iptal ediliyor, firmaya yazılı bilgi veriliyor.

Hangi koşullarda izin iptal ediliyor?

Yalan beyan, tüzüğe aykırı hareket, izin aldıktan 1 yıl içinde faaliyete geçmeme

Tüzük kapsamında şoför okulu çalıştırma izninin iptaline ilişkin hususlar da madde madde sıralandı.

Bu bağlamda, ‘çalıştırma izni direktörlerinin yalan beyanda bulunması, herhangi bir hususu bilerek gizlemesi sonucu ruhsat temin etmesi’, ‘direktörlerin herhangi bir sebeple Motorlu Araçlar Mukayyidi’nin yazılı ihtarına rağmen şoför okulu çalıştırma izninin herhangi bir şartına veya tüzüğün herhangi bir kuralına riayette kusur işlemesi’ ve ‘direktörlerin şoför okulu çalıştırma iznini temin ettiği tarihten itibaren işyerini bir yıl içinde faaliyete geçirmemesi’ İPTAL nedeni olarak gösterildi.

Eğitmenlerin zorunlulukları…

 5 yılda bir ‘tazeleme kursu’

Sürüş eğitmen adaylarına yetkili eğitim kurumu tarafından bir takvim yılı sürecek kursta başarılı olmaları halinde ‘Sürüş Eğitmeni Başarı Belgesi’ verildiği tüzükte belirtildi.

Eğitmenlerin, her 5 yılda bir ‘tazeleme kursuna’ katılmaları zorunlu tutulurken, yetkili bir eğitim kurumundan kursa katılım belgesi almayan sürüş eğitmenlerinin Sürüş Eğitmen Başarı Belgelerinin kurs tamamlanıncaya kadar dondurulduğu ifade edildi.     

Öte yandan müfredat hazırlanması için Daire Müdürü ile bilgi alışverişi yapılması gerektiği de tüzükte ifade ediliyor.

 

Bu haber toplam 2980 defa okunmuştur
Etiketler : ,