1. HABERLER

  2. ÖZEL HABER

  3. Sıra sıra sucuklar asılmaya başlandı!
Sıra sıra sucuklar asılmaya başlandı!

Sıra sıra sucuklar asılmaya başlandı!

Badem- ceviz ipe dizildi, paluzeye daldı…

A+A-

 

Fehime ALASYA

Üzümler toplanmaya, paluze ve sucuk ocakları yanmaya başladı.

Geleneksel tatlılarımızdan sucuk ve paluze market reyonlarında yerini almaya başladı. Kıbrıs’ın vazgeçilmez tatlılarından olan el yapımı sucuk ve paluze, yerel lezzetler arasında ön sıralarda yerini alıyor.

Üzümden yapılan bu iki geleneksel tatlı, gerek ceviz gerekse bademle şekil alıyor.

Geleneksel yapımıyla geçmişten günümüze taşınan sucuk yapımı, kimi zaman bir hobi, kimiz zaman ise bir ek gelir olarak da aile bütçesinin dostu oluyor.

Mehmetçik, Çamlıbel, Hisarköy, Yeşilırmak gibi bazı bölgelerde yaygın olan üzüm bağlarından dolayı çok fazla üretilen bu tatlının yapımına özellikle ağustos ayında başlanıyor.  

Sucuk ve paluze yapımında eşi Canpolat Şemi’ye yardımcı olan Serap Sürahi Şemi, aşama aşama paluze ve sucuk yapımıyla ilgili kısa bilgiler aktarıyor.

Yerel tatlarımız arasında vazgeçilmez bir yere sahip olan Paluze ve sucuk üretimi başladı, üzüm bağlarının fazla olduğu bölgelerde üretime geçildi.

Kendi bağlarından topladıkları üzümler ile sucuk yaptıklarını anlatan Sürahi, en büyük destekçisinin ise kayınvalidesi olduğunu dile getiriyor.

Üzümleri toplayıp yıkadıktan sonra modern makinelerde sıkılarak sularının çıkarıldığını anlatan Sürahi, bu suyun iki kez kaynama aşamasından geçirildiğini belirtiyor.

Süzme işleminin ardından sadece un eklendiğini anlatan Sürahi, bu suyun paluze kıvamına gelinceye kadar 50 dakika civarında devamlı karıştırıldığını anlatıyor.

Ardından ipe dizili ceviz veya bademlerin bu paluzeye batırılıp asılması işlemi birkaç kez yapılıyor ve kurumaya bırakılıyor.

Sıcak sıcak, üzerine badem veya ceviz ezmesi ekeleyerek tabaklarda servis edilen paluze (köfter) ise tercihe göre kimi zaman da soğumaya bırakılıp dilimlenerek kurtuluyor.

 

sucuk-(1).jpg
Cevizler ipe dizilip, paluzeye batırılmayı bekliyor

sucuk-(2).jpg
İsteğe göre bademli veya cevizli olarak iki şekilde yapılan sucuklar kurumaya bırakılıyor

sucuk-(5).jpg
İşin en zahmetli kısmı ise pişen üzüm suyunu, paluze olana dek en az 50 dakika boyunca durmadan karıştırmak

 

Bu haber toplam 3965 defa okunmuştur
Etiketler :