1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Siyasi Partiler Yasa Önerisi görüş bekliyor
 Siyasi Partiler Yasa Önerisi görüş bekliyor

Siyasi Partiler Yasa Önerisi görüş bekliyor

UBP ve DP’nin özellikle, UBP’ye transfer olan vekillerin devlet katkısının ‘kime gideceği’ konusunda görüş ayrılığına düştüğü, Başsavcılık’tan da ‘transferin mali boyutuna ilişkin’ görüş talep ettiği öğrenildi.

A+A-

Meltem SONAY

Milletvekili transferini zorlaştıracak düzenlemeler içeren ve AD-HOC Komitesi’nde adım adım görüşülen Siyasi Partiler Yasa Önerisi’ndeki, ‘partilerin vekil sayısı bağlamında aldığı devlet katkısı’ konusundaki sıkıntı sürüyor.
Yasa önerisinde ‘bir milletvekilinin mensubu olduğu siyasi partiden başka bir partiye transfer olması durumunda, istifa ettiği partiye verilecek devlet katkısında değişiklik yapılmaması, katkının eski partisine verilmesi’ ile ilgili düzenleme partiler arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Akansoy: “Başsavcılıktan görüş istendi”
AD-HOC Komite Başkanı CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, bu haftaki komite toplantısının yapılmadığını, UBP’nin Başsavcılık’tan görüş talebi olduğunu bu nedenle Başsavcılık’tan görüş istendiğini belirtti.
Talep edilen Başsavcılık görüşünün ‘transferin mali boyutuna ilişkin’ olduğunu da ifade eden Akansoy, konuyla ilgili gelecek görüşün bekleneceğini kaydetti.

UBP ve DP arasında ‘katkı kime gidecek’ tartışması…
UBP ve DP’nin özellikle, UBP’ye transfer olan vekillerin devlet katkısının ‘kime gideceği’ konusunda görüş ayrılığına düştüğü, Başsavcılık’tan da ‘transferin mali boyutuna ilişkin’ görüş talep ettiği öğrenildi.
Öneri ‘seçime kadar eski partisine aktarılması’
Yasa Önerisi’nin ilgili maddesi, ‘partili bir milletvekilinin partisinden istifa etmesi halinde, siyasal partinin o milletvekili dolayısıyla alacağı ödenek miktarının, bir sonraki genel seçimlere kadar milletvekilinin eski partisine aktarılmasının devamını’ öngörüyor.

Başsavcılık görüşü bekleniyor…
‘Uzlaşı’ ile başlayan, ardından Ulusal Birlik Partisi’nin ‘Transferlerde devlet katkısı’ ile ilgili düzenlemelere ilişkin ‘sıkıntılılarının’ ortaya çıktığı önemli yasa ile ilgili çalışmalarda ‘Başsavcılık görüşü’ bekleniyor…

Yasa Taslağı ne öngörüyor?
 

ÖNERİ 1:
TRANSFERE ENGEL…
Taslağın yasallaşması halinde; seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.

ÖNERİ 2:
PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK…
Siyasal Partiler Yasası Taslağı’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlanmasını içeriyor. Kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne sunmayan parti, yapılacak ilk milletvekilliği genel seçimine de katılamayacak.

ÖNERİ 3:
MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM…
Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılmasını öngörüyor… ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalkacak… 3’te 1 oranındaki kontenjan hakkı da içeren yasa taslağının ilgili maddesi uyarınca, parti seçime listesinin 3’te 1’i oranında ön seçimsiz aday koyabilecek.  Komite ilgili maddeye, ‘istisnai durumlarda, tüzükte tanımlanması kaydıyla aday belirlenmesinde Parti Meclisi’nin yetkili kılınması’na yönelik bir ekleme yaptı.

ÖNERİ 4:
CİNSİYET KOTASI…
Yasa Taslağı %40 oranında cinsiyet kotası öngörüyor… Erkek ve kadın adayların en az %40 oranında listelerde yer alması şartı getiren maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak… Komite Üyeleri %30 cinsiyet kotası üzerinde uzlaştı, OYBİRLİĞİ ile kabul etti.

ÖNERİ 5:
EN AZ %5 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI…
Yasa Taslağı, barajı geçemeyen ancak %5 oranında oy alan siyasi partilerin de, devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay almasını öngörüyor.

Bu haber toplam 2108 defa okunmuştur