1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sivrisineklerle mücadele konusunda biyolojik yöntemler kullanılıyor”
“Sivrisineklerle mücadele konusunda biyolojik yöntemler kullanılıyor”

“Sivrisineklerle mücadele konusunda biyolojik yöntemler kullanılıyor”

Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerle mücadele konusunda bakanlığın yıllardan beri biyolojik yöntemler kullandığını açıkladı.

A+A-

Sağlık Bakanlığı, sivrisineklerle mücadele konusunda bakanlığın yıllardan beri biyolojik yöntemler kullandığını açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, Kıbrıs Türk Tabibler Birliği, Biyologlar Derneği, İlaç Eczacılık Dairesi ile Tarımsal İlaçlar Denetim Kurulu temsilcilerinin de görüş ve önerileri doğrultusunda seçilen ilaçlarla, sivrisineklerle mücadele konusunda biyolojik ajanların kullanıldığı ifade edildi.

Sivrisineklerle mücadelenin belediye sınırları içerisindeki yerleşim yerlerinde ilgili yerel yönetim tarafından yürütüldüğüne işaret edilen açıklamada, belediye hudutları dışında kalan tüm alanlar ve ara bölgede ise sivrisineklerle mücadelenin Sağlık Bakanlığı tarafından gerçekleştirildiği kaydedildi.

“Hedef, sivrisineklerin uçkun haline dönüşmeden larva döneminde yok edilmesi”

Sivrisineklerle mücadele kapsamında tüm akarsular, durağan sular ve kuyuların mart ayından başlanarak kasım ayına kadar düzenli olarak ilaçlanmakta olduğu belirtilen bakanlık açıklamasında, biyolojik mücadelede hedefin sivrisineklerin uçkun haline dönüşmeden larva döneminde yok edilmesi ve kullanılacak ilacın aynı zamanda diğer canlılara da zarar vermemesi olduğu vurgulandı.

Kamboçya balıkları da biyolojik mücadele kapsamında kullanılıyor

Sağlık Bakanlığı açıklamasında, “Kamboçya balıklarının” biyolojik mücadele kapsamında kullanıldığının altı çizilerek, söz konusu yöntem sayesinde ilaç kullanmadan sivrisineklerin üremesinin önüne geçildiği kaydedildi.
Sivrisinek yumurtalarını yiyerek yaşamlarını sürdüren Kamboçya balıklarının su birikintilerine bırakılarak sürdürülen mücadelenin, tamamen biyolojik ve ilaç kullanmadan yapılan bir uygulama olduğuna vurgu yapan Bakanlık, böylelikle sivrisineklerin üremesinin önüne geçilebildiğine değindi.

“Belediyelere biyolojik yöntemlerin kullanılması konusunda gerekli ikazlar yapılıyor”

Bakanlık, Kıbrıs Türk Belediyeler Birliği aracılığıyla tüm yerel yönetimleri uyararak, sivrisineklerle mücadelede biyolojik yöntemlerin kullanılması konusunda gerekli hassasiyetin gösterilmesini istediklerini de belirtti. Öte yandan, Belediyeler Birliği’nin, Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne gönderdiği bir yazıda, belediyelerin 2008 yılından itibaren kullanmaya başladıkları biyolojik larvasitlerin olumlu etki yaptığının belirtildiği ve sivrisinek ile karasinek mücadelesinde biyolojik larvasit kullanımına yönelme olduğunun bildirildiği de kaydedildi.
(tak)

Fotoğraf: Arşiv

Bu haber toplam 1378 defa okunmuştur