1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siyasilere iş çevrelerinden çağrı: Taviz vermeyin
Siyasilere iş çevrelerinden çağrı: Taviz vermeyin

Siyasilere iş çevrelerinden çağrı: Taviz vermeyin

“Kamu çalışanlarıyla ilgili değişiklik tasarısını kabul etmeyin”

A+A-

 

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası, siyasi partilere “Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı kabul etmemeleri çağrısı yaptı.

İki oda, hükümetin hiçbir şekilde taviz vermeden mali disiplini sağlamasını, kamu sektörünün toplam ekonomi içindeki payının azaltılmasını ve özel sektör öncülüğünde ekonomik büyümeye önem verilmesini istedi.

Kıbrıs Türk halkının ekonomik varoluşunun, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi yaratılmasına bağlı olduğunu kaydeden odalar, “Elbette ki toplumdaki tüm kesimler mevcut şartlardan çok daha iyi bir yaşamı hak etmektedir. Bütün çabalarımız da bu amaç doğrultusunda olmalıdır. Fakat ekonomik gerçeklik üzerine kurgulanmayan, sürdürülemeyen bir ekonomik yapılanma üzerinde ısrar etmek, gelecek kuşakların refahını bugünden tüketmek demektir” görüşünü ifade etti.

“KAMUDA STATÜKONUN DEVAMI KABUL EDİLEMEZ”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası’ndan “Kamuda statükonun devamı kabul edilemez” başlığıyla yapılan ortak yazılı açıklamada “adı göç yasası olarak anılan” Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi Yasası’nın özel sektör odaklı büyüme modeli ile bağdaşmadığı belirtildi.

“84 BİN İNSAN ÖZELDE”

Açıklamada, KKTC’de toplam istihdamın 2013 verilerine göre 101 bin 181 olduğu, istihdam edilenlerin sadece yüzde 16,8’inin kamu yönetiminde çalıştığı ve geri kalan 84 bine yakın insanın da tarımdan sanayiye, ticaretten turizme, finanstan yükseköğrenime özel sektör tarafından istihdam edildiği kaydedildi.

“ŞİMDİYE KADAR BİNLERCE KİŞİNİN GÖÇ ETMESİ GEREKİRDİ”

“Yukarıda andığımız yasa gerçekte birer ‘göç yasası’ ise ve bu yasaya uygun olarak istihdam edilenlerin göç etmesi kaçınılmaz bir sonuç ise, kamuya giremeyen binlerce kişinin şimdiye kadar çoktan göç etmesi gerekirdi” denilen açıklamada, kamu yönetiminin toplam istihdam içerisindeki payının KKTC’de yaklaşık yüzde 16’yken, Güney Kıbrıs ve Türkiye’de yüzde 6’larda bulunduğu belirtildi.

Ticaret ve Sanayi Odalarının ortak açıklamasında, bütçenin yaklaşık yüzde 80’inin kamudaki personel ve cari harcamalara gittiği ifade edilerek, bu nedenle reel sektörün gelişemediği, kamu hizmetlerinin aksadığı ve dışa bağımlılığın arttığı kaydedildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Kamu sektörünün daha fazla büyütülmemesi ve kamu kaynaklarının reel sektöre kanalize edilmesi konusunda en önemli hususlardan bir tanesi kamuda istihdamı sınırlayan ekonomik program, diğeri ise kamuya yeni girişlerde maaşları düzenleyen yasal mevzuattır. Bu kararlar diğer yapısal reformlarla birlikte ilerleyen dönemlerde KKTC ekonomisinin reel sektör öncülüğünde büyümesini sağlayacak unsurlardır.”

Kıbrıs Türk Ticaret Odası ile Kıbrıs Türk Sanayi Odası’nın ortak açıklamasında, hükümetin hiçbir şekilde taviz vermeden mali disiplini sağlaması gerektiği vurgulanarak şu ifadelere yer verildi:

“SÜRDÜRÜLEMEYEN EKONOMİK YAPILANMADA ISRAR ETMEK…”

“Kamu sektörünün toplam ekonomi içindeki payı azaltılmalı ve özel sektör öncülüğünde ekonomik büyümeye önem verilmelidir. Bu kapsamda zamanında bu yasaları geçiren önceki ve mevcut hükümetteki siyasi partiler Kamu Çalışanlarının Aylık (Maaş-Ücret) ve Diğer Ödeneklerinin Düzenlenmesi (Değişiklik) Yasa Tasarısı’nı kabul etmemeli; yaptıkları düzenlemeleri kararlılıkta devam ettirmelidirler.

Kıbrıs Türk halkının ekonomik varoluşu, kendi ayakları üzerinde durabilen bir ekonomi yaratılmasına bağlıdır. Elbette ki toplumdaki tüm kesimler mevcut şartlardan çok daha iyi bir yaşamı hak etmektedir. Bütün çabalarımız da bu amaç doğrultusunda olmalıdır. Fakat ekonomik gerçeklik üzerine kurgulanmayan, sürdürülemeyen bir ekonomik yapılanma üzerinde ısrar etmek, gelecek kuşakların refahını bugünden tüketmek demektir.”

(tak)

Bu haber toplam 1622 defa okunmuştur