1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. “Şimdilik seçimlere katılmayı düşünmüyorum”
“Şimdilik seçimlere katılmayı düşünmüyorum”

“Şimdilik seçimlere katılmayı düşünmüyorum”

Ombudsman Emine Dizdarlı ‘parti ve birçok vatandaştan aday olun’ telkini aldığını açıkladı

A+A-

Ombudsman Emine Dizdarlı HK Ajans’ın sorularını yanıtladı, ‘görevi icabı soruşturması gereken her konuyu soruşturmakla görevli olduğunu vurguladı.

“Bu nedenle yayımladığım raporlar uyarınca zaman zaman idare ile aramızın gerilmesini, ülkemiz şartlarında gerilmesini ben doğal karşılıyorum. Ancak zaman içerisinde bunu aşacağımızı ümit ediyorum” diyen Dizdarlı, Ombudsman Dairesi’nin Anayasal bir kuruluş olup, bağımsız ve tarafsız olduğuna vurgu yaptı.

‘İdarenin düzeltme çabası yeterli değil’

Ombudsman Dizdarlı, hazırladığı raporlar karşısında idarenin düzeltme yönünde bir çaba harcadığına inandığını belirtti, gün geçtikçe de raporlara hassasiyetin arttığı düşüncesini paylaştı.

Dizdarlı, “Ancak bu yeterli mi diye sorarsanız maalesef henüz olması gereken düzeyde değildir” şeklinde konuştu.

1 Ocak 2017- 30 Haziran 2017 arasında soruşturmaları tamamlanmış rapor sayısının 17 olduğunu anımsatan Dizdarlu, soruşturması başlatılmış ve yazışmalar neticesinde başvuru sahibi lehine sonuçlanıp kapatılan ve başvuru konusu şikayetin ortadan kalması nedeniyle geri çekilen rapor sayısının da 17 olduğuna işaret etti.  Dizdarlı, “Son altı aylık dönemde yayınlanan rapor sayısı kadar başvuru sahibi lehine idare tarafından talebimiz doğrultusunda işlem yapılmıştır” dedi.

Ombudsman Emine Dizdarlı, şu an siyasete atılmayı düşünmediğini ifade etti ama kapıları da kapatmadı:“Parti ve birçok vatandaştan “aday olun” telkini almama karşın şimdilik, böyle milletvekili seçimlerine katılmayı düşünmüyorum. Üstlendiğim görevin en az bir siyasinin üstleneceği görev kadar değerli ve önemli olduğunu düşünüyorum”

“Sağlık Bakanlığı’nın Başvurusu soruşturulmaya uygun bulunmadı”

Genellikle dilekçeyi alırken uyguladığım yöntemin, dilekçe sahibi ile ön görüşme yapmak ve yasamıza uygunluk halinde, ilgili başvuruyu ya kabul etmek, ya da ilgili bir başka kuruma yönlendirmek şeklinde olduğunu aktaran Ombudsman Dizdarlı, “Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı yetkilileri dairemize dilekçelerini bırakmaya geldiklerinde ben yurtdışındaydım” dedi.

Bu nedenle Sağlık Bakanlığı’nın dilekçesini o anda inceleme şansım olmadığını ancak adaya döner dönmez incelediğini ifade eden Dizdarlı, “38/1996 sayılı Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman)Yasasının 15.nci maddesinin, 1’inci fıkrası uyarınca, haksızlığa uğradığını iddia eden kişi kurum, kuruluş veya sivil toplum örgütü dairemize başvurma hakkına sahiptir. Ancak haksızlığa uğradığını iddia eden kişi ve/veya kişilerin yaptığı şikayetler Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yürütsel ve yönetsel yetkisi olan herhangi bir organ, makam, teşkilat veya kamu kurum ve kuruluşlarının yetkisi dahilinde olan ve yerine getirmekle mükellef olduğu görevlerin yerine getirilmesini sevk ve idare eden kişi, kişiler veya birim hakkında olması gerekmektedir” dedi.

Böyle bir durumda, Yüksek Yönetim Denetçisi’nin, yürütsel ve yönetsel yetkisi olan herhangi bir organın verdiği hizmet veya eylemin yürürlükteki eylemin mevzuata ve mahkeme kararlarına uygun olarak yapılıp yapılmadığı hususunu soruşturarak denetlediğine işaret eden Dizdarlı, Sağlık Bakanlığı’nın başvurusu belirtilen bu prensipler dahilinde olmadığı için soruşturulmaya uygun bulunmadığını belirtti.

“Yayımladığım raporlar uyarınca zaman zaman idare ile aramızın gerilmesi doğal…”

Ombudsman Emine Dizdarlı Başbakan Hüseyin Özgürgün’le ilgili soruya işe şöyle yanıt verdi:

“Her makam ve kişiye olduğu gibi Sayın Başbakan’a da gereken saygıyı göstermek, herkesin olduğu gibi benimde görevlerim arasındadır. Ancak görevim icabı soruşturmam gereken her konuyu soruşturmakla görevli olduğum bir gerçektir. Bu nedenle yayımladığım raporlar uyarınca zaman zaman idare ile aramızın gerilmesini, ülkemiz şartlarında gerilmesini ben doğal karşılıyorum. Ancak zaman içerisinde bunu aşacağımızı ümit ediyorum.

Ombudsman Dairesi Anayasal bir kuruluş olup, bağımsız ve tarafsızdır. Sanırım Sayın Başbakan’da bunu benim algıladığım gibi düşünmüştür ki, kısa bir süre önce güncel konuları görüşmek üzere makamına davet edildim ve idare ile ilgili sorunları kendisine bizzat aktarma fırsatı buldum.”

“Dairemizin farkındalık yarattığı aşikardır”

Dairemizin bir farkındalık yarattığının aşikar olduğunu ifade eden Dizdarlı, “Toplum içerisindeki bireylerin Anayasa’nın belirlediği bu hizmeti herhangi bir ücret ödemeden kullanabileceklerini öğrenmeleri başvuru sayısını kısa sürede artırmıştır. En çok İçişleri Bakanlığı ve Eğitim Bakanlığı’nı ilgilendiren konular ilk sıralarda bulunmaktadır” şeklinde konuştu.

“Medya benim yol arkadaşım

Medyayı büyük ölçüde partner, yol arkadaşı olarak gördüğünü de ifade eden Ombudsman Dizdarlı, “Raporlarımın yayımlandıktan sonra halka duyurulmasında gösterilen hassasiyetten son derece memnunum. Bu bizim dairemiz açısından son derece önemli bir husustur. Dairemize ve  Raporlarımıza verdikleri önem nedeniyle tüm medya mensuplarına teşekkür ederim” şeklinde konuştu.

“Şimdilik seçimlere katılmayı düşünmüyorum”

Ombudsman Emine Dizdarlı ‘siyasete katılmayı düşünüp düşünmediğine’ ilişkin soruyu ise şöyle yanıtladı:

“Siyaset derken aktif seçimlere katılıp da siyasete girmeyi söylüyorsunuz sanırım. Açıkçası hiç düşünmedim. Parti ve birçok vatandaştan “aday olun” telkini almama karşın şimdilik, böyle milletvekili seçimlerine katılmayı düşünmüyorum. Şu anda üstlendiğim görevin en az bir siyasinin üstleneceği görev kadar değerli ve önemli olduğunu düşünüyor, onu layıkıyla yapmak istiyorum” dedi.

 

 

Bu haber toplam 3315 defa okunmuştur
Etiketler :