1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. ‘Siyasal Partiler Yasası’nda sona doğru…
‘Siyasal Partiler Yasası’nda sona doğru…

‘Siyasal Partiler Yasası’nda sona doğru…

Yasadaki ‘teknik’ konuların görüşüldüğünü ifade eden Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, önümüzdeki hafta yapılacak son toplantı ile yasayla ilgili komite çalışmasının tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

A+A-

Meltem SONAY

Siyasal Partiler Yasası’nı görüşüne AD-HOC Komite çalışmalarını dünkü toplantısıyla sürdürdü.
Yasadaki ‘teknik’ konuların görüşüldüğünü ifade eden Komite Başkanı, CTP-BG Milletvekili Asım Akansoy, önümüzdeki hafta yapılacak son toplantı ile yasayla ilgili komite çalışmasının tamamlanmasının hedeflendiğini belirtti.

‘Tartışmalı konu’ ele alınmadı…

Başkan Akansoy, ‘Uzlaşı’ ile başlayan, ardından Ulusal Birlik Partisi’nin ‘Transferlerde devlet katkısı’ ile ilgili düzenlemelere ilişkin ‘sıkıntılılarının’ ortaya çıktığı önemli yasanın ‘tartışmalı konuları’nın dünkü toplantıda ele alınmadığını da ifade etti.

Akansoy:“Hedef son toplantı ile tamamlamak”

71 maddelik yasa tasarısı üzerinde önemli ölçüde ilerleme sağlandığını belirten Komite Başkanı Asım Akansoy, dünkü toplantıda yasanın teknik bazı düzenlemeleri üzerinde çalışıldığını kaydetti.
Akansoy, önümüzdeki haftaki son toplantı ile komitenin yasa tasarısı üzerindeki çalışmalarının tamamlanmasının hedeflendiğini de belirtti.

 

Yasa Taslağı ne öngörüyor?

ÖNERİ 1:
TRANSFERE ENGEL… Taslağın yasallaşması halinde; seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.
 

ÖNERİ 2:
PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK…
Siyasal Partiler Yasası Taslağı’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlanmasını içeriyor. Kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne sunmayan parti, yapılacak ilk milletvekilliği genel seçimine de katılamayacak.
 

ÖNERİ 3:
MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM…
Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılmasını öngörüyor… ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalkacak… 3’te 1 oranındaki kontenjan hakkı da içeren yasa taslağının ilgili maddesi uyarınca, parti seçime listesinin 3’te 1’i oranında ön seçimsiz aday koyabilecek.  Komite ilgili maddeye, ‘istisnai durumlarda, tüzükte tanımlanması kaydıyla aday belirlenmesinde Parti Meclisi’nin yetkili kılınması’na yönelik bir ekleme yaptı.

ÖNERİ 4:
CİNSİYET KOTASI…
Yasa Taslağı %40 oranında cinsiyet kotası öngörüyor… Erkek ve kadın adayların en az %40 oranında listelerde yer alması şartı getiren maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak… Komite Üyeleri %30 cinsiyet kotası üzerinde uzlaştı, OYBİRLİĞİ ile kabul etti.

ÖNERİ 5:
EN AZ %3 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI…
Yasa Taslağı, barajı geçemeyen ancak %3 oranında oy alan siyasi partilerin de, devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay almasını öngörüyor.

------------------------------------------------------

İdari Komite toplanacak…

Adım adım kamu reformu

Cumhuriyet Meclisi, İdari, Kamu ve Sağlık İşleri Komitesi, ‘Kamu Reformu’ olarak nitelendirilen, Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı’ için bugün yeniden toplanıyor…
Birinci okumasını tamamlanan yasa tasarsısı, Komite Üyesi Milletvekilleri’nce yeniden ele alınacak,  taslak daha sonra paydaşlarla da paylaşılacak…

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur