1. HABERLER

  2. HABERLER

  3. “Sigara Bırakma Polikliniği hizmete girecek”
“Sigara Bırakma Polikliniği hizmete girecek”

“Sigara Bırakma Polikliniği hizmete girecek”

Toplam 2 bin 68 denetim yapıldı, 103 ceza kesildi. ALO 184 Sigara İhbar Hattı ile daha etkin denetim yapılacak

A+A-

Sağlık Bakanlığı, ‘9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü’ dolayısıyla mesaj yayımladı

 

Sağlık Bakanlığı, içerdiği 4 bin zararlı madde nedeniyle başta kanser ve kalp hastalıkları olmak üzere birçok sağlık sorununa yol açan sigarayı bırakma çağrısı yaparak, hastane bünyesinde “sigara bırakma polikliniğinin” kısa süre içinde hizmete gireceğini açıkladı.
Geçen yıl 2 bin 68 denetim yapıldığını ve 103 ceza kesildiğini açıklayan Bakanlık, “Alo 184 İhbar Hattı”nın da devrede olduğunu; 44/2008 Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’nda AB müktesebatı uyarınca bir takım tadilatlar yapılacağını da bildirdi.

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi Müdürü Emine Güllüelli, “9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü” dolayısıyla Bakanlık adına yayımladığı mesajda, sigaranın zararlarına dikkat çekti; hem sigaranın zararlarından korunma yöntemleri, hem de 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası uyarınca Bakanlık eliyle yürütülen denetimler ve koruyucu önlemler hakkında bilgi verdi.

“Denetimler arttı”
Bakanlık Basın Bürosu vasıtasıyla yayımlanan mesajda, sigaranın akciğer kanseri başta olmak üzere farklı kanser türleri ve pek çok ciddi hastalığın birinci nedeni olduğu vurgulanarak, Sağlık Bakanlığı’nın bir yıllık sürede, denetimleri artırdığı belirtildi.

Bir yılda 2 bin 68 denetim
Bakanlık mesajında, tütün ve tütün ürünleri kullanımının yasak olduğu kapalı alanlarda, Temel Sağlık Hizmetleri Dairesi’ne bağlı ekiplerin, 1 Ocak 2014- 15 Aralık 2014 tarihleri arasında tüm bölgelerde toplam 2 bin 68 denetim gerçekleştirdiği ve 103 ceza kestiği belirtildi.

“Sigara içmeyin, içilmesine izin vermeyin”
Sağlık Bakanlığı mesajında, kamuya açık olan kapalı alanlarda sigara içilmesinin önlenmesi ve yasa maddelerinin başarıyla uygulanabilmesi için artırılan denetimlerin yanı sıra, toplumun konuya duyarlılığının da önemli olduğuna dikkat çekerek, sigara kullanmayanlara şu çağrıda bulundu:
“Sigara içmeyin, bulunduğunuz ortamlarda sigara içilmesine izin vermeyin, içilen ortamlardan uzak durun.”

Alo 184 devrede
Sağlık Bakanlığı’nın son bir yıldan bu yana, 44/2008 Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası uyarınca yoğun ve titiz bir çalışma yürüttüğüne ve yeni uygulamaların devreye sokulduğuna vurgu yapılan mesajda, ilk kez bu dönemde devreye konulan “Alo 184” ihbar hattının, yeni uygulamalardan birisi olduğu kaydedildi.

“ Kısa bir süreye kadar hizmete girecek”
“Alo 184 Sigara İhbar Hattı”ndan sonra, sigara bırakma polikliniğinin kurulmasına yönelik çalışmaların tamamlanmak üzere olduğuna da değinilen mesajda, söz konusu polikliniğin kısa bir süre sonra hizmet vermeye başlayacağı belirtildi.

Yasada değişikliğe gidiliyor
Bakanlık mesajında, Avrupa Birliği (AB) müktesebatına uyum çalışmaları dâhilinde sürdürülen yasa çalışmaları kapsamında, 44/2008 Tütün ve Tütün Ürünlerinden Korunma Yasası’nda bir takım tadilatların yapılacağına da değinilerek, yapılacak değişikliklerin, Cumhuriyet Meclisi’ne sunulma aşamasına geldiği bildirildi.

Bu haber toplam 1535 defa okunmuştur