1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ‘Silah’a karşı Beyaz Saray önünde eylem
‘Silah’a karşı Beyaz Saray önünde eylem

‘Silah’a karşı Beyaz Saray önünde eylem

Kendilerini "silah satışları konusunda daha şeffaf olunması gerektiğini savunanlar" şeklinde tanıtan grup, Beyaz Saray önünde toplanarak "Artık yeter", "ABD'de silah almak çok kolay", "ABD Senatosu'nun ayıbı" yazılı dövizler taşıdı.

A+A-

 

ABD Başkanı Barack Obama'nın silah satışlarında sabıka kaydı sorgulamasının genişletilmesi hakkındaki yeni idari kararını açıklaması beklenirken, silah karşıtı bir grup, ülkede silahlı saldırıların neden olduğu ölümlere dikkati çekmek için Beyaz Saray önünde eylem yaptı.

Kendilerini "silah satışları konusunda daha şeffaf olunması gerektiğini savunanlar" şeklinde tanıtan grup, Beyaz Saray önünde toplanarak "Artık yeter", "ABD'de silah almak çok kolay", "ABD Senatosu'nun ayıbı" yazılı dövizler taşıdı. Gruptakiler, 1982 ile 2015 arasında ateşli silahlarla hayatını kaybedenlerin isimlerinin yazıldığı pankartı açtı.

Ülkede kolayca silah temin etmenin olumsuz sonuçlarını Beyaz Saray önündeki gösterilerle dört seneden beri sık sık duyurmaya çalıştıklarını belirten göstericilerden Louanne Christian, eylemlere katılmak için her iki haftada bir Montana eyaletinden geldiğini söyledi. Christian, "Silah şiddetine seyirci kalamayız. Bunun takipçisi olacağız" dedi.

Obama'nın bugün Adalet Bakanı Loretta Lynch'i silah satışlarını zorlaştırma konusunu görüşmek üzere Beyaz Saray'a davet etmesini "çok cesaret verici" olarak tanımlayan Christian, şunları kaydetti:

"Bu görüşme sonrasında sabıka kaydı konusunda ciddi bir gelişme olmasını umuyoruz. Biz yıllardır burada toplanıyoruz ve bu süre içerisinde ne yazık ki gördüğümüz tek şey silah şiddetinin daha kontrol edilemez bir hal aldığı. Ölümler artıyor ve bu konuda idari bir adımın atılması gerekiyor. Gördüğümüz tek olumlu şey ise bu konudaki sosyal farkındalığın artması. İnsanlar ülkede ciddi bir silah sorunu olduğunu kabul ediyor ve yöneticilerin de bu konuda daha ciddi adımlar atması gerekiyor."

Christian, siyasetçilerin silah lobilerinden ciddi ekonomik destek gördüğünü belirterek, "Bu yasaların değişmemesi silah lobisinin başarısıdır" dedi.

"BEYAZLAR AYRICALIKLI"

Oregon eyaletinde yerel halktan silahlı bir grubun, iki kişiye verilen hapis cezasını protesto için federal hükümete ait bir tesisi hafta sonunda işgal ettiğini hatırlatan Christian, silah kullanımı konusunda beyaz Amerikalıların daha ayrıcalıklı olduğunu savundu.

Christian, "Eğer onların yerine ülkedeki diğer azınlık gruba ait insanlar o binada olsalardı şimdiye kadar üzerlerine bomba yağmıştı" yorumunu yaptı.

ABD

Başkanı Obama, son 10 yılda yaklaşık 300 bin kişinin silahlı saldırılarda hayatını kaybettiği ülkede silah satışlarına yeni düzenleme getirmeye hazırlanıyor. Obama'nın silah satışlarında sabıka kaydı sorgulamasının genişletilmesi hakkındaki idari kararını birkaç gün içinde açıklaması bekleniyor.

(AA)

Bu haber toplam 1161 defa okunmuştur