1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sıkıntılar aşılabilecek”
“Sıkıntılar aşılabilecek”

“Sıkıntılar aşılabilecek”

Yenierenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı, geçmiş dönemlere ait borçlar nedeniyle belediyenin yaşadığı mali krizin giderilmesi için Bakanlar Kurulu’nun borçların yapılandırılmasıyla ilgili aldığı kararın memnun edici olduğunu söyledi

A+A-

Didem MENTEŞ

Yenierenköy Belediye Başkanı Mesut Yıkıcı, geçmiş dönemlere ait borçlar nedeniyle belediyenin yaşadığı mali krizin giderilmesi için Bakanlar Kurulu’nun borçların yapılandırılmasıyla ilgili aldığı kararın memnun edici olduğunu söyledi. Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararın Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra hemen uygulamaya geçileceğini belirten Yıkıcı, Vakıflar Bankası’na üç ayrı hesapta toplam 1 buçuk milyon TL borcun 6 ay sonra daha düşük miktarda ödenmeye başlanacağını belirtti.

Borçların yapılandırılmasıyla çalışanları da ödeyebilir hale geleceğini aktaran Mesut Yıkıcı, Bakanlar Kurulu’nun gösterdiği hassasiyete de teşekkür etti. Uzun bir süredir mali krizle boğuşan ve çalışanlarını ödeyemez duruma gelen Yenierenköy Belediyesi’nde personelin greve gitmesi ardından tıkanan belediye yönetimi Hükümete çağrı yapmış, yardım borçların yapılandırılması için yardım talebinde bulunmuştu. Bakanlar Kurulu önceki gün yaptığı toplantıda belediyenin geçmiş dönemlere ait borçların yapılandırılmasına onay verdi.

“Onay verilmemişti”
Başkan Mesut Yıkıcı, aylar önce Belediye Meclisi’nden borçlanma ve yapılandırmayla ilgili bir karar alındığını belirterek, 2 buçuk milyon TL’lik bir başvuruda bulunulduğunu söyledi. Bu miktarın 1 buçuk milyon TL’sini borçların kapatılması ve yapılandırılması için, kalan 1 milyon TL’nin de çalışanların geriye dönük maaşları kapatılması, Kasım ayında emekliye ayrılan bir çalışanın tüm yatırımlarının ödenmesi ve daha birçok ödemeler için kullanacaklarını aktardı.

Ayrıca belediyenin gelir getirdiği döner sermayeden bir kısmının da ayağa kaldırılmaya çalışıldığını ancak Maliye Bakanlığı’na bağlı Borç Komitesi’nin 2.5 milyon TL’ye onay vermediği için bunların yapılamadığını söyledi. Borç Komitesi’nin belediyenin daha önceden kaynaklanan ve günün sonunda belli bir limiti aştığı için borçlanmayı onaylamadığını aktaran Mesut Yıkıcı, bu nedenle belediyenin çaresiz hale düştüğünü dile getirdi.

“6 ayda düşük miktarda ödeme yapılacak”
Bütün programların sekteye uğradığını ve bunun üzerine çalışanların uyarı grevine gitmek zorunda kaldığını belirten Mesut Yıkıcı, “çalışanlara hak veriyorum esas mağdur onlar olmuştur” dedi. Yenierenköy Belediyesi’nin Vakıflar Bankası’na üç ayrı hesapta toplam 1.5 milyon TL borcu olduğu için 6 yıldan önce borç kullanamadıklarını, bu nedenle Bakanlar Kurulu’nun devreye girerek, bu borçların yapılandırılması için karar aldığını aktaran Yıkıcı, borcun 6 ay sonra daha düşük miktarda ödenmeye başlanacağını dile getirdi. Başkan Yıkıcı, Bakanlar Kurulu’nun hassasiyet gösterdiği için teşekkür ederek, bugünlerin aşılabilmesi için önemli bir adım olduğunu ifade etti.


“Sayıştaylık gereğini yapsın”
Belediyenin ayağa kalkması için ikinci bir adım atacaklarını aktaran Yıkıcı, Sayıştay Başkanlığı’nı göreve çağırdı. 
Sayıştay Başkanlığı’nın gereğini yaparak raporlarını açıklaması gerektiğini aktaran Yıkıcı, bunun yapılmaması tüm belediyeleri zora soktuğunu belirtti. Hiçbir belediye başkanının bir sonraki dönemi kapsayacak şekilde limitler çekme hakkı olmadığını söyleyen Yıkıcı, Yenierenköy Belediyesi’nde geçen dört yılda 4 kez kredi çekildiğini ve belediye başkanın görev aşacak şekilde borçlanıldığını hatırlattı.

Bu haber toplam 1155 defa okunmuştur