1. HABERLER

  2. DERGİLER

  3. Şimdi pilates zamanı
Şimdi pilates zamanı

Şimdi pilates zamanı

Şimdi pilates zamanı

A+A-

Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği’nde ‘Pilates programı’ başlıyor

Pilatesin temel amaçları; düzgün ve dengeli gelişim, doğru nefes alıp verme, esnek hareket kabiliyetine sahip omurga ve eklemler, sağlıklı kan dolaşımı ve beden, zihin, ruh birliği sağlamaktır

Mehmet Reis Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’nde Pilates Eğitmeni Fizyoterapist eşliğinde Pilates Grup Egzersiz  Programı ve Osteoporoza Yönelik Pilates Grup Egzersiz Programı sunuluyor

FZT. Ceyda SOFUOĞLU

Pilates metodu 20. yüzyılın başlarında Joseph Hubertus  Pilates tarafından geliştirilmiş bir fiziksel fitness sistemidir. Joseph Pilates 1880 yılında Almanya’da dünyaya gelmiştir. Çocukken ateşli romatizma, astım ve raşitizm hastalıklarına yakalanmıştır. Yaşadığı problemleri çözmek için vücudunu ve zihnini güçlendirecek yollar aramaya başlamış, bu hedefe ulaşmak için çeşitli sporlar denemiş ve kendi egzersizlerini oluşturmuştur. Birinci Dünya Savaşı sırasında bir kampta tutsak olarak kalmış, bu süreçte oradaki tutsaklara günlük egzersiz programı uygulatmıştır. O dönemdeki grip salgınına bu kişilerin yakalanmadığı kamp liderinin dikkatini çekmesi üzerine Joseph Pilates’e hastanede iş ayarlanmış ve tıp biliminin yetersiz kaldığı bu dönemde çoğu kişinin ölümüne sebep olan rahatsızlıkları kendi egzersiz yöntemiyle iyileştirmeyi başarmıştır.1926 yılında New York’ta stüdyosunu kurmuş ve eğitimlerini devam ettirmiştir. 1967 yılı, 87 yaşında hayata gözlerini kapatmıştır.
Pilates metodu zihnin kaslar üzerindeki kullanımını desteklediği için kontrol bilimi olarak da adlandırılmaktadır.  Pilates zihin ve beden bütünlüğünü öngören denge, nefes ve hareket sistemlerinin birleşiminden oluşmaktadır, eklem ve kemikleri korumak için kas gücünü artıran, esneten ve özellikle derinde yer alan karın kaslarının kuvvetlendirilmesi esasına dayanan bir sistemdir. Pilates metodunda 6 prensip  Konsantrasyon, Kontrol, Merkezleme, Akıcı Hareket, Kesinlik ve Nefes Tekniği yer almaktadır.

TEMEL AMAÇ NEDİR?

Pilatesin temel amaçları; düzgün ve dengeli gelişim, doğru nefes alıp verme, esnek hareket kabiliyetine sahip omurga ve eklemler, sağlıklı kan dolaşımı ve beden, zihin, ruh birliği sağlamaktır. Hareketlerinizi kontrol ve koordine etmek için dikkatinizi topladığınızda bedeniniz daha dengeli gelişir,  omurga ve eklemleriniz daha sağlıklı bir hareket ortamına sahip olur; böylece kan dolaşımı hızlanarak nefes alıp verme kapasiteniz artar. Bu da bütün dokularınıza daha fazla oksijen gitmesini sağlar.
Joseph Pilates egzersizlerini söyle tanımlamaktadır; ‘Sadece 3 derste farkı hissedecek,10 derste farkı görecek ve 20 derste tamamen farklı bir vücuda sahip olacaksınız.’
Pilatese göre vücut merkezi, derindeki kaslarla bel kemiğine en yakın kaslardan oluşur. Klasik egzersizlerde zayıf kaslar zayıflama, güçlü kaslar güçlenme eğilimindedir. Bu da dengesiz adale yapısına, kronik bel ağrısı ve sakatlıklara yol açabilir. Pilates’te kas yapısı bir bütün haline getirilir. Kilo vermeseniz de ince görünürsünüz ve dayanıklılığınız artar.

PİLATESİN FAYDALARI NELERDİR?

Öncelikle Pilates eğitiminin de genel olarak egzersizin yararlarını içerdiği göz ardı edilmemelidir.
• Sıkı ve kuvvetli karın kasları sağlar.
• Kuvvetli ve esnek kaslar oluşturur.
• Vücut duruşunu destekler.
• Kas kontrolünü sağlar.
• Kalp-damar sağlığını geliştirir,
• Akciğer fonksiyonlarını artırır,
• Sindirim ve boşaltım sistemini düzenler.
• Fiziksel uygunluk düzeyini arttırır.
• Sakatlanma riskini azaltır.
• Konsantrasyon gücünü arttırır.
• Atletik performansı geliştirir.
• Osteoporoz riskini düşürür.
• Kendine güveni geliştirir ve stresle baş etmede fayda sağlar.

 

PİLATESİ KİMLER YAPABİLİR?

Pilates egzersizleri her yaştan insanın rahatlıkla uygulayabileceği bir egzersiz sistemidir.
Dansçılar ve sanatçılar tarafından özellikle tercih edilmektedir çünkü kas gelişimini sağlarken kasları kalınlaştırmadan sıkı bir görüntü sağlamaktadır. Pilates eğitimi spora yeni başlayanlar, çocuklar, yaşlılar, atletler, dansçılar kısacası herkes için uygundur. Pilates egzersizleri modifiye edilerek  fizik tedavi ve rehabilitasyonda duruş ve hareket bozukluklarını iyileştirmede, bel ağrıları tedavisinde, omuz sorunlarında, engelli bireylerde fiziksel ve zihinsel rahatlama, uyum ve vücut farkındalığı sağlamada, hamile bayanlarda rahat bir hamilelik süreci geçirme, rahat doğum ve doğum sonrası hızlı toparlanma  sağlama amaçlı, osteoporoz riski olan bireylerde  kas kuvvet dengesizliğini giderme, hareket bozukluğu ve denge  kaybını önleme ve kırık oluşum riskini düşürme amaçlı adapte edilerek  kullanılmaktadır.

 

---------------------------------------------------------

Mehmet Reis Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde( Dr.Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Arkası, Yeni Poliklinik  Binası Yanı,Ortaköy/Lefkoşa) Pilates Eğitmeni Fizyoterapist eşliğinde Pilates Grup Egzersiz  Programı ve Osteoporoza Yönelik Pilates Grup Egzersiz Programını sunmaktayız.
Grup egzersiz programları hakkında detaylı bilgi almak için 223 84 36 veya
0533 860 10 20  numaralardan fizyoterapistimize danışabilir, kayıt öncesi misafirimiz olarak seansımıza katılabilirsiniz.
Seanslarımız;
Osteporoza Yönelik Pilates Egzersiz Programı;  Salı: 17.15-18.15 Perşembe: 17.30-18.30
Pilates Egzersiz Programı; Salı: 18.30-19.30 Perşembe:18.30-19.30
 

Bu haber toplam 1804 defa okunmuştur
Adres Kıbrıs 183. Sayısı

Adres Kıbrıs 183. Sayısı