1. HABERLER

  2. KÜLTÜR & SANAT

  3. ‘Sınırdaki Zeytin Ağacı’ filmine BİRİNCİLİK
‘Sınırdaki Zeytin Ağacı’ filmine BİRİNCİLİK

‘Sınırdaki Zeytin Ağacı’ filmine BİRİNCİLİK

Yeşil Barış Hareketi 2. Kısa Film Yarışması ödülleri dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

A+A-

Didem MENTEŞ
Yeşil Barış Hareketi 2. Kısa Film Yarışması ödülleri dün düzenlenen törenle sahiplerini buldu. Birincilik ödülünü Uluslararası Ödül dalında ‘Sınırdaki Zeytin Ağacı’ filmiyle Sholeh Zahraei ile Kamil Saldun” kazandı. Lefkoşa Atatürk Kültür Merkezi'nde Limasol Türk Kooperatif Bankası'nın ana sponsorluğunda gerçekleşen ödül törenin 13 katılımcının kısa filmiyle gerçekleşti. Filmlerin karelerinden oluşan fotoğraf sergisi açılışıyla başlayan törene, Sağlık Bakanı Ahmet Gülle, LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu,bazı sivil toplum örgütleri, iş insanları, sanatçılar ve vatandaşlar katıldı. Törende, Yeşil Barış Hareketi ve Limasol Türk Koopertif Bankası'nın bir kurumu olan Limasol Sosyal Sorumluluk'un tanıtım filmleri gösterirken, LTB orkestrası müzik dinletisi gerçekleştirdi. Açılış konuşmalarını Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, Limasol Türk Kooperatif Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler ve Sağlık Bakanı Ahmet Gülle yaptı. LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da bir konuşma gerçekleştirdi. Konuşmaların ardından katılımcılara belgeleri verilirken, sponsorlar ile jüri üyelerine de teşekkür plaketleri takdim edildi. Ardından katılımcılara ödüller verilerek, kısa film gösterimlerinin gerçekleşirken, tören düzenlenen resepsiyonla son buldu.

Sahir: “Festivale dönüştüreceğiz”
Törende ilk konuşmayı yapan Yeşil Barış Hareketi Başkanı Doğan Sahir, bu yarışmaya 1992 yılında başladıklarını ancak ülke şartları nedeniyle tam bir boyut kazanamadığını aktardı. Ancak yeni bir formatla bu yarışmayı yeniden hayata kazandırdıklarını söyleyen Sahir, bundan sonraki süreçte bu yarışmaları festival boyutuna taşımak istediklerine dair düşünceleri olduğunu ifade etti. Kısa film yarışmalarını uluslararası boyuta taşıdıklarını aktaran Doğan Sahir, Yeşil Barış Hareketi olarak önümüzdeki dönemlerde hayat geçirilecek çeşitli projeler de olduğunu aktardı. Sahir, kısa film yarışmalarının çevre konusunun nasıl bir boyutta olduğunu gösterdiğni belirterek, ana sponsor kLimasol Türk Kooperatif Bankası'na, Arkadaş Pastanesi'ne, Önder Alışveriş Merkezi'ne ve Ramadan Cemil İşletmleri'ne ve katılımcılara teşekkür etti.

Kemaler: “Yaşanabilir çevre için katkı koymaya devam edeceğiz”
Doğan Sahir'in ardından Limasol Türk Kooperatif Bankası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kemaler konuşmasını yaparak, kurumlarının 75. yılını kutlamanın da mutluluğunu yaşadıklarını ifade etti. Kemaler, Limasol Sosyal Sorumluluk olarak eğitime, spora, sanata, kültüre ve çevreye katkı koyarak sponsor ve paydaşlıklar yaptıklarını dile getirdi. 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla kısa film yarışmasının düzenlenmesinin mutluluk verici olduğunu kaydeden Hüseyin Kemaler, iyi bir çevreci ve sanata düşkün olan Işın Ramadan Cemil'in kardeşi Hasan Ramadan Cemil'in isminin de özel ödüle verilmesinin memnuniyet verici olduğunu vurguladı. Banka olarak geçmişten aldığı güçle, sürdürülebilir bir ekonomi ve yaşanabilir bir çevre yaratmak amacıyla katkı koymaya çalıştıklarını aktaran Kemaler, töreni düzenleyenlere, sponsorlara ve katılımcılara teşekkür etti.

Gülle: “Toplumsal katılımcılık ve dayanışma açısından çok önemli”
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle ise sözlerine teşekkür ile başlayarak, 5 Haziran Çevre Günü dolayısıyla da düzenlenen kısa film yarışmasının çok özel ve güzel olduğunu söyledi. Bu tür etkinliklerin toplumsal katılımcılık ve dayanışma açısından çok önemli bir nokta olduğunu vurgulayan Gülle, örgütlerin böyle birşey başlatmasını önemli olduğunun altını çizdi. Çevre konularında sürdürülebilir bir ekonomi ve yaşanabilir bir çevrenin önemine dikkat çeken Gülle, insanların ekonomik sıkıntıları ilk sıraya çekerek, çevreyi ikinci plana atmasının çevre felaketlerinin yaratılmasına neden olduğunu söyledi. İyi bir çevre ve turizm için çevre konusunun ön planda tutulması gerektiğini belirterek, çevre bilinci oluşmasında Yeşil Barış Hareketi'nin önemli çalışmaları olduğunu ve bunların devam etmesini diledi. Çevre konusunda farkındalık yaratılması gerektiğine değinen Gülle, "Çevre bilincini çocuk yaşta almayanlar ilerleyen yaşamlarında her zaman doğa ve çevre sevgisine sahip olamazlar. Yaşanabilir çevreden bahsedeceksek bu çocukluktan başlar" dedi.

Fellahoğlu: “Çok anlamlı bir yarışma”
LTB Başkanı Kadri Fellahoğlu da Çevre Platformu ve hükümetin birlikte yürüttüğü ‘Haydi Temizleyelim’ kampanyasının başarıyla tamamlandığını belirterek, önemli katkılar yapıldığını söyledi. Temizlik kampanyasıyla Bin 500 tane çöp toplandığını öğrendiğini söyleyen Fellahoğlu, temizlemenin yapıldığı gibi kirletmemeyi de öğrenmek gerektiğini vurguladı. Ülkedeki çevre felaketleriyle ilgili somut örnekler veren Fellahoğlu, bu sorunların ortadan kalkması gerektiğini söyledi. Yeşil barış Hareketi’nin düzenlediği kısa film yarışmasının çok yönlü ve anlamlı olduğunu aktaran Kadri Fellahoğlu, bu yarışmayla çevre konusunda daha duyarlı olmaya katkı sağlanacağına inandığını söyledi.

Ödüller
Törende son olarak yarışamaya katılana adaylara ödülleri verildi. Hem ulusal hem de uluslar arası dalda ödüllendirilen kısa film yarışmasında; Birinci, İkinci ödül yanında Jüri Özel ödülü, Başarı Ödülü, uluslar arası ödülü ve Hasan Ramadan Cemil Özel Ödülü verildi. 13 katılımcıyla gerçekleşen yarışmada birinciliği; uluslararası kategoride katılan ‘Sınırdaki Zeytin Ağacı’ filmiyle Sholeh Zahraei ile Kamil Sadun aldı. Jürinin üçüncülük ödülü vermediği yarışmada, ulusal kategoride katılan ‘Bir Mücadele Hikayesi’ filmiyle Sezin Tugen oldu. Başarı ödülünü ‘Döngü’ filmiyle Burak Varlık alırken, uluslararası ödülü  ise ‘Yakın Gelecek’ filmiyle Gökhan Pakdemir almaya hak kazandı. Yarışmada Jüri Özel ödülünü ‘Az Kaldı’ filmiyle Mert Avatya kazanırken, Hasan Ramadan Cemil Özel Ödülü ise Hande Zerkin ile Gözde Efe’nin ‘Bağ’ isimli kısa filmi layık görüldü.

Bu haber toplam 3154 defa okunmuştur
Etiketler : ,