1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Siyasiler Türkiye'deki seçim sonuçlarını değerlendirdi
Siyasiler Türkiyedeki seçim sonuçlarını değerlendirdi

Siyasiler Türkiye'deki seçim sonuçlarını değerlendirdi

Siyasal Parti temsilcisi ve milletvekilleri Türkiye’deki seçim sonuçlarını değerlendirdi, ‘demokrasi adına olumlu adım’ olarak niteledi

A+A-

 

• CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali: “Seçim sonuçları, Türkiye’de bir dönemin kapanması, yeni bir dönemin açılması olarak nitelendirilebilir…”

• TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: “Türkiye Halkları ‘adım adım Osmanlı’ zihniyeti ve ‘tek adamlığa’, ‘DUR’ dedi…”

• UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu:“Silahlar yerine, artık siyasette, Meclis’te fikirsel çatışmalar…”

• DP-UG Lefkoşa Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu:“‘Tek partili’ değil, ‘koalisyon’ modelini öngören bir halk iradesi çıktı…”

• CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya : “AKP’nin anti-demokratik ve totaliterleşen yaklaşımının değiştirmesi için halk tarafından verilen bir mesaj …”

• BKP Genel Başkanı İzzet İzcan: “HDP’nin baskıcı Recep Tayyip Erdoğan rejimine dur demesi nefes aldırdı”

Meltem SONAY

Türkiye seçimi ve sonuçlarını değerlendiren siyasal parti başkanları ve milletvekilleri, ortaya çıkan sonucu ‘demokrasi adına olumlu bir adım’ olarak nitelendirdi.

AKP’nin oy kaybettiği, HDP’nin ciddi bir oy alarak barajı aştığı seçim sonrası, sonuçların işaret ettiği olası koalisyon modellerini de değerlendiren siyasiler, Türkiye’de halkın, ‘tek adamlığa karşı’ bir irade ortaya koyduğuna işaret etti.

--------------------------------------------------------------------

CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali: “Bir dönemin kapanması, yeni bir dönemin açılması”

Türkiye’de seçim sonuçlarının hayırlı olması temennisini belirten CTP-BG Mağusa Milletvekili Erkut Şahali, “Seçim sonuçları, Türkiye’de bir dönemin kapanması, yeni bir dönemin açılması olarak nitelendirilebilir” şeklinde konuştu.

2003 yılı başından bu yana devam eden ‘tek başına AKP iktidarı’nın, yıllarca koalisyonla yönetilen Türkiye için yeni bir durum olduğunu ifade eden Şahali, şimdi de seçim sonuçlarının 2003’ten bu yana devam eden tek partili iktidardan, koalisyona dönüşü işaret ettiğine dikkat çekti.
Geçen 12 yılda Türkiye’de demokratikleşme adına yol kat edildiğini, buna karşın son 3 yılda da demokrasinin kurumsallaşması adına ciddi sorunlar ortaya çıktığını belirten Şahali, ‘tek partili’ hükümetin, güçler ayrılığının ortadan kalktığı bir duruma evrildiğine de işaret etti.

Seçimin, Türkiye’de demokrasi adına sancılı bir dönemde, demokratik olmayan bir propaganda sürecinden geçtiğine işaret eden Şahali, seçim sonuçlarının Türkiye’nin hem demokrasisini, hem de demografisini yansıttığına vurgu yaptı.

Meclis’te, her kesimin, her kökenin temsilinin doğru değerlendirilmesi halinde Türkiye için bir şans olduğuna işaret eden Şahali, şansın değerlendirilmesi durumunda, Türkiye’nin hak ettiği değerinin de ortaya çıkacağı görüşünü belirtti.

Demokratik bir Türkiye’nin, yakın bağlar nedeniyle Kıbrıs için de önemli olduğuna vurgu yapan Şahali, “Hem Türk Halkı’na gerçekleri yansıtmak, hem de çözüm adına demokratik bir Türkiye, fırsat” dedi.
Türkiye’de demokrasinin hırpalandığı dönemlerin, Kıbrıs Sorunu’nun da en çok hırpalandığı dönemler olduğu görüşünü belirten Şahali, Kıbrıslı Türkler’in de demokratik bir Türkiye’ye ihtiyacı olduğuna vurgu yaptı.

--------------------------------------------------------------------

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit: “Türkiye Halkları ‘adım adım Osmanlı’ zihniyetine ‘dur’ dedi”

HDP’nin barajı aşıp Meclis’e girmesinin, Türkiye demokrasisi adına son derece önemli olduğuna vurgu yapan TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Türkiye’nin geleceğinin daha da önem kazandığına işaret etti.

Bu adımın aynı zamanda Türkiye Halkları’nın Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘tek adam’ ve ‘adım adım Osmanlı’ zihniyetine ‘dur’ dediğini belirten Başkan Özyiğit, sonucu doğru okumak gerektiğini ifade etti.

Hükümetin nasıl oluşacağının önemine de işaret eden Cemal Özyiğit, “Son yıllarda totaliter anlayışın yerleştiği Türkiye’de, yüzü Avrupa’ya dönük demokrasinin yeniden önem kazanacağı görüşünü belirtti.

Dış İşleri Bakanlığı döneminde Ahmet Davutoğlu’nun ‘Komşularla sıfır sorun’ ifadelerini anımsatan Özyiğit, ‘sıfır sorun’ boyutundan, ‘sıfır komşu’ boyutuna geçildiğini ve bu aşamada, orta doğudaki halklarla barışmanın da son derece önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye'nin seçiminin, Türkiye'nin demokratikleşme süreci"nin yanı sıra, ‘Kürt Sorunu’na da yeni bir ivme kazandırması ve ‘Kürt Açılımı’ açısından önemine de değinen Özyiğit, yeni Hükümet’in, Cumhurbaşkanı Akıncı’nın seçilmesi ile oluşan çözüm ve barış yolundaki iradeyi destekleyen bir anlayışta olmasının önemli olduğunu belirti.


------------------------------------------------------------------------

UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu: “Silahlar yerine, artık siyasette, Meclis’te fikirsel çatışmalar…”

“Demokrasinin bir sonucu, saygı duymak lazım” diyen UBP Lefkoşa Milletvekili Dr. Faiz Sucuoğlu, AKP’nin oy oranını düşürmesinin oldukça anlamlı olduğu kadar, HDP’nin oy oranını artırmasının da çok anlamlı olduğuna işaret etti.

HDP’nin Meclis’te 80 milletvekili ile temsiliyetiyle, bundan sonraki süreçte iç çatışmalar ve gerginliklerin azalacağını umut ettiğini ifade eden Dr. Sucuoğlu, “Silahlar yerine, artık siyasette, Meclis’te fikirsel çatışmalar olur diye temenni ediyorum ve sevindirici buluyorum” dedi.

Alınan sonuçta kısa ömürlü bir azınlık veya koalisyon hükümeti öngörüsünü de belirten Dr. Faiz Sucuoğlu, “Ufukta erken seçim görünüyor” düşüncesini paylaştı.

---------------------------------------------------------------------

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu:  “‘Tek partili’ değil, ‘koalisyon’ modelini öngören bir halk iradesi çıktı…”

Seçimden, ‘tek partili’ değil, ‘koalisyon’ modelini öngören bir halk iradesi çıktığına işaret eden DP-UG Lefkoşa Milletvekili Dr. Mustafa Arabacıoğlu, demokrasi adına en kayda değer sonucun ise HDP’nin oldukça iyi bir oy oranı ile Meclis’e girmesi olduğuna vurgu yaptı.

Diğer partilerin sonuçlarına bakıldığı zaman MHP’nin biraz oy oranını artırdığı, CHP’nin oy kaybettiği, en büyük kaybın ise AKP’de olduğunun görüldüğünü ifade eden Arabacıoğlu, “Seçimin galibi, mağlubu yorumu yapmak istemiyorum, sonuç halk iradesinin yansımasıdır” şeklinde konuştu.

Alınan sonuçta, dıştan destekli bir azınlık hükümeti ön görüsünü de belirten Arabacıoğlu, “Bizim için en önemlisi hükümet netleşinceye değin dövizde yaşanacak oynama. Dövizde ciddi boyutta dalgalanmaların olacağı bir sürece gireceğimiz ortada, görüntü o ki bu bizi sıkıntıya soyacak” dedi.


------------------------------------------------------------------------------------------

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya: “Türkiye Halkı ‘Başkanlık Sistemi’ne %60 oranla HAYIR dedi”

Türkiye Halkı’nın, ‘Başkanlık Sistemi’ne %60 oranla HAYIR dediği görüşünü belirten CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Doğuş Derya, “Bu önemli bir göstergedir” şeklinde konuştu.

Türkiye’de, tüm yetkilerin toplandığı,  ‘tek adam’lı, anti- demokratik ve giderek totaliterleşen bir iktidarın söz konusu olduğuna işaret eden Derya, seçim sonuçlarının da, Gezi Parkı ile başlayan muhalefetin bir yansıması olduğu görüşünü belirtti.

Seçim sonuçlarının AKP’nin bu anti-demokratik ve totaliterleşen yaklaşımının değiştirmesi için halk tarafından verilen bir mesaj olduğu düşüncesini de ifade eden Derya’nın ifadeleri devamla şöyle:
“Sürekli ötekileştirme, birilerini hedef gösterme, gerginlik ve düşmanlık üretici bir politikaya karşı, ezilen tüm sosyal kesimlerin kendi dinsel, dilsel kimlikleri ile çoğulcu bir kardeşlik diliyle var olabileceği vaadini veren ve özellikle barışa, demokrasiye, eşitlik, özgürlük ve emekçi haklarına da vurgu yapan bir parti olarak HDP’nin barajı geçmesi önemli bir gelişmedir”.

Çok anti-demokratik bir seçim süreci yaşandığına işaret eden Derya, “Sürekli provokasyonlar yapıldı, ölümler oldu. Bu seçim süreci Türkiye demokrasisi açısından ciddi yaralar açtı. Umarım halkın iktidara verdiği mesaj iyi anlaşılır ve yaralanan demokrasinin tamiri için hep birlikte bir çaba sarf edilir” dedi.

---------------------------------------------------

BKP Genel Başkanı İzzet İzcan: “HDP’nin baskıcı Recep Tayyip Erdoğan rejimine dur demesi nefes aldırdı”

Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye’de gerçekleşen genel seçimleri değerlendirdi.

Halkların Demokrasi Partisi ve Türkiye halklarının barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde elde ettiği başarıyı selamladıklarını vurgulayan İzcan, “HDP’nin baskıcı Recep Tayyip Erdoğan rejimine dur demesinin sadece Türkiye halklarına değil, tüm Ortadoğu ve Kıbrıs halklarına da rahat bir nefes aldırmıştır” dedi.

BKP, HDP ve kardeş Türkiye halkları ile iş ve güç birliği içerisinde barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdürecektir. Türkiye’nin totaliter bir rejimden kurtulduğunu, buna en az Türkiye halkları kadar BKP ve barışçıl Kıbrıs Türk toplumunun büyük bir kesiminin de sevindiğine dikkat çeken İzcan, BKP’nin HDP ve kardeş Türkiye halkları ile iş ve güç birliği içerisinde barış, demokrasi ve özgürlük mücadelesini kararlı bir şekilde sürdüreceğini vurguladı.

“Sol ve ilerici siyasal partilerin ve tüm ezilen kesimlerin ortak çatı partisi olan HDP örneğini Kıbrıs’ın kuzeyinde de hayata geçirmek, BKP’nin en birincil görevidir” diyen İzcan, “BKP, barıştan,  demokrasiden ve çözümden yana olan tüm güçleri bir çatı altında toplanmaya ve iktidarı demokratik yollardan ele geçirmeye çağırmaktadır” dedi.

Ortak bir çatı ve program altında güç birliği oluşturmak dışında alternatif olmadığını, yapılması gerekenin kişisel ve partisel çıkar peşinde koşmak değil, halkın iktidarını kurmak olduğunu kaydeden İzcan, BKP’nin bugüne kadar olduğu gibi bundan sonrada mücadelesine kararlı bir şekilde devam edeceğini vurguladı.

Bu haber toplam 1564 defa okunmuştur