1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. Şimdi mantar zamanı
Şimdi mantar zamanı

Şimdi mantar zamanı

Mantar mevsiminde uzmanlar, özellikle "zehirli mantar" konusunda bilgi sahibi olmayanları ise "bir bilene mutlaka danışınız" diyerek uyarıyor

A+A-

Bu kış yağmura doyan topraklar, bereketli bir senenin ödülünü, kocaman mantarları ile sunuyor. Mantar mevsiminde yüzler gülüyor. Gazeteci, Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu, Beşparmak dağlarında bulduğu dev toprak mantarı ile objektiflere gülümsüyor. 1 kilo 538 gram gelen bu mantar görenleri şaşırtıyor. Bir diğer dev mantar, Gazafana (Ozanköy)'den... 4 kiloluk mantar, güzel bir hafta sonunun gezisinin hediyesi oldu.

Ozanköy'de mantar bulmaya giden Fatma Konut gördüğü karşısında hem şok oldu hem de mutlu... Yıllardır mantara gittiğini söyleyen Fatma Konut, bu kadar büyük mantarı ilk kez gördüğünü söyledi.

Mantar mevsiminde uzmanlar, özellikle "zehirli mantar" konusunda bilgi sahibi olmayanları ise "bir bilene mutlaka danışınız" diyerek uyarıyor.

Zehirli mantara dikkat !

Uzmanlar, zehirli mantar konusunda vatandaşları uyarıyor. Bir mantarın zehirli ya da zehirsiz olduğuna karar vermek için hiçbir kuralın olmadığını belirten uzmanlar, halk arasında gerçekle ilgisi olmayan inanışlar var olduğunu belirtiyorlar.
İhlas Haber Ajansı'na konuşan Dr. Kemal Yılmaz, her yıl mantarlar konusunda, halk arasında yaygın olan yanlış inanışlar nedeniyle ciddi sonuçlar doğuran zehirlenmelerin tekrarlandığını kaydetti. İnsanları yanıltan, zehirlenmelerine veya ölümlerine neden olan sayısız inanışlar ise şöyle:
"- Canlı odunda gelişen mantarlar zehirsiz, ölü odundakiler zehirlidir. (yanlış) Her iki çeşit odun üzerinde yetişen mantarlar hem zehirli hem zehirsiz olabilir. Örneğin canlı ağaçlar üzerinde yetişen mantarlardan istiritya mantarı, bal mantarı, biftek mantarı yenebilir, ganoderma ve fomes türleri yenilmez.
- Kolayca soyulabilen ve cayırlıkta yetişen mantarlar zehirsizdir. (yanlış) Zehirli mantarlar içerisinde yukarıda söylenen uygun türler bulunmaktadır.
- İlkbahar aylarında çıkan mantarlar yenebilir. (yanlış) İlkbaharda yetişen ve çok zehirli olan mantar türleri de vardır.
- Tuzlu ve sirkeli su ile yıkanırsa mantarların zehri gider. (yanlış) Zehirli bir mantar türü herhangi bir muamele ile hiçbir zaman yenilebilir hale getirilemez. Hiçbir işlem altında zehirleyici etkilerini yitirmezler.
- Yüzeyi yapışkan mantarlar zehirlidir. (yanlış) Çam kabara mantarı ve iyi yemeklik mantarlardan çörek mantarı gibi mantarların şapkası yapışkandır.
- Kırıldığı veya ezildiği zaman süt gibi sıvı akıtan mantarlar zehirlidir. (yanlış) En lezzetli mantarlardan biri olan kanlıca mantarı turuncu renkte bir sıvı çıkarır, bunu yanında zehirli olup çıkarmayan russula gibi mantar türleri de mevcuttur.
- Suda kaynatıldığında zehri gider. Bazı türler için doğru olsa bile, ancak genelde zehirli bir mantar kaynatmayla zehrinden arındırılamaz.
- Hayvanların yediği mantarlar zehirsizdir. İnsanlar için en tehlikeli bir mantar olan ve zehirlenmelerin yüzde 95'ine neden olan ölüm mantarını Amerikan tavşanı severek bolca yer; ama zehirlenmez."
Dr. Kemal Yılmaz, Ardahan bölgesinde şu ana kadar hiçbir ciddi anlamda mantar zehirlenme vakasının olmadığını, bunun nedeninin ise Ardahanlılar'ın mantar türlerini çok iyi bildiğini ifade etti.

Bu haber toplam 5367 defa okunmuştur