1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Skali Restaurant & Tatil Köyü- Kaplıca (Davlos)
Skali Restaurant & Tatil Köyü- Kaplıca (Davlos)

Skali Restaurant & Tatil Köyü- Kaplıca (Davlos)

Henüz asfaltlanmamış yoldan tepeye tırmanırsınız. Karşınızda doğa ile iç içe olan bir tesis. Küçük bir otel. Akdeniz’in kuzeyinde köpüren dalgalara karşı görkemli bir görünüm… Skali adı da buradaki tepenin kayıtlardaki adı.

A+A-

Zekai Altan  

Ailem dostumuz değer verdiğimiz Kıymet Alibey hanım ile konuştuk. Bir restorandan bahsetti. Beğendiği bir restoran. Ve restorana birlikte gitmeye karar verdik. Kıymet hanımın damak tadına ve özellikle Kıbrıs mutfağı bilgisine hayranım. Zaman zaman paylaştığımız konular da oluyor. Yola koyulduk. Hava bulutlu. Güneş bir görünür bir kaybolur. Adeta bir mangal ateşi gibi. Yağmur ha yağacak ha yağacak gibi. Yolumuz Davlos. Yani diğer Türkçe adı Kaplıca. Yol boyunca canlanan doğayı da gözlemleyerek ilerliyoruz. Bu “Ada” ne kadar güzeldir. Hele hele şimdi. Tam bir Yeşil Ada. Yeşil ile mavinin adeta birbirine kavuşmak için verdikleri uğraşa şahit olursunuz. Akdeniz’in köpüren hırçın dalgalarının kavuşamadığı doğada vahşice büyüyen yeşil örtü. Ancak bu güzel doğal güzelliği bozan başka görüntüler de vardır. Büyükkonuk Belediyesi’nin yapmaya çalıştığı o çirkin karavan alanı ile Kaplıca otelin yanında kurulan adı karavan alanı olan ancak GECEKONDU kültürü taşıyan çarpık yapılaşma tüm bu doğal güzelliği bozuyor. Rant, rant. Dur diyen de yok. Bu doğal güzelliği bozmaya kimin hakkı vardır. Ve, Kaplıca tesisini geçince yol üzerinde böyle zirvede adeta ben buradayım dercesine kendini gösteren bir tesis. Skali.

Mekân

Henüz asfaltlanmamış yoldan tepeye tırmanırsınız. Karşınızda doğa ile iç içe olan bir tesis. Küçük bir otel. Akdeniz’in kuzeyinde köpüren dalgalara karşı görkemli bir görünüm. Hemen yanında çocuk oyun alanı, ahır. At ve eşekler. Zeytin ve çam ağaçları ile çevrelenmiş bir alan. Skali adı da buradaki tepenin kayıtlardaki adı. Otelin yanında da ayrıca oldukça büyük bir restoran binası. Önünde yüzme havuzu. Restoran masaları ahşap. Mekanın etrafı cam pencere. Tüm manzarayı  görebilirsiniz. Dekorasyon Kıbrıs etnografya eşyaları ile dekore edildi. Henüz 4 yıllık bir işletme. İşletmeci Mert. Oldukça sempatik ve eğitimli. Güler yüzlü. Yaptığı işi seviyor. Elektrik mühendisi. Heyecanı dorukta. Yaptığı yatırımı çok seviyor. Ayrıca çevreye duyarlı biri. Hedeflediği projelerini de konuştuk: Restoran alanında kısa bir gözlem turu. Mutfak hijyenik. Skali turizm sektöründe ve yiyecek-içecek dünyasında yeni bir soluk. Hep birlikte öğle yemeğine geçtik. Cam kenarı. O güzelim manzaraya karşı. Annesi Şansel hanım ve Kıymet hanım ile eşim Kader. Şansel hanım da oldukça sempatik ve konuşkan. Hoşsohbet bir yemek ortamı.

Mönü ve Lezzet

Mönü seçimini Mert’e bıraktık. Mönü yelpazesi oldukça geniş. Et ürünlerinden deniz ürünlerine kadar farklı lezzetler sunuluyor. Servis soğuk mezelerle başladı. Çiçek lahanası. Yani garnabit. Gaynanmış ve mayonezli. Patlıcan pane. Mısır unu ile hazırlandıktan sonra kızartılır. Bunun diğer bir adı da patlıcan lalangı. Kıymet hanım hemen anımsadı ve katkısını koydu. Benim de bilmediğim bir bilgi. Patlıcan lalangı Kıbrıs mutfağında vardır ve yapılmaktadır. Patlıcan veya kabak da kullanılır. Doğranmış patlıcanlar gonyak ve una belenerek kızartılır. Pancarlı ve sarmalı salata. Balık salatasını takiben humus, tahin ve cacık. Yani talatur. Türk mutfağından kısır, çakızdes ve ezme. Bu güzel girişlerden sonra ara sıcak servisine geçildi. Mutfak şefi Mustafa usta. Dipkarpaz’da görev yaptığım yıllarda tanıştığım ve kendini yurt dışında özellikle Ege mutfağı üzerine de geliştiren bir usta. Tüm tatların yaratıcısı. Ve ara sıcaklar deniz ürünü yoğunluğunda. Sipya tava. Portakal ile tatlandırıldı. Kalamar ızgara ve kalamar dolma. Tümü de yeşillik hafif acılı rokka ile servis edildi. Deniz ürünlerinin temel garnitürü ise yeşilliktir.  Talator soslu midye tava. Ve ana yemek. Mönünün geneli deniz ürünleri. Ve farklı bir servis. Uzun ahşap bir tahta üzerinde serpiştirilmiş rokkalar ve golyandroların  üzerinde kaya levreği, mineri ve sorgos balıkları. Izgara edilmiş.  Nefis bir deniz ürünü ana yemeği. Damak tadı. Başta Mustafa usta, büyük emek harcamış. Bunu çok kolay fark edersiniz. Oldukça lezzetli. Yemekler hakkında Mert arada bir bilgi vermeye çalışıyor. Bundan da büyük keyif alıyor. Mustafa usta da arada katkı yapıyor. Kıymet hanım, eşim Kader ile Şansel hanım da yemekli sohbetlere katılarak mönüye lezzetler katıyoruz. Ve final olarak da olması gereken. Balığın yendikten sonra öldüğünü anlaması için ve balığın fosforunun da gitmesi için yenebilecek tek final vardır. O, da tahin. Haa, aklıma gelmişken de yazayım. Kıbrıs mutfağında balık yemeğinin garnitürü de tahindir. Ve finalimiz de betmezli tahin kiremitte fırınlanmış. Mustafa usta servisini yaptı. Çok güzel bir lezzet. Hijyenik bir ortamda ve güzel bir deniz manzarası eşliğinde doğal bir tepe üzerinde çok hoş ve lezzetli bir öğlen yemeği tattık. Kıymet hanım iyi ki bana bu güzide mekanı önermiş. Damak tadımızda bir sohbet ve lezzet. Size öneririm. Gideceğiniz bir mekan. Aile ortamı içerisinde. Çocuklarınızın da eğlenebileceği bir ortam. Mönü kartları oldukça zengin. Çok farklı mönüler servis ediliyor. Et ürünlerinden deniz ürünlerine ve çocuk mönülerine kadar. Sabahleyin kahvaltı servisi de verilmektedir.  Fiyatları da makul. Ayrıca hafta sonları her Cumartesi akşamı buzukili canlı müzikli taverna eğlence programları düzenlenmektedir. Yerli müzik grupları konserleri de ayrıca organize edilmektedir.  Hem lezzet hem eğlence bir arada. Öneririm.

 

TEL: 0533 863 60 63 – 0548 881 99 99
ADRES: KAPLICA (DAVLOS) –İSKELE

        

Bu haber toplam 13832 defa okunmuştur
Etiketler :
Adres Kıbrıs 458 Sayısı ISSN 2672-7560

Adres Kıbrıs 458 Sayısı ISSN 2672-7560