1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. “Siyasi görüşüm nedeniyle tek mal alamadım, hakkımı istiyorum”
“Siyasi görüşüm nedeniyle tek mal alamadım, hakkımı istiyorum”

“Siyasi görüşüm nedeniyle tek mal alamadım, hakkımı istiyorum”

Kıbrıs’ın güneyinde bıraktığı taşınmaz mallarına karşılık, kuzeyde birçok müracaatına rağmen eş değer mal alamayan Mehmet Ali Birşen, isyan etti

A+A-

 “Celya’da 3 hane ve 20 dönüm bahçem kaldı. Göçmen düştükten sonra Rum askeri evleri ve bahçeleri tuttu. Oradaki malımıza kuzeyde değer biçtiler, puan verdiler. 1974 olaylarından sonra TKP’li olduğumuz için, Denktaş ve Eroğlu döneminde eşdeğer puanlarına karşılık yaptığım dilekçeleri gözümün önünde yırtıp attılar”

 

“2017 yılına gelinmesine rağmen halen puanlarıma karşılık hiçbir mal alamadım. 600 mücahitlik puanım, 928 bin 880 eş değer puanım olmasına rağmen müracaatlarım değerlendirilmedi. Şehit ailesi olmamıza rağmen de hiçbir karşılık almadık”

 

“Güneyde dava açtık ama tuttuğum Rum avukat beni senelerce oyaladı, davaya hiç bakmadı. Biz durumu öğrenince davayı ondan aldık, Ali Fevzi Yeşilada’ya verdik. O da bize davanın geçtiğini artık bakamayacağını söyledi. Hükümetlerde bu eş değerler konusunda bize hiç yanıt vermediler”

 

Didem MENTEŞ

Kıbrıs’ın güneyinde bıraktığı taşınmaz mallarına karşılık kuzeyde eş değer mal alamayan Mehmet Ali Birşen, yıllardır hakkını almak için mücadele veriyor.

1963’de babası, kayınpederi ve kayınbiraderi Rumlar tarafından öldürülen Mehmet Ali Birşen, ailesinde üç şehit olmasına ve 1 milyona yakın eş değer puanı bulunmasına rağmen bugüne kadar kuzeyden eş değer mal almadığını söyledi.

Elindeki mücahitlik ve eş değer puanlarıyla yıllardır müracaatta bulunan ancak siyasi görüşü nedeniyle elindeki puanları değerlendirilmediğini anlatan Birşen, “TKP’li olduğumuz için, Denktaş ve Eroğlu döneminde eşdeğer puanlarına karşılık yaptığım dilekçeleri gözümün önünde yırtıp attılar” dedi.

Kuzeye göçmen geldikleri günden beri kendi emekleriyle şu anda oturdukları malı satın aldığını aktaran Birşen, 3 çocuğu ve torunları için taşınmaz malların eş değer karşılığını almak istediğini dile getirdi.

 

“TKP’li olduğum için Denktaş ve Eroğlu döneminde yaptığım dilekçeleri yırtıp attılar”

Birşen, yaşananları şöyle anlattı:

 “Yıldırım (Celya) köyünde 1964 yılında desteban olan babamı Rumlar vurdu. O dönem büyük hastanede kayınbiraderim ameliyat oldu, kayınpederim de ona kan vermek için hastaneye gitti. Kayınpederim kan verirken tüm kanını aldılar, kayınbiraderimi de öldürdüler. Onlar şehit düştükten sonra ben eşimin köyü Erdemli (Tremeşe)’ye çocuklara bakmak için gittim. Celya’da 3 hane ve 20 dönüm bahçe kaldı. Göçmen düştükten sonra Rum askeri evleri ve bahçeleri tuttu. Oradaki malımıza kuzeyde değer biçtiler, puan verdiler. 1974 olaylarından sonra Toplumcu Kurtuluş Partisi (TKP)’den aza seçildim. Tremeşe’de biz TKP’li olduğumuz için, Denktaş ve Eroğlu döneminde eşdeğer puanlarına karşılık yaptığım dilekçeleri gözümün önünde yırtıp attılar”

 

“600 mücahitlik puanı, 928 bin 880 eş değer puanım var”

2017 yılına gelinmesine rağmen halen puanlarına karşılık hiçbir mal alamadığını söyleyen Birşen, 600 mücahitlik puanı, 928 bin 880 eş değer puanı olduğunu vurguladı. Birşen, şunları aktardı: “Mehmet Ali Talat Cumhurbaşkanı seçildiğinde, Avukat Emine Çolak’ın girişimiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde müracaat ettik. AİHM müracaatımızı kabul etti ve bizi güneyde dava açmamız için tekrar gönderdi. Güneyde dava açtık ama tuttuğum Rum avukat beni senelerce oyaladı, parayı da yedi. 2010’da 2000 Euro para verdim ama davaya hiç bakmadı. Biz durumu öğrenince davayı ondan aldık, Emine Çolak’ın yardımıyla avukat Ali Fevzi Yeşilada’ya verdik. O da bize davanın geçtiğini artık bakamayacağını söyledi. Hükümetlerde bu eş değerler konusunda bize hiç yanıt vermediler”

 

“Eş değer karşılığını artık almak istiyorum”

Yıllarca birçok kez eş değer puanları için müracaat yaptıklarını ancak isimlerinin dahi geçmediğini söyleyen Birşen, 2010 yılında bir emlak şirketine güneyde bıraktığı malların değeriyle ilgili de bir rapor hazırlattığı ve o dönem itibariyle maddi kaybının tespit ettiğini aktardı. Puanlarının hala elinde durduğunu, güneydeki mallarına karşılık eş değer istediğini vurgulayan Birşen, şehit ailesi olmalarına rağmen de bugüne dek tek bir yardım almadıklarını ifade etti. Kuzeye göçmen geldikleri günden beri kendi emekleriyle şuanda oturdukları malı satın aldığını belirten Birşen, evlatları ve torunlarının geleceği için hakkı olan malların karşılığının verilmesini istedi.

es-deger-foto-3.jpg
Mehmet Ali Birşen’in güneydeki mallarına karşılık eş değerini istiyor

es-deger-foto-2.jpg
Mehmet Ali Birşen’in yıllarca yaptığı eş değer müracaatıyla ilgili bir belge

 

es-deger-foto-1.jpg
Mehmet Ali Birşen’e verilen eş değer puanlarıyla ilgili belge

 

ozel-haber-gorsel-111.jpg

Bu haber toplam 2718 defa okunmuştur