1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. 'Siyasal Partiler Yasası' komitede
Siyasal Partiler Yasası komitede

'Siyasal Partiler Yasası' komitede

'Siyasal Partiler Yasası' komitede… Gündem 'vekil transferi' ve partilerin aldığı mali katkı

A+A-

Siyasal Partiler Yasası’nı görüşmek üzere oluşturulan meclisteki özel komitede ‘bir milletvekilinin mensubu olduğu siyasi partiden başka bir partiye transfer olması durumunda, istifa ettiği partiye verilecek devlet katkısında değişiklik yapılmaması, katkının eski partisine verilmesi’ ile ilgili düzenlemeye UBP'li vekiller karşı çıkıyor. UBP, vekil transferinin zorlaştırılmasını düzenleyen değişikliği ertelemek için çalışıyor. UBP'nin oyu olmadan  da yasa geçebilir, ancak komitede uzlaşı arayışı var.


• “HÜKÜMET PARTİLERİ VE TDP’DE SIKINTI YOK”…YENİDÜZEN’e konuşan Komite Başkanı Asım Akansoy, çalışmalarla ilgili hükümet partileriyle sıkıntı yaşanmadığını TDP ile de uyumlu çalışıldığını dile getirdi.

• 44 MADDEDE ‘OYBİRLİĞİ’…Akansoy, 71 maddelik yasa önerisinde 44 maddenin ‘oybirliği’ ile geçtiğini söyleyerek, çalışmaların en kısa sürede tamamlanmasının hedeflendiğini açıkladı

• DP-UG milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu: “UBP zamana oynuyor”
• TDP milletvekili Mehmet Çakıcı: “Milletvekili transferleri, yasayı etkiledi”
• UBP Mağusa Milletvekili Ersan Saner: “Milletvekili katkı payı ile ilgili sıkıntılar var”


Ayşe GÜLER

Milletvekili transferini zorlaştıracak düzenlemeler içeren ve AD-HOC Komitesi’nde adım adım görüşülmeye başlanan Siyasi Partiler Yasası’nda ‘partilerin vekil sayısı bağlamında aldığı devlet katkısı’ konusunda sıkıntı yaşanıyor. Yasa önerisinde ‘bir milletvekilinin mensubu olduğu siyasi partiden başka bir partiye transfer olması durumunda, istifa ettiği partiye verilecek devlet katkısında değişiklik yapılmaması, katkının eski partisine verilmesi’ ile ilgili düzenleme partiler arasında görüş ayrılığına neden oldu.

Komitedeki öneriye CTP-BG ile birlikte DP-UG ve TDP’nin ‘olumlu’  yaklaştığı, UBP’nin ise konuyu ‘parti içi değerlendirmeye’ götürmek istediği öğrenildi. UBP'nin bu yaklaşımının partiye katılması beklenen 3 eski DP'li vekilin etkili olduğu düşünülüyor.

YENİDÜZEN’e konuşan Komite Başkanı Asım Akansoy, mali katkı konusunda sıkıntı olduğunu, daha önce bu konuda endişeleri olmadığını ifade edenlerin bugün daha farklı bir duruş sergilediklerini vurguladı.  Akansoy, çalışmalarla ilgili hükümet partilerinde sıkıntı yaşanmadığını, TDP ile de uyumlu çalışıldığını dile getirdi.

Öte yandan DP-UG milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu, komitede görüşülen Siyasi Partiler Yasası ile ilgili UBP’nin  ‘zamana oynadığını’ söyleyerek, parti milletvekillerinin söz konusu yasası ilk kez duymuş gibi davrandıklarını ifade etti.

Komitede milletvekili katkı payı ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını belirten UBP Milletvekili Ersan Saner ise ‘kimlerin doğal üye olup, olmayacağı’ ile ilgili de sıkıntıların yaşandığını kaydetti.

Bununla birlikte TDP milletvekili Dr Mehmet Çakıcı ise parti katkılarının daha adil olması ilgili bazı noktaların konuşulduğunu belirterek, bu konuların partiler tarafından kendi içinde değerlendirileceğini aktardı.

71 maddenin 44’ü ‘oybirliği’ ile…

Komitenin geçtiğimiz hafta Cuma günü bir araya geldiği öğrenildi.
Yapılan çalışmalarda 71 maddelik yasa önerisinin 44 maddesi Komite’den ‘oybirliği’ ile geçti.

**************************

Komite Başkanı Akansoy: “ Hükümet partilerinde sıkıntı yok, TDP ile de uyumlu çalışıyoruz”

Komite Başkanı Asım Akansoy,  mali katkı konusunda sıkıntı olduğunu, daha önce bu konuda endişeleri olmadığını ifade edenlerin bugün daha farklı bir duruş sergilediklerini vurguladı.
Çalışmalarla ilgili hükümet partilerinde sıkıntı olmadığını, TDP ile de uyumlu çalıştıklarını dile getiren Akansoy,” Toplantılarda ağırdan alma veya konuları uzun uzadıya zamana yayma gibi duruşlara gidilirse sonuç alınmaz” dedi.
Akansoy, çalışmaların verimli geçmediğini, istenilen düzeyde ilerleme yaşanmadığına işaret etti.
Öte yandan 71 maddelik yasa önerisinin 44 maddesinin oybirliği ile geçtiğini açıklayan Akansoy, farklı görüşlerin konuşulduğu maddelerin bulunduğuna değindi.
Akansoy, en kısa sürede çalışmaların tamamlanmasının hedeflendiğine dikkat çekti.


**********************************


DP-UG milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu: “UBP zamana oynuyor”

Komiye üyesi DP-UG milletvekili Dr Mustafa Arabacıoğlu, komitede görüşülen Siyasi Partiler Yasası ile ilgili Ulusal Birlik Partisi’nin ‘zamana oynadığını’ söyledi.
Arabacıoğlu, parti milletvekillerinin söz konusu yasayı ilk kez duymuş gibi davrandıklarını ifade etti.
UBP’nin siyasi partilere verilen milletvekili katkısı ile ilgili yapılması planlanan değişikliği parti gündemine getirerek görüşmek istediğine değinen Arabacıoğlu, çalışmaların istenilen düzeyde olduğunu ancak bütçe görüşmeleri nedeniyle motivasyonun düştüğünü kaydetti.
Arabacıoğlu, şu ana kadar, transferler ve denetimlerin nasıl yapılacağına yönelik maddelerin görüşülerek komiteden geçtiğine işaret etti.
Yasanın yılbaşından önce hayata geçmesini hedeflediklerini ancak bunun şu an için mümkün olmadığını dile getiren Arabacıoğlu, Komitede alınacak her kararın ‘oy birliği’ ile hayata geçmesi adına çaba harcandığını vurguladı.

**********************************

UBP Mağusa Milletvekili Ersan Saner: “Milletvekili katkı payı ile ilgili sıkıntılar var”

Öte yandan UBP Milletvekili Ersan Saner, komitede milletvekili katkı payı ilgili bazı sıkıntılar yaşandığını belirtti.
Çalışmalardaki tek sıkıntının milletvekili transferi olmadığını belirten Saner, ‘kimlerin doğal üye olup, olmayacağı’ ile ilgili de sorunların yaşandığını kaydetti.
Saner, komitedeki çalışmalara yönelik parti olarak 3-4 konu üzerinde durduklarını dile getirerek, yasanın sıkıntılara cevap vermesi gerektiğine dikkat çekti.
Komitedeki çalışmaların iyi gittiğini belirten Saner, hayata geçecek yasanın ‘geleceğe dönük’ ve ‘yapıcı’ bir yasa olması için çabaladıklarını kaydetti.
Saner, komitedeki çalışmalara parti vekillerinin önemli katkılar koyduğuna işaret ederek, sıkıntıların yaşanabileceğine önemli olanın bu sıkıntıları çözmek olduğunu belirtti.

*****************************

TDP milletvekili Mehmet Çakıcı: “Milletvekili transferleri, yasayı etkiledi”

TDP milletvekili Dr Mehmet Çakıcı ise parti katkılarının daha adil olması ilgili bazı noktaların konuşulduğunu belirterek, bu konuların partiler tarafından kendi içlerinde değerlendirileceğini aktardı.
Çakıcı, son dönemde yaşanan milletvekili transferlerinin Siyasi Partiler Yasası’nı etkilediğini kaydetti.
Bunun yanı sıra çalışmaların sonuçlanma aşamasına geldiğine işaret eden Çakıcı, 1-2 toplantıya beklenen sonuçların alınacağını sözlerine ekledi.

**********************************************

Yasa Taslağı ne öngörüyor?

ÖNERİ 1:

TRANSFERE ENGEL… Taslağın yasallaşması halinde; seçildiği partiden istifa eden ve ihraç edilen milletvekili, yasama dönem bitene kadar bağımsız kalacak, bakan, komite başkanı olamayacak,  yeni bir siyasi parti kurup Hükümet’e giremeyecek.

ÖNERİ 2:

PARTİLERİN GELİR-GİDERİ DENETLENECEK… Siyasal Partiler Yasası Taslağı’nın ilgili maddesi, siyasal partilerin gelir ve giderlerinin Sayıştay’ın yardımıyla Anayasa Mahkemesi tarafından denetlenmesinin sağlanmasını içeriyor. Kesin hesaplarını Anayasa Mahkemesi’ne sunmayan parti, yapılacak ilk milletvekilliği genel seçimine de katılamayacak.

ÖNERİ 3:

MİLLETVEKİLİ ADAYI BELİRLEMEDE ÖN SEÇİM… Siyasi Partilerde milletvekilleri adaylarının tespiti için delegelerin veya üyelerin oyu ile ön seçim yapılmasını öngörüyor… ‘Lidere veya merkeze bağımlılık’ ortadan kalkacak… 3’te 1 oranındaki kontenjan hakkı da içeren yasa taslağının ilgili maddesi uyarınca, parti seçime listesinin 3’te 1’i oranında ön seçimsiz aday koyabilecek.  Komite ilgili maddeye, ‘istisnai durumlarda, tüzükte tanımlanması kaydıyla aday belirlenmesinde Parti Meclisi’nin yetkili kılınması’na yönelik bir ekleme yaptı.

ÖNERİ 4:
 

CİNSİYET KOTASI… Yasa Taslağı %40 oranında cinsiyet kotası öngörüyor… Erkek ve kadın adayların en az %40 oranında listelerde yer alması şartı getiren maddeye uymayan siyasal parti, seçime de katılamayacak… Komite Üyeleri %30 cinsiyet kotası üzerinde uzlaştı, OYBİRLİĞİ ile kabul etti.

ÖNERİ 5:

EN AZ %3 OY ALAN PARTİLERE DE DEVLET KATKISI… Yasa Taslağı, barajı geçemeyen ancak %3 oranında oy alan siyasi partilerin de, devletin siyasi partilere yaptığı katkıdan pay almasını öngörüyor.

Bu haber toplam 2014 defa okunmuştur