1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Sivrisineklerle biyolojik mücadele konusunda eğitim
Sivrisineklerle biyolojik mücadele konusunda eğitim

Sivrisineklerle biyolojik mücadele konusunda eğitim

‘Sivrisinek Mücadelesinde Doğru Yaklaşımlar’ konulu hizmet içi eğitim verildi.

A+A-

 

Sağlık Bakanlığı, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı sıhhiye müfettişleri ile sıhhiye işçilerine yönelik; ‘Sivrisinek Mücadelesinde Doğru Yaklaşımlar’ konulu hizmet içi eğitim verdi.

Sağlık Bakanlığı basın ve halkla ilişkiler bürosundan yapılan açıklamada, 2 gün süren eğitimde personele; sıtma ve vektörlerle bulaşan diğer hastalıklar, vektörel hastalıkların önemi, sivrisinekle entegre mücadele, üreme kaynakları ve bunların azaltılması, sivrisinek larvalarına yönelik biyolojik kontrol yöntemleri, larvasitlerin uygulanması, dünyada uygulanan biyolojik mücadele yöntemlerine dair örnekler ve ekolojik dengenin korunmasının önemi hakkında detaylı bilgiler aktarıldı.

“Bu çalışmalarda hastalık olmadan gerekli koruyucu önlemlerin alınması suretiyle halkın korunması hedeflenmektedir” denilen açıklamada, sivrisineği yok ederken, insan ve çevre sağlığının, yapılan uygulamalardan olumsuz etkilenmesinin önlenmesinin amaçlandığı ifade edildi.

Açıklamada, Bakanlıkça, sivrisinekle mücadele kapsamında yürütülen çalışmalarda hedefin sivrisinek larvalarının olduğuna dikkat çekilerek, sivrisinek larvası için yapılan mücadelenin özellikle, birçok canlının yaşamını sürdürdüğü sucul alanlara uygulandığından, biyolojik yöntemlerle yapılmasının gerektiği belirtildi.

YÜRÜTÜLEN BİYOLOJİK ÇALIŞMALAR

Yürütülen biyolojik mücadelede öncelikli olarak sivrisinek larvası ile beslenen Kamboçya (Gambusia) balıklarının kullanıldığına vurgu yapan Sağlık Bakanlığı, bununla birlikte tamamen biyolojik yapıdaki Bacillus cinsi bakterilerden (Bacillus thurigiensis israelensis ve Bacillus shaericus) oluşan larvasit ürünler ile de çalışmalar yürütüldüğü belirtildi.

YEREL YÖNETİMLERİN SINIRLARI DIŞINDA KALAN ALANLARIN TÜMÜNDEN SAĞLIK BAKANLIĞI SORUMLU

“Sivrisinekle mücadele konusunda, yerel yönetimlerin sınırları dışında kalan alanların tümünde ve Birleşmiş Milletler himayesindeki ara bölgede yürütülen faaliyetlerden Sağlık Bakanlığı sorumludur” denilen açıklamada, mücadele kapsamında dereler, göller, kuyular ve benzeri sucul alanların belirli periyodlarla düzenli olarak biyolojik ilaçlamasının yapılmakta olduğu kaydedildi.

Bakanlık açıklamasında, sivrisinekle mücadelenin en doğru şekilde yapılabilmesine yönelik, uygulama alanında çalışan teknik personelin konuyla ilgili detaylı bilgiye sahip olması ve esasen halk sağlığının en üst düzeyde korunabilmesi amacıyla düzenlenen eğitimlerin, dünyadaki bilimsel gelişmeler de takip edilerek sürdürüleceğine dikkat çekildi.

(TAK)

Bu haber toplam 2397 defa okunmuştur