1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. Sınay, vekillikten istifa ettiğini açıkladı
Sınay, vekillikten istifa ettiğini açıkladı

Sınay, vekillikten istifa ettiğini açıkladı

CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay, Kıbrıs TV’de dün sabah katıldığı programda Milletvekilliği’nde istifa ettiğini ve süreci başlatacağını açıkladı.

A+A-

Abbas Sınay: “CTP’den değil
Milletvekilliği’nden istifa ediyorum”

 

YENİDÜZEN (Özel)

CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay, Kıbrıs TV’de dün sabah katıldığı programda Milletvekilliği’nde istifa ettiğini ve süreci bugün(dün) itibarıyla başlatacağını açıkladı.
Sınay Partisinden değil, Milletvekilliğinden istifa edeceğini ifade ederken, istifa gerekçesi ile ilgili iddiaları da reddetti.
‘Temiz toplum, temiz siyaset’ adına istifa ettiğini ifade eden Sınay, “Mental olarak devam etme şansım yok, ben siyasetçi değilim. Konuşmam da, silip atarım. Özellikle son dört gündür yazılan senaryolardan sonra hiç duramam” şeklinde konuştu.

“Kararımdan dönmem”
“CTP benim partim” diyen Abbas Sınay, bundan sonra oy verirken düşüneceğini ancak istifası bir şeyleri değiştirirse çok mutlu olacağını ifade etti.
Sınay’ın ifadeleri devamla şöyle:
“İstifa kararımdan kesinlikle dönmem. Böyle bir ortamda devam edemem.  İstifa kararını alana kadar üç gece uyuyamadım. Kararımı verdim rahatladım.
Beni bakan yapın veya herhangi başka bir şey için bir talebim olmadı. Öyle bir şey olsaydı talebim karşılanır, devam ederdim.”

“İncindim, itibarsızlaştırıldım, dışlandım…”
“Çok kırıldım, incindim, itibarsızlaştırıldım, dışlandım.
Açık ara Girne’nin 1. seçilen milletvekiliyim. Bölgemden gelen istekleri karşılayamadım. Bunlar haklı isteklerdi. Asla gayrı yasal bir şey istemem söz konusu olamaz.
Yazılan senaryolarla ilgili de Basın Etik Kurulu’nu göreve çağırıyorum. Tabii Basın Etik Kurulu’nun yaptırımı da olmalı.”

“Artık konuşmam…”
“Bundan sonra kesinlikle bu konuyla ilgili konuşmayacağım. Kimse beni rahatsız etmesin.
Temiz toplum, temiz siyaset adına konuşanlar istifamı bir daha değerlendirsin.”

“Her koyun kendi bacağından…”
Abbas Sınay, Dr. Salih İzbul’un da istifa edip etmeyeceğine ilişkin soru üzerine ise, “Her koyun kendi bacağından asılır. Öyle bir şeye ihtimal vermiyorum” yanıtı verdi.

---------------------------------------------------

İlk istifa değil!

• Çok sayıda milletvekili ‘partisinden istifa’ yolunu seçip yoluna ya bağımsız milletvekili, ya da başka partide devam ederken, ilk kez 1993 yılında 15 milletvekili, ‘erken seçim’i getirmek için milletvekilliği görevlerinden istifa etmişti...

Meltem SONAY

CTP-BG Milletvekili Abbas Sınay’ın istifası, Cumhuriyet Meclisi’nden ilk istifa değil.
Çok sayıda milletvekili ‘partisinden istifa’ yolunu seçip yoluna ya bağımsız milletvekili, ya da başka partide devem ederken, ilk kez 1993 yılında 15 milletvekili, milletvekilliği görevlerinden istifa etmişti.

1993’te 15 istifa…
Cumhuriyet Meclisi kayıtlarına göre ilk kez bireysel olarak 14 Eylül 1993 tarihinde DP Milletvekili Erkan Emekçi istifasını sunmuş, 16 Eylül 1993 tarihinde de istifası Genel Kurul’a sunularak gerçekleşmişti.
Erkan Emekçi’nin hemen arkasından DP Milletvekilleri Hakkı Atun, Ayhan Halit Acarkan, Mustafa Adaoğlu, Kenan Akın, Taşkent Atasayan, Aytaş Beşeşler, Nazif Borman, Serdar Denktaş, Mustafa Hacıahmetoğlu, Ahmet Kaşif, Atay Ahmet Raşit, Süha Türköz ve Ergün Vehbi ile Hür Demokrat Partisi Milletvekili İsmet Kotak 24 Eylül 1993 tarihinde Meclis’e istifalarını sunmuştu.
Bu 14 milletvekilinin istifası da Meclis Genel Kurulu’na sunulup onaylandığı 1 Ekim 1993 tarihinde gerçekleşmişti.

2 Milletvekili Belediye Başkanlığı, 2 Milletvekili de ‘Cumhurbaşkanlığı’ için istifa etmişti…
KKTC Cumhuriyet Meclisi kayıtlarına göre, 2 Milletvekili, Sümer Aygın ve Kadri Fellahoğlu, ‘Belediye Başkanlığı’ görevleri için Milletvekilliği görevinden istifa ederken, Mehmet Ali Talat ve Derviş Eroğlu da ‘Cumhurbaşkanlı’ için, milletvekili görevlerinden istifa etmişti.

1990’da yemin etmeyen, Meclis’e girmeyen 12 milletvekili…
1990 seçimlerinden sonra, CTP, TDP ve YDP’nin UBP’ye karşı güç birliği yaptığı dönemim muhalefeti Demokratik Mücadele Partisi (DMP), Meclis’teki 16 sandalyesiyle görevlerini reddetmişti.
Bu 16 milletvekilinden Ahmet Kaşif ve Kenan Akın Meclis’e girme kararı alırken, bir süre sonra onlara İsmet Kotak ve Ergün Vehbi de katılmıştı.
Meclis, 30 Haziran 1990’da Meclis Çalışmaları’na katılmayan ve yeminlerini de etmeyen 12 milletvekilinin, milletvekilliği görevliklerini düşürmüştü.
Meclis’te boş bulunan 12 sandalye için ara seçime gidilmişti.

Denktaş ‘Sine-i Millet’ demiş ama dönememişti…
2008 yılında da Serdar Denktaş Başkanlığı’ndaki Demokrat Parti (DP) Grubu, ‘Sine-i Millete dönüyoruz’ diyerek Meclis’e istifalarını sunmuş ancak istifalar gerçekleşmemişti.

Meclis’in açılması ve Genel Kurul’un onaylaması gerekiyor…
Cumhuriyet Meclisi İç Tüzüğü’ne göre, bir milletvekilinin milletvekilliğinden çekilmesinin resmileşmesi için, Meclis Genel Kurulu’na sunulması ve onaylanması gerekiyor.

-----------------------------------------------------

İSTİFA SÜRECİ NASIL İŞLER?

Genel Kurul karar verecek
Cumhuriyet Meclisi İçtüzüğü’nün ‘Milletvekilinin çekilmesi’ başlıklı 132. Maddesine göre, bir milletvekili, milletvekilliğinden çekildiğini gerekçeli olarak Meclis Başkanı’na bildirdikten sonra, Başkanlık Divanı toplanır, çekilme isteminin gerçekliğini saptar.
Daha sonra Milletvekilinin çekilme istemi Genel Kurul’a sunulur.
Genel Kurul milletvekilinin milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, o milletvekili milletvekilliğinden çekilmiş sayılır.

---------------------------------------------------


İç tüzük ne diyor?
 

Milletvekilinin Çekilmesi 132.
(1) Bir milletvekili, milletvekilliğinden çekildiğini gerekçeli olarak Meclis Başkanlığına yazılı olarak bildirdiği takdirde, Başkanlık Divanı, çekilme isteminin gerçekliğini saptadıktan sonra istemi Genel Kurula sunar.
(2) Genel Kurul milletvekilinin, milletvekilliğinin sona ermesine karar verirse, o milletvekili milletvekilliğinden çekilmiş sayılır ve milletvekilliğinin sona ermesi ile ilgili her türlü hukuki hakkı kazanmış olur.

----------------------------------------------------------

Meclis aritmetiği ne oldu?

Abbas Sınay’ın milletvekilliğinden istifasının gerçekleşmesiyle, Meclis Aritmetiği de değişecek.
21 Milletvekili ile Meclis’te temsil edilen CTP-BG’nin koltuk sayısı 20’ye düşecek.
Cumhuriyet Meclisi’nde 20 CTP-BG, 15 UBP, 11 DP-UG ve 3 TDP milletvekilinin yanı sıra 1 koltuk da boş kalacak.

İstifa henüz Meclis’e sunulmadı…
Öte yandan Cumhuriyet Meclisi’nden alınan bilgiye göre, CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay’ın istifası henüz Meclis’e ulaşmadı.
Dr. Abbas Sınay, dün sabah katıldığı televizyon programında istifa ettiğini ve süreci başlatacağını ifade etmişti.

 

Bu haber toplam 2956 defa okunmuştur