1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Şili'de öğrenciler SOKAKTA
Şilide öğrenciler SOKAKTA

Şili'de öğrenciler SOKAKTA

Şili'de binlerce üniversite ve lise öğrencisi, okul harçlarının kaldırılması için yeniden sokaklara döküldü.

A+A-

Şili'de binlerce üniversite ve lise öğrencisi, okul harçlarının kaldırılması için yeniden sokaklara döküldü.

Yetkililer, Michelle Bachelet'in aralık ayındaki devlet başkanlığı seçimini kazanmasından bu yana ilk kez düzenlenen gösterilere 40 bin kişinin katıldığını açıkladı. Öğrenci liderleri ise katıların sayısını 100 bin olarak duyurdu.

Başkent Santiago'nun merkezindeki Plaza Baquedano Meydanı'nda toplanan göstericiler, hükümet binasına doğru yürüdü. Öğrenciler, hükümetin vergi sistemi, kısa bir süre önce meydana gelen deprem ve ülkenin kuzeyindeki orman yangınlarının etkileri ile boğuştuğu bir dönemde eğitim reformunun siyasi gündemden düşmemesi için miting düzenlediklerini söyledi.

Şili Öğrenciler Federasyonu Başkanı Melissa Sepulveda, mitingden önce gazetecilere yaptığı açıklamada, "Tüm eğitim sistemini kapsayan gerçek bir eğitim reformuna ihtiyacımız var. Eğitimi toplumsal bir hak haline getirmeliyiz dedi.

Miting sırasında park edilmiş bir araç ateşe verildi, bir güvenlik görevlisi de yaralandı.

Okul harçlarının çoğu ailenin karşılayamayacağı kadar yüksek olduğunu ileri süren öğrenciler, 2011'de aylarca süren gösterileri düzenlemişti. Öğrencilerin, eylemlerine 2012'de de devam etmesi üzerine Devlet Başkanı Sebestian Pinera, eğitim sistemine ek kaynak sağlanması için vergi reformu yapmış ancak sorunlar yine de çözülememişti.

Öğrenciler, dünyanın en büyük bakır üreticisi ve Latin Amerika'nın ekonomisi güçlü ülkelerinden Şili'de zengin kaynaklardan elde edilen gelirin eğitim başta olmak üzere halkın temel ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılması gerektiğini savunuyor.

Aralık ayında oyların üçte ikisini alarak seçilen Bachelet, devlet okullarının kalitesini yükselterek, özel okullar ile üniversitelerde kar elde edilmesini önleyerek ve zengin aileler dışında herkese parasız eğitim sağlayarak eğitim sistemini değiştireceği sözünü vermişti. (AA/GÖZ/KAR)

Bu haber toplam 1858 defa okunmuştur
Etiketler :